Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Transició energètica

Ivace Energia destina 3 milions d'euros per a impulsar la mobilitat sostenible i reduir la dependència del petroli en el sector transport

01/12/2022
  • Se secunden econòmicament les estacions de recàrrega d'hidrogen, carrils bici, camins escolars i sistemes intel·ligents de transport públic, entre d'altres
  • Com a novetat, enguany també es donarà suport a les plataformes Smart City

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la convocatòria d'ajudes per a impulsar la mobilitat sostenible, a les quals podran accedir les empreses i entitats de la Comunitat Valenciana.

Les ajudes poden arribar al 40 % del cost subvencionable, i es podrà incrementar en 10 punts percentuals en el cas de les ajudes concedides a petites i mitjanes empreses o a activitats no econòmiques d'entitats privades sense ànim de lucre. Per al cas d'activitats no econòmiques d'entitats públiques l'ajuda serà del 60 %.

En total, l’Ivace, dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible destinarà 3 milions d'euros per a donar suport als projectes que suposen la reducció dels consums energètics en el sector del transport. El termini per a presentar sol·licituds estarà obert fins el pròxim dia 28 de febrer de 2023.

Cal destacar que el transport és el major consumidor d'energia a la Comunitat Valenciana. Concentra el 40 % de tota l'energia que es consumeix en el nostre territori, amb l'agreujant que, en la gran majoria utilitza com a font d'energia els derivats del petroli, causant de la majoria dels gasos contaminants.

Per això es pretén facilitar la transició a un nou tipus de mobilitat més sostenible en la qual adquirisquen protagonisme els modes de transport no dependents dels derivats del petroli. Podran acollir-se a aquestes ajudes les empreses i entitats de naturalesa pública o privada.

D'aquesta manera, se subvencionaran els projectes de mobilitat sostenible que contribuïsquen a millorar la qualitat de l'aire de les nostres ciutats, com pot ser la recuperació d'espais per al vianant, la implantació de sistemes de cotxe compartit, camins escolars i servei d'autobusos llançadora, entre d'altres.

Suport a les plataformes Smart City

Com a novetat, enguany l’Ivace també donarà suport a les plataformes Smart City que recullen la informació de la ciutat, fet que propiciarà la interoperabilitat entre els diferents serveis municipals de manera que permeta la gestió d'aquests, per a fomentar la digitalització i permetre als ciutadans beneficiar-se d'entorns intel·ligents.

Perquè puguen considerar-se subvencionables, aquestes plataformes hauran d'integrar la gestió òptima i eficient de la mobilitat en els territoris. En el cas d'ampliacions de plataformes existents, només es podran subvencionar les dirigides a implementar o modificar la gestió òptima i eficient de la mobilitat.

També es donarà suport a la implantació de sistemes de bicicletes d'ús públic en municipis i nuclis interurbans. Aquests sistemes estaran orientats a la mobilitat diària i molt especialment a la mobilitat “obligada”, és a dir, als desplaçaments per motius de treball i estudi.

Podran presentar-se projectes de logística urbana sostenible que permeten gestionar la càrrega i descàrrega d'una manera més sostenible, així com la implantació de sistemes intel·ligents de transport públic urbà que contribuïsquen a millorar l'eficiència de les flotes de transport públic urbà i afavorisquen utilitzar més els mitjans de transport públics.

D'altra banda, s'impulsarà la modernització del parc de vehicles de servei públic relacionats amb el transport per a aprofitar els avantatges de la major eficiència energètica dels vehicles nous propulsats per energia elèctrica i combustibles alternatius.

Així doncs, se subvencionarà l'adquisició d'autobusos i camions d'ús públic elèctrics, amb pila de combustible, híbrids o alimentats per hidrogen. Finalment, també obtindran ajuda econòmica els projectes d'implantació d'hidrogeneres (estacions de recàrrega d'hidrogen).

Les ajudes previstes en aquesta convocatòria tenen finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), a través del Programa operatiu Feder de la Comunitat Valenciana 2021-2027, dins de l'objectiu polític 2, Una Europa més verda, baixa en carboni en transició cap a una economia amb zero emissions netes de carboni i resilient, i en el marc de l'objectiu específic 2.8, Foment de la mobilitat urbana multimodal sostenible, com a part de la transició cap a una economia amb nivell zero d'emissions netes de carboni.