President
Innovació mèdica

Ximo Puig destaca “la vocació d’universalitat” de la sanitat pública valenciana en la primera edició dels Premis a la Innovació en Medicina

29/11/2022
  • El responsable del Consell subratlla que la plantilla mèdica ha crescut un 25 % des de 2015, amb 13.300 sanitaris més en la xarxa pública valenciana
  • Valora la base d’aquests premis, pioners a “enaltir” la sanitat des de l’“angle imprescindible i nou” de la innovació
  • El president de la Generalitat ha lliurat el Premi a la Innovació en neurociències al neuròleg Juan Francisco Vázquez

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat “la vocació d’universalitat” de la sanitat pública valenciana i que la plantilla mèdica ha crescut un 25 % des de 2015, amb 13.300 sanitaris més, durant l’acte de lliurament de la primera edició dels Premis a la Innovació en Medicina, organitzats per Prensa Ibérica per a reconéixer el treball dels professionals de la sanitat que han assolit avanços significatius per a la societat.

El responsable del Consell ha valorat la base d’aquests premis, pioners a “enaltir” la sanitat des de l’“angle imprescindible i nou” de la innovació, i ha lliurat el Premi a la Innovació en neurociències al doctor Juan Francisco Vázquez, neuròleg coordinador de la Unitat de Malalties de Motoneurona de l’Hospital La Fe de València.

Els premis consten de 10 modalitats i les persones guardonades han sigut seleccionades per un jurat compost per representants del Col·legi de Metges de València, la Conselleria de Sanitat, les societats científiques, el sector privat i el diari Levante-EMV.

Durant la seua intervenció, Puig ha elogiat la vocació del conjunt de professionals sanitaris de salvar vides, curar i ajudar les persones, i ha reivindicat la importància de la innovació en la medicina: “La que ens ajuda a viure més i millor”.

Per a Ximo Puig, els professionals guardonats comparteixen “la pulsió innovadora, el respecte pel pacient i la passió per la sanitat”, i ha convidat a “sumar sinergies” i avançar en la unió entre l’àmbit públic i el privat “pel bé comú”.

El cap del Consell ha assenyalat que els avanços en la sanitat valenciana giren entorn de tres eixos, que són la universalitat, el reforç i la innovació. Pel que fa al primer d’aquests tres eixos, Ximo Puig ha fet al·lusió a l’ampliació de l’edat del cribratge del càncer de mama fins als 74 anys, i el del càncer del coll d’úter, que s’estendrà des dels 25 fins als 65 anys.

Pel que fa al reforç de recursos sanitaris, el cap de l’executiu valencià ha assenyalat també que, en 2023, s’incorporaran a la sanitat nova 995 places, la qual cosa representa un 50 % més de pressupost que en 2015, en concret 8.300 milions d’euros per a la sanitat valenciana.

Així mateix, en el camp de la innovació i la investigació, el president de la Generalitat ha recordat que un de cada 3 grups d’investigació de la Comunitat Valenciana treballa en ciències de la salut i, com a evidència de lideratge científic i d’innovació, ha esmentat el projecte IMAS d’imatge molecular d’alta sensibilitat i el Pla Inveat, dotat amb 81 milions d’euros, per a incorporar-hi 79 equips d’alta tecnologia sanitària.

Premis a la Innovació

El Premi a la Innovació en pediatria i àrees pediàtriques específiques ha sigut per al doctor Javier Díez, pediatre i doctor en Medicina que dirigeix l’àrea d’Investigació en Vacunes de Fisabio; el d’innovació en l’atenció primària i extrahospitalària ha sigut per a l’equip del Centre de Salut Fuensanta, situat a València, i el d’innovació en oncologia ha anat a parar al doctor Andrés Cervantes, catedràtic de Medicina a la Universitat de València i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic Universitari de València.

Pel que fa a la resta de categories, el Premi a la Innovació en l’atenció de les malalties musculoesquelètiques l’ha rebut la doctora Teresa Bas, cap clínica de la Unitat de Raquis d’Adults i Xiquets de La Fe; el d’innovació en el diagnòstic per imatge ha sigut per al doctor Luis Martí, director de l’àrea clínica d’Imatge Mèdica i del Grup d’Investigació Biomèdica en Imatge (GIBI230) de La Fe, i el Premi a la Innovació en l’atenció de les malalties pròpies de les patologies quirúrgiques i medicoquirúrgiques ha sigut per al doctor Rafael Badenes, responsable de l’ECMO Mòbil per a Trasplantaments de la Comunitat Valenciana i cap del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’Hospital Clínic.

Així mateix, el jurat ha determinat que el Premi d’Innovació en l’atenció a la salut de la dona siga per al doctor José Remohí, president de l’Institut Valencià d’Infertilitat i catedràtic d’Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València.

Finalment, el Premi a la Innovació en àrees medicoclíniques ha sigut per a la doctora Marina Berenguer, hepatòloga de La Fe, catedràtica i responsable del grup acreditat d’Hepatologia i Trasplantament Clínic de l’IIS La Fe. El d’atenció de les malalties cardiovasculars l’ha rebut el doctor Juan Martínez, catedràtic de Cirurgia a la Universitat de València i cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital La Fe.