Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Héctor Illueca anuncia 60 milions d'euros per a la convocatòria d'ajudes a la rehabilitació d'edificis i habitatges per a 2023

30/11/2022
El vicepresidente segundo presenta la jornada ‘Presente y futuro de los fondos Next Generation para la rehabilitación de edificios y viviendas’
  • El vicepresident segon presenta la jornada Present i futur dels fons Next Generation per a la rehabilitació d'edificis i habitatges
  • En la convocatòria de 2002 es van presentar prop de 1.000 sol·licituds per valor superior als 53 milions d'euros

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha anunciat ajudes per valor de 60 milions d'euros destinades a la rehabilitació d'edificis i habitatges, procedents dels fons Next Generation, que han suposat “un impuls sense precedents a la millora de l'eficiència energètica i la rehabilitació a la Comunitat Valenciana”.

Així ho ha declarat durant la presentació de la jornada Present i futur dels fons Next Generation per a la rehabilitació d'edificis i habitatges realitzada a València, organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica conjuntament amb l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE) i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

En la trobada també ha participat el director general d'Habitatge i Sòl del Ministeri, Javier Martín, que ha tancat la jornada junt amb la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto.

Aquestes ajudes formen part del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d'Espanya. Respecte a l'edició de 2022, el vicepresident ha destacat “l'èxit de convocatòria d'ajudes, amb prop de 1.000 sol·licituds, que han superat totes les previsions, per un import superior als 53 milions d'euros”. D'aquests, 45 milions es van destinar a rehabilitació en edificis i huit milions, a la millora d'eficiència energètica d'habitatges.

En aquest sentit, Illueca ha anunciat que s'incrementarà l'actual convocatòria de quasi 21 milions a més de 55 milions”, amb la finalitat d'atendre totes les sol·licituds presentades perquè ningú que complisca els criteris objectius deixe de ser beneficiari de l'ajuda”.

De la mateixa manera, Illueca ha destacat “una evolució molt positiva en el nombre d'expedients i en la qualitat d'aquests”, que es deu al paper fonamental que han jugat les figures de gestors i agents de la rehabilitació. També ha agraït la col·laboració de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), per totes les eines que ha posat en marxa i al servei dels tècnics com per exemple la web Renoveu.

L'interés suscitat per aquestes ajudes va fer que hi hagen més de 1.000 agents/gestors de rehabilitació registrats, 2.000 inscrits en els cursos gratuïts de l'IVE i més de 30.000 visites al web renoveu.com, amb 2.000 descàrregues de memòries valorades.

Quasi la meitat de les sol·licituds registrades (48,6 %) són edificis o habitatges que prèviament han fet una consulta sobre les possibilitats que tenien per a millorar les seues condicions a través d'aquest portal.

Novetats de la nova convocatòria

A continuació, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha presentat la nova convocatòria d'ajudes a la rehabilitació per a 2023 en el marc dels Next Generation.

Segons ha explicat, “el 9 de gener s'obrirà la convocatòria amb una dotació de prop de 60 milions d'euros, quantitat que, quan s'haja esgotat, està previst incrementar-la amb 50 milions addicionals”, segons les previsions del Ministeri.

A més, està previst que no hi haja límit de crèdit, per la qual cosa s'incrementarà a mesura que s'esgoten les partides aprovades. Aquesta serà l'última convocatòria Next Generation.

Així mateix, Alberto Rubio ha destacat que en aquesta edició s'han “alleugerit uns certs requisits”. Per exemple, es redueix del 70 al 50 % la superfície d'ús residencial en l'edifici d'habitatges, es permet presentar una obra acabada i una bestreta del 30 % automàtic sense garanties. A més, es dona la possibilitat de presentar la sol·licitud sense necessitat de tindre projecte ni llicència.

En la jornada també s'ha presentat el web renoveu.com, que té com a objectiu informar, orientar i gestionar les ajudes dels fons europeus. L'arquitecta de l'IVE Mar Alonso ha sigut l'encarregada d'explicar aquesta eina que té novetats en la calculadora Renoveu, el registre d'agents i gestors de la rehabilitació, gestió amb l'Administració, etc.

L'eina Renoveu permet calcular de manera aproximada el consum energètic d'un edifici, oferint nou possibilitats de millora per a l'estalvi energètic i l'augment del confort, complint els requisits necessaris per a obtindre les ajudes Next Generation. Hui s'han presentat les novetats de la nova versió, entre les quals es dona la possibilitat de triar el perfil de l'usuari, entre ciutadania i agent o gestor de la rehabilitació, i s'han obtingut dos nivells de complexitat en les seues funcionalitats.

Bones pràctiques d'agents i gestors de la rehabilitació i propostes per a la convocatòria 2023 ha sigut el títol de la taula debat moderada pel director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, i en la qual han participat Luis Felipe Rodríguez, de Taller de Gestión Técnica; Roberto Moratal, de Moratal Palomino Estudio de Arquitectura; Sandra García-Prieto, d'Estudio E3; Fernando Brotons, del Col·legi d'Administradors de Finques d'Alacant, i José Luis Santa Isabel, president de Fecoval.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca