Sanitat Universal i Salut Pública

Les unitats de trastorns de conductes alimentàries han atés 3.257 consultes durant aquest any

29/11/2022
  • El 30 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de Conductes Alimentàries (TCA)
  • Sanitat reforçarà l'atenció a aquesta mena de trastorns gràcies a la posada en marxa de tres hospitals de dia infantojuvenils de salut mental
  • Fins a novembre, les tres unitats específiques de TCA han atés 538 pacients, dels quals el 91,8 % són dones

Les tres unitats de trastorns de conductes alimentàries de la Comunitat Valenciana (UTCA) han atés 3.257 consultes, des de gener fins a novembre de 2022, de les quals 3.070 han sigut a dones i 187 consultes, a homes, que han sigut diagnosticats amb aquesta mena de trastorn psicològic. 

A més, del total de consultes d'enguany, 296 han sigut consultes noves i 152, altes. D'altra banda, durant tot l'any 2021 el nombre de consultes per aquest motiu en les unitats específiques era de 4.247.

Aquestes unitats específiques d'atenció a pacients amb trastorn per conducta alimentària se situen a l'Hospital La Fe, l'Hospital de Sant Joan i a l'Hospital Provincial de Castelló. Les unitats s'articulen en tres nivells assistencials: consultes externes, hospitalització i hospital de dia.

El dia 30 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) i la Conselleria de Sanitat vol posar l'accent en la importància de visibilitzar, donar a conéixer i conscienciar sobre aquest tipus de trastorns, que poden afectar des d'edats molt primerenques.

De fet, del total de consultes ateses durant aquest any quasi 900 han sigut a menors d'edat, la majoria, a xiquetes d'edats compreses entre els 0 i els 17 anys.

En aquest sentit, quant al nombre de pacients atesos en les UTCA, ja que un mateix pacient sol ser atés en diverses ocasions, durant aquest any s'han atés 538 pacients, dels quals el 91,8 % han sigut dones enfront del 8,2 % d'homes.

D'altra banda, quant als centres de salut de la Comunitat Valenciana, el nombre de consultes ateses per TCA és, fins a novembre d'enguany, de més de 24.000. Principalment, la majoria de les consultes és per anorèxia (16.287), seguida d'altres trastorns de conducta alimentària (7.794) i d'hiperfagia (316).

La irrupció de la pandèmia per coronavirus ha afectat de manera especial els trastorns de salut mental, entre aquests, els trastorns de conducta alimentària. Per això, la Conselleria de Sanitat reforçarà aquest àmbit gràcies a la posada en marxa del Pla d'acció de salut mental, que preveu, entre altres actuacions, la posada en marxa de tres hospitals de dia infantojuvenils a les tres províncies, que atendran, entre altres patologies, aquest tipus de trastorn.

A més, s'han posat en marxa 7 equips d'intervenció comunitària per a atendre la població infantojuvenil, amb la finalitat de reforçar l'atenció a la salut mental d'aquest col·lectiu.

L'objectiu de la Conselleria de Sanitat és reforçar i ampliar la cobertura en salut mental de la població de la Comunitat Valenciana. D'aquí ve que s'hagen contractat 42 psiquiatres, 100 psicòlegs clínics, 44 infermeres, 13 TCAE, 22 terapeutes ocupacionals i 32 treballadors socials.

25 anys de la UTCA del Provincial de Castelló

La Unitat de Conductes Alimentàries del Consorci Provincial de Castelló compleix 25 anys el pròxim 30 de novembre. Aqueix dia va entrar en funcionament el primer hospital de dia de trastorns alimentaris de la Comunitat Valenciana. Posteriorment, l'any 2000 es va posar en marxa una consulta externa atesa per especialistes en Psicologia, i l'any 2011 es va obrir la sala d'hospitalització infantojuvenil. En aquests 25 anys ha atés més de 2.300 persones.

Així mateix, es preveu acabar l'any amb prop de 300 nous casos atesos en la Unitat enfront dels 238 de l'any 2021. Malgrat aquest increment, els especialistes destaquen la urgència amb la qual s'atenen els casos greus que es deriven des d'Atenció Primària, Pediatria i especialistes de salut mental.

Per un altre comunicat, segons els especialistes, l'atenció a pacients i nous casos s'ha triplicat després de la pandèmia i els trastorns de la conducta alimentària constitueixen una de les patologies mentals que més ha augmentat.

Segons ha destacat la psiquiatra de la Unitat, Carla Ramos, “en els últims dos anys s'ha detectat un avançament de l'edat d'inici i un marcat empitjorament dels símptomes, amb un major augment de pèrdua de pes. A més, el risc d'autolesions i suïcidi és superior". Actualment, l'anorèxia és el principal trastorn atés i la meitat dels pacients són menors d'edat.