Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Agroalimentació

Agricultura publica el calendari de comercialització habitual i preferent de fruites i hortalisses

05/12/2022
  • És un pas previ necessari per a la inclusió de productes de temporada en menús en establiments públics
  • La llista també permet reforçar el sector i impulsar els productes de proximitat de l’agricultura valenciana

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el calendari de comercialització habitual i preferent de fruites i hortalisses a l’efecte de la definició de productes de temporada en la normativa de la Conselleria.

Per a poder complir amb el criteri de la utilització de productes de temporada és necessari publicar un calendari de referència que reculla els productes i les varietats corresponents i recomanats en cada estació, propis de la dieta mediterrània, a la Comunitat Valenciana.

La Conselleria està impulsant en tots els àmbits l’alimentació saludable i sostenible i pretén incloure en la seua normativa i els actes administratius el foment d’aquesta classe d’alimentació, d’acord amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut i la Llei 17/2011, de 5 de juliol, de seguretat alimentària i nutrició que estableix el marc legal bàsic aplicable per a la consecució d’hàbits nutricionals i de vida saludable.

Es tracta d’una iniciativa que també permet reforçar el sector, impulsar els productes de proximitat de l’agricultura valenciana i promoure’n el consum durant tot l’any.

Actualment, es troba en procés d’elaboració i tramitació un decret del Consell per part d’una comissió transversal que engloba les conselleries d’Agricultura; Sanitat Pública; Polítiques Inclusives, i Educació, pel qual s’estableixen els criteris per a garantir menús saludables en els serveis de restauració col·lectiva de la Comunitat Valenciana.

Això obligarà a incloure un percentatge mínim de productes de temporada en els menús o els aliments en serveis d’atenció domiciliària, en menjadors o establiments de restauració col·lectiva en centres educatius no universitaris, centres educatius universitaris, centres sanitaris i centres de serveis socials, residències juvenils, albergs i campaments, i altres centres de titularitat pública o privada sostinguts amb fons públics, així com instal·lacions públiques de caràcter esportiu.

En aquesta línia, la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, ha posat de manifest la importància que “la ciutadania compte amb un calendari de fruita i hortalisses de temporada, que ens done aquesta proximitat amb els nostres productes i, a més, ajude a enfortir el nostre sistema agroalimentari”.

Navarro també ha destacat que el calendari “és clau per a posar en marxa el decret d’alimentació saludable en centres públics