Hisenda i Model Econòmic

La Generalitat rep sol·licituds d’ajuda del sector ceràmic per valor de 30 milions en quatre dies

04/12/2022
  • Arcadi España: “L’acolliment que ha rebut aquesta línia específica de l’IVF revela la necessitat apressant de liquiditat que té el sector per a fer front a l’insostenible increment del preu de l’energia”

  • Està dirigida principalment a grans empreses i pot assolir els 10 milions per a companyies amb plantilla superior a 3.000 persones, mentre que les pimes ceràmiques poden accedir a la línia bonificada Reactiva

La Generalitat ha rebut en només quatre dies sol·licituds de finançament per import de 30 milions d’euros per a la línia de suport específic al sector ceràmic, dotada inicialment amb 50 milions d’euros, que té com a objectiu “garantir la liquiditat suficient al sector davant d’un increment insostenible dels preus energètics i de subministraments, la qual cosa està provocant importants tensions financeres a un sector clau per a la nostra economia en termes de contribució al PIB, generació d’ocupació i fiscalitat”, tal com ha apuntat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

“Estem satisfets amb l’acolliment que ha tingut la iniciativa, perquè les xifres revelen que des del Consell hem dissenyat un instrument a mida de les seues necessitats, que naix del diàleg amb el sector i permet a totes les seues empreses, amb independència de la grandària que tinguen, fer front de manera temporal a les seues necessitats de liquiditat més urgents”, ha indicat el responsable d’Hisenda. Encara que —això sí— ha insistit que “aquest suport financer s’ha de completar al més prompte possible amb un potent paquet d’ajudes directes per part del Govern central, que garantisca al sector continuar sent competitiu enfront de companyies d’altres països que sí que han rebut importants ajudes econòmiques”.

De fet, a més de la línia de finançament específic a través de l’IVF, dotada amb 50 milions, el Consell també ha previst en els pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2023 “un paquet d’ajudes directes dotat amb 60 milions d’euros, que té com a objectiu completar les ajudes estatals per a augmentar-ne la quantia al màxim, una vegada que s’aprove un nou marc temporal d’ajudes d’Estat.

“En un moment tan complex com l’actual totes les administracions hem de treballar unides i junt amb el sector per a garantir-los el suport necessari i ajudar-los a superar una situació conjuntural que no pot acabar amb l’intens treball d’innovació, competitivitat i sostenibilitat que han fet al llarg dels anys”, ha indicat Arcadi España, després d’assegurar que, “tal com es va comprometre el president, aportarem els recursos que siguen necessaris per a ampliar la línia de finançament en cas que la demanda esgote els crèdits disponibles”.

De fet, les ajudes s’han dissenyat per a comprendre les diverses grandàries de companyies ceràmiques existents en el teixit productiu de la Comunitat Valenciana, principalment a la província de Castelló, per a permetre en aquesta convocatòria que també puguen accedir les companyies més grans, “que normalment queden fora de les línies de finançament de l’Institut Valencià de Finances, des d’on atenem majoritàriament les necessitats de pimes, microempreses i autònoms de la Comunitat Valenciana”.

Així, a través de la Línia general de l’IVF, i en el cas dels sectors vinculats al sector ceràmic, el finançament podrà assolir els 10 milions d’euros per a aquelles empreses de gran grandària amb una plantilla que supere les 3.000 persones treballadores.

“No obstant això, les empreses de menys grandària podran sol·licitar finançament per imports des dels 50.000 euros i, per descomptat, tenen a la seua disposició la resta de línies de l’IVF, especialment la línia bonificada Reactiva, dotada amb un màxim de 180 milions i amb un tram no reembossable, o ajuda directa, que pot arribar al 20 % de l’import del préstec, per la qual cosa millora, fins i tot, les condicions de la línia general”, ha apuntat Arcadi España després de recordar que, “encara que la línia Reactiva no és específica per al sector ceràmic, totes les empreses de menys grandària sí que poden optar a aquesta línia de finançament que té condicions més avantatjoses i que està pensada per a empreses amb més dificultats econòmiques”.

Les ajudes s’atorguen mitjançant el procediment de concurrència competitiva atés l’ordre de presentació de sol·licituds. En aquests moments, els serveis tècnics de l’IVF treballen comprovant que les sol·licituds rebudes compleixen els requisits d’elegibilitat, “amb la vista posada en el fet que els diners arriben tan prompte com siga possible a les empreses”, ha apuntat el responsable de les finances de la Generalitat.

“La invasió de Rússia a Ucraïna va accelerar l’escalada dels preus, que ja s’estava observant en l’etapa post COVID-19, cosa que va provocar un encariment de les matèries primeres i, especialment, dels productes energètics. Aquest augment en la factura del gas i l’electricitat ha disparat els costos de producció en sectors intensius en energia, com ara la fabricació de paviments i revestiments ceràmics o el sector d’esmalts”, ha indicat el conseller.

“Aquests fets, units a l’enduriment de les condicions d’accés al crèdit, han portat al sector a una gran incertesa, la qual cosa ens ha fet actuar i adoptar una resposta ràpida i necessària, sense esperar, per a fer-ho, que estiguen aprovats els pressupostos, utilitzant els recursos propis de l’IVF”, ha indicat Arcadi España.

Estratègia dual

El titular d’Hisenda ha explicat que des del Consell s’ha plantejat, en relació al sector ceràmic, una estratègia de resposta individualitzada dual, basada en dos trams diferenciats, “atesa l’heterogeneïtat de situacions que viuen aquestes empreses”.

Un primer tram de préstecs sènior (es denominen així els destinats a empreses amb la millor qualitat creditícia possible) per a grups amb bona posició de solvència, però necessitats puntualment de liquiditat, que és el que ja està convocat i per al qual s’han rebut ja més d’una desena sol·licituds.  

A més, un segon tram de subvencions per a empreses més afectades, que es poden materialitzar en préstecs bonificats, com la línia Reactiva, o les ajudes directes que el Consell ha pressupostat per import de 60 milions d’euros per al pròxim exercici.

Addicionalment, l’IVF també atorgarà finançament a altres empreses de consum energètic elevat diferents de les taulelleres, com per exemple el sector tèxtil, que acrediten que les seues compres de gas natural i electricitat representen almenys el 3 % del valor de la producció. Aquesta línia d’ajudes tindrà una dotació màxima de 10 milions d’euros.

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España