Presidència
Inversió territorialitzada

El Consell té en marxa inversions per prop de 1.700 milions a la província d’Alacant que se sumen als 610 milions que destinarà en 2023

04/12/2022
  • Ana Berenguer: “Aquestes quantitats reflecteixen el compromís ferm del Consell per esmenar els dèficits inversors històrics que hi ha hagut en aquest territori”
  • El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts destinar 300 milions a la Comunitat Valenciana per a solucions de mobilitat i infraestructures, 207 dels quals seran per a Alacant
  • Les ajudes de la Generalitat en matèria d'ocupació des de 2016 assoleixen els 585 milions i han beneficiat 111.185 alacantins i alacantines
  • La província d'Alacant ha rebut inversions en turisme per import de 169 milions en els últims set anys
  • La inversió territorialitzada dels pressupostos de la Generalitat per a Alacant se situa dos punts per damunt del seu pes poblacional
     

El Consell té en marxa inversions per prop de 1.700 milions a la província d’Alacant, que se sumen als 610 milions d’inversió territorialitzada que preveuen els pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve.

“Aquestes quantitats mostren el compromís ferm del Consell per millorar les infraestructures sanitàries, educatives, de transport, judicials i industrials a la província i per impulsar així les seues oportunitats de desenvolupament i creixement en el futur”, ha assenyalat la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, que hi ha afegit que, “a banda dels 610 milions territorialitzats hi ha moltes altres inversions dels pressupostos de 2023 que també arribaran a Alacant”.

“Alacant ha tingut dèficits inversors històrics, per la qual cosa des d’aquest Consell fem un esforç addicional per a destinar recursos a aquest territori, almenys d’acord amb el seu pes poblacional. De fet, la inversió territorialitzada prevista en els pressupostos de l’any que ve per a la província se situa dos punts per damunt del seu volum de població”, ha afirmat Berenguer.

La directora general ha recordat també que el Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts destinar 300 milions a la Comunitat Valenciana per a solucions de mobilitat i infraestructures en el període 2022-2025, 207 milions dels quals seran per a la província d’Alacant, tal com va avançar el president de la Generalitat, Ximo Puig.

1.700 milions

Les inversions que actualment s’estan duent a terme a la província se situen pràcticament en 1.700 milions. “Es tracta, en la major part, de projectes pluriennals i actuacions en matèria d’infraestructures que necessiten diversos anys d’execució per l’envergadura que tenen o pel volum de tramitació que comporten. Però el que és important és que totes s’acaben duent a terme”, ha assenyalat la directora general.

Per àrees, aquelles que estan realitzant el volum més gran de projectes són les tradicionalment considerades conselleries inversores (Política Territorial, Educació, Sanitat, Agricultura, Justícia i Habitatge).

Entre els projectes que s’estan desenvolupant cal destacar, entre altres, les ajudes per a les àrees de regeneració i renovació urbana i rural (ARRU) al barri de Sant Antoni d’Elx, on s’estan duent a terme actuacions de construcció i reforma en 284 habitatges amb una inversió de la Generalitat d’almenys 11 milions.

Així mateix, el Consell està destinant 30,3 milions a la finalització de la construcció del Centre Cultural de Benidorm o 11,4 milions a l’ampliació de l’Institut d’Ensenyament Secundari Marcos Zaragoza de la Vila Joiosa, quantia a la qual en 2023 se sumaran 10,6 milions més, tant per a donar una millor resposta a les necessitats educatives actuals i futures com per a garantir l’execució de l’obra davant de l’increment dels costos dels materials.

També continua en marxa l’ampliació de l’Hospital Vega Baja d’Orihuela, pressupostada en 69,4 milions, així com l’execució de les obres de l’edifici terciari i l’aparcament per a Districte Digital al moll 5 del port d’Alacant, que es troben pràcticament acabades.

En la mateixa línia continuen també en marxa l’ampliació de l’Hospital General Universitari d’Alacant, que suposa una inversió de 15 milions, o la construcció de la nova seu judicial d’Alacant amb una inversió de 84,9 milions.

610 milions en el Pressupost de 2023

Per la seua banda, els pressupostos per a l’any que ve destinen a la província d’Alacant una inversió de 610 milions d’euros, xifra que suposa pràcticament el 40 % del total territorialitzat a la Comunitat Valenciana (1.531 milions).

Amb l’objectiu de millorar l’atenció a la ciutadania alacantina, especialment en matèria de serveis públics fonamentals, en 2023 més del 54,1 % dels recursos destinats a la província, en concret 330 milions d’euros, estaran destinats a la construcció de nous centres educatius, sanitaris i hospitals, així com a millorar-los, rehabilitar-los i equipar-los.

Així mateix, la reactivació econòmica, la creació d’ocupació i l’aposta per la ciència i la innovació es fomenten amb inversions en els principals sectors alacantins com el turisme, amb més de 39 milions d’euros; l’economia, amb prop de 15 milions territorialitzats, mentre que el sector agroalimentari i les infraestructures hídriques comptaran amb 61,6 milions d’euros.

A més d’aquestes inversions territorialitzades, el pressupost de 2023 també preveu inversions per import de 1.827 milions, una part important de les quals arribarà a la província d’Alacant en àrees com els serveis socials o el foment de l’ocupació, entre altres.

Des de 2016 la Generalitat ha concedit ajudes a la província d’Alacant en matèria d’ocupació que assoleixen els 585 milions i que han beneficiat 111.185 alacantins i alacantines. Així mateix, per a atenció a la diversitat funcional i la discapacitat el Consell ha destinat 932 milions, de manera que es reforça l’escut social a la província, i a turisme 169 milions.

Els municipis alacantins també han rebut del Fons de Cooperació Municipal, des que es va posar en marxa en 2017, un total de 82 milions de la Generalitat, una quantitat que, sumada als fons de despoblament i de turisme, s’incrementa als 100 milions.

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer