President
Noche de la Economía Alicantina

Ximo Puig anuncia que el Consell presentarà al·legacions per a defensar l'acord que garanteix el transvasament Tajo-Segura

01/12/2022
Ximo Puig anuncia que el Consell presentarà al·legacions per a defensar l'acord que garanteix el transvasament Tajo-Segura
  • Avança que Alacant aconseguirà en les pròximes setmanes els 300 milions d'euros en ajudes del mecanisme de recuperació que assigna la Generalitat
  • Insta a aprofitar “amb agilitat, eficiència i col·laboració” l'oportunitat que suposen els fons europeus, i assegura que “més enllà de l'impuls públic, l'empresa és l'actor decisiu de l'economia” 
  • Entre les iniciatives que han rebut ajudes destaquen els plans de digitalització i sostenibilitat de destinacions turístiques i la millora en l'aprofitament d'aigües
  • El president de la Generalitat ha assistit a la Nit de l'Economia Alacantina en la qual ha destacat l'esforç inversor a Alacant, amb 1.685 milions d'euros en actuacions en execució o projectades
  • Assegura que l'“imminent” PERTE d'Economia Circular comptarà amb una línia específica per al tèxtil, i la línia per a rehabilitació d'habitatge serà ampliada fins als 55 milions d'euros
  • Avança que des que ha començat l'any fins al 31 d'octubre, l'IVF ja ha concedit 145 operacions a empreses alacantines per valor de 56,5 milions 
Alicante.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell presentarà al·legacions per a defensar l'acord que garanteix el transvasament Tajo-Segura. 

En el transcurs de la 47 edició de la Nit de l'Economia Alacantina, el president ha reiterat “amb tota fermesa” la defensa dels interessos dels regants i els agricultors, a través del diàleg i des de la voluntat d'acord, “perquè sense acord no hi haurà aigua”.

En aquest sentit, ha subratllat que el transvasament és “absolutament irrenunciable” i ha assegurat que la Generalitat prepara la documentació necessària per a presentar, “en els pròxims cinc dies, la rectificació d'algunes qüestions del Consell de l'Aigua”.

Fons europeus per al sector empresarial alacantí

A més, Puig ha avançat que en les pròximes setmanes Alacant aconseguirà els 300 milions d'euros en ajudes del mecanisme de recuperació que assigna la Generalitat, la qual cosa suposa que rep la meitat d'aquests fons europeus que permeten “activar tots els motors de la província”.

Durant la seua intervenció, ha animat a aprofitar “amb agilitat, eficiència i col·laboració” l'oportunitat que suposen els fons europeus perquè, segons ha assegurat, “més enllà de l'impuls públic, l'empresa és l'actor decisiu de l'economia”.

Entre les actuacions que han rebut aquestes ajudes, el president s'ha referit als plans de digitalització i sostenibilitat de destinacions turístiques; la millora en l'aprofitament d'aigües, que ja es tradueix en 37 milions de l'Estat a les comunitats de regants; l'“imminent” PERTE d'Economia Circular, amb una línia específica per al tèxtil, “tal com hem reclamat junt amb el sector”, i la línia per a rehabilitació d'habitatge, ampliada de 21 a 55 milions d'euros per la forta demanda del sector de la construcció.

Inversions a Alacant

En el transcurs de l'acte, Ximo Puig ha destacat l'esforç inversor del Consell a la província d'Alacant, i ha recordat que els pressupostos per a 2023 tenen consignats 610 milions d'euros en inversions per a aquesta província, la qual cosa suposa un 40 % del total d'inversions per a la Comunitat Valenciana i 428 milions d'euros més que en 2015. A aquestes inversions se sumaran els 207 milions d'euros del fons extraordinari del Govern orientat a corregir “l'injust infrafinançament” previst inicialment, la qual cosa ha assegurat que suposarà un “canvi de tendència justa i consolidada”.

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha destacat que la Generalitat té actualment en execució o projectades inversions per un valor de 1.685 milions d'euros a la província d'Alacant, la qual cosa permet “ampliar el mapa d'oportunitats” per a millorar la cohesió i “reforçar les bases de futur d'aquesta terra”.

