Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Desenvolupament sostenible

Rebeca Torró advoca per transformar la Comunitat Valenciana en “pol europeu de l’electromobilitat” per a diversificar l’economia i afavorir l’ocupació de qualitat

29/11/2022
Rebeca Torró advoca per transformar la Comunitat Valenciana en “pol europeu de l’electromobilitat” per a diversificar l’economia i afavorir ...
  • La titular de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha clausurat la sessió matinal del I Fòrum Econòmic Valencià L'economia de les oportunitats
  • Segons la consellera, “hem de desenvolupar una economia dinàmica, que aposte per la immediatesa, la rapidesa, la productivitat i l'eficiència” 

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha afirmat que la Comunitat Valenciana “aspira a transformar-se en el pol europeu de l’electromobilitat” i a desenvolupar un sector tractor que contribuirà a “diversificar l’economia, fer-nos menys dependents del turisme i propiciar ocupació més resistent a les crisis, de qualitat i més ben remunerada”.

En la clausura de la sessió matinal del I Fòrum Econòmic Valencià L’economia de les oportunitats, la consellera ha centrat l’acció de la Generalitat en l’aposta per “la reindustrialització, la construcció de noves i millors infraestructures, la sostenibilitat, l’impuls de les energies renovables, la mobilitat respectuosa amb el medi ambient, la formació de capital humà i la igualtat d’oportunitats”.

D’aquesta manera, ha afirmat que, en aquests moments, amb una conjuntura econòmica incerta i canviant, “com a gestors públics, la nostra responsabilitat implica generar confiança i crear les condicions necessàries per a l’atracció de talent i d’empreses que, en definitiva, permeten assolir més cotes de riquesa i prosperitat”.

Així, ha parlat que “Espanya i la Comunitat Valenciana necessiten avançar, prosperar i assolir posicions de lideratge” i que “la globalització, la digitalització i la societat de la informació són, ara, una realitat imparable” i “hem de desenvolupar una economia dinàmica, que aposte per la immediatesa, la rapidesa, la productivitat i l’eficiència”.

Per a Rebeca Torró, la Unió Europea “s’ha mobilitzat i ha compromés ingents quantitats de recursos per a revitalitzar l’economia, i amb l’arribada dels fons europeus-NextGenerationEU se’ns brinda una oportunitat única per a redissenyar el nostre model; per a permetre’ns afrontar canvis realment esperançadors”.

Segons la consellera, a la Comunitat, “ens trobem configurant, gestionant i executant propostes concordes amb els criteris exigits amb l’inconvenient de tramitar i legislar a velocitats inusuals”, i per a fer-ho, “és fonamental comptar amb mecanismes de col·laboració publicoprivada àgils i bons”.

En aquest sentit, ha posat com a exemple que els NextGenerationEU, a través del PERTE-VEC, “van servir com a impuls perquè empreses com el grup Volkswagen decidiren apostar per Espanya”, i ha afegit que, en aquest procés, “ha sigut determinant l’aposta i la capacitat del Consell per a demostrar, en un temps rècord, a la companyia el potencial de la nostra Comunitat”.

A més de la instal·lació de la gigafactoria a Parc Sagunt, que “comportarà la dinamització del sector i un positiu efecte palanca”, la consellera ha destacat l’aposta de Ford per la seua planta d’Almussafes, que “s’assegura tindre un paper destacat en la fabricació dels nous vehicles elèctrics i en què, sobretot, l’esforç dels treballadors i de l’empresa, junt amb el suport de la Generalitat, ha sigut determinant per a assolir aquesta important meta”.

En opinió de la titular de Mobilitat, hi ha “una clara aposta pel vehicle elèctric i la necessitat de transitar cap a un transport públic sostenible, que contribuïsca a la descarbonització i amb menys impacte mediambiental”. Per això, ha continuat, “des de la Generalitat estem fent nombrosos esforços per a fomentar un transport públic que ajude a combatre la pol·lució, millore la fluïdesa de la circulació i faça de les ciutats llocs més habitables”.

En aquest sentit, Rebeca Torró ha assenyalat que “la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha dut a terme integracions tarifàries, reduccions zonals i la implantació de la targeta SUMA”, així com la gratuïtat del transport públic per a joves i “la resta de la població, que també es beneficia de la rebaixa del 50 % des de principis de 2022 i de les rebaixes addicionals del 30 % posteriors”.

“Conseqüentment, percebem el transport ferroviari, i el corredor mediterrani en particular, com una infraestructura imprescindible per a la vertebració de l’est peninsular i la seua connexió amb Europa, i en reivindiquem cada dia la rellevància, perquè l’arc mediterrani concentra el 50 % de la població, el 47 % del teixit empresarial, el 63 % del trànsit de mercaderies portuàries i, a més, aporta el 45 % del PIB a Espanya”, ha subratllat.

Igualment, la consellera ha considerat fonamental continuar “incentivant la creació de sòl industrial de qualitat, assolir la sobirania energètica i millorar les nostres infraestructures amb criteris de sostenibilitat”, i “ho farem apostant per la descarbonització, mitjançant la instal·lació de renovables; conscienciant sobre la importància de transitar cap a l’“economia circular”, i optimitzant els seus recursos”, ha remarcat.

Així mateix, Rebeca Torró ha indicat que “eficiència i eficàcia administrativa són absolutament indispensables per a aconseguir l’èxit, el desenvolupament de la competitivitat i la promoció internacional de les nostres empreses”.

Finalment, la consellera s’ha referit a la necessitat de continuar treballant en l’atracció de talent i en la formació de tots els nivells educatius. “Les grans oportunitats que es presenten requereixen que les administracions avancen, en aquest camp i de la mà del sector privat. Titulacions i graus hauran de donar resposta a les peticions dels diversos sectors productius, adaptant el disseny curricular a les noves oportunitats que se’ns obrin. Només així podrem actuar amb garanties davant dels nous desafiaments i realitats”, ha conclòs.

Galeria d'imatges