En concret, entre les actuacions iniciades o previstes, el president s'ha referit a l'ampliació hospitalària a Alacant, Orihuela o Elda; la Ciutat de la Justícia d'Alacant, i les obres en centres educatius del pla Edificant, que generen un total de 10.000 ocupacions. Així mateix, ha remarcat la “perspectiva vertebradora” que imprimeixen els nous projectes ferroviaris, com el tren Dénia-Gandia; el TRAM Torrevieja-Orihuela i el de Torrevieja-l'Altet.

El president s'ha referit també als projectes com l'ampliació de Districte Digital, el Centre d'Investigació d'Envelliment, l'impuls al sector aeroespacial i el de la intel·ligència artificial o el rescat i rellançament de la Ciutat de la Llum.

Suport als sectors productius alacantins

D'altra banda, Ximo Puig ha subratllat el suport del Govern Valencià als principals sectors productius alacantins com el calçat, amb les gestions realitzades a Brussel·les per a frenar els aranzels dels Estats Units; el turisme, amb el Bo Viatgem, que es mantindrà en 2023 amb 15 milions d'euros, el suport als hotels per a mantindre l'ocupació en temporada baixa amb el programa Imserso, el port d'oci a Torrevieja o el Benidorm Fest. 

De la mateixa manera, s'ha referit a millorar la competitivitat en el sector agrari, amb el fre a la competència sud-africana, així com amb la defensa de garantir “aigua per sempre i a un preu adequat”, a què contribuirà el nou acord per l'aigua aconseguit recentment i que segons ha assenyalat “garanteix la viabilitat del transvasament Tajo-Segura”.

Lluita contra la inflació

Ximo Puig ha manifestat que la Generalitat ha “intensificat la seua resposta” per a ajudar a transitar aquest “període de dificultat” amb la implementació de mesures actives en benefici de famílies, autònoms i empreses, com ara la pròrroga de la rebaixa de taxes, el transport gratuït, la reforma fiscal progressiva que beneficiarà el 97 % de la població, les ajudes directes als autònoms, el suport a l'empresa familiar.

De la mateixa manera s'ha referit als instruments de l'IVF “al servei de l'empresa”, especialment de la gasointensiva com el tèxtil alacantí, “que més pateix els costos energètics en aquest escenari de falta de liquiditat”, i ha avançat que des que ha començat l'any i fins al 31 d'octubre, l'IVF ja ha concedit 145 operacions a empreses alacantines per valor de 56,5 milions.

En concret, l'IVF ha concedit 122 operacions de préstecs ordinaris per valor de 32,5 milions; 20 operacions per valor de 23,4 milions vinculades a línies de caràcter social, i 3 operacions de préstecs participats que arriben a 0,6 milions.
 
Indicadors econòmics per damunt de la mitjana

Finalment, ha valorat que pràcticament tots els indicadors econòmics de la província d'Alacant són millors que els del conjunt estatal, com indiquen les dades d'exportacions, que han experimentat un increment del 18 %; l'increment de la producció industrial en tots els sectors alacantins; la matriculació de vehicles i la compra d'habitatges, o els 715.000 afiliats a la Seguretat Social a Alacant, la qual cosa constitueix un “rècord d'ocupació”, que se situa en “màxims històrics”.

A més, el president també ha destacat l'increment d'autònoms experimentat durant 18 mesos seguits; l'augment del nombre d'empreses, que han crescut el doble que la mitjana autonòmica; així com la recuperació del turisme, que ha duplicat les pernoctacions durant 2022. 

Premis 2022

Durant la trobada, el president ha lliurat la medalla d'or i brillants de la Cambra de Comerç a Juan Bautista Riera Sánchez, president de la Cambra de Comerç d'Alacant entre els anys 2018 i 2022. També ha sigut guardonat amb aquesta medalla José Luis Gisbert, president de la Institució Firal Alacantina.
  
En aquesta edició, el Premi a la Indústria ha recaigut en Seripafer; el Premi a la Innovació Empresarial ha sigut per a Orizon Sistemas de Información i el Premi al Comerç l'ha rebut Movilsa. D'altra banda, el Premi al Turisme ha sigut per a la Marina Sunlife, i han sigut guardonades amb el Premi a la Internacionalització les empreses PCEX automotive i Emboga-Hispanitas.

A l'acte també han assistit la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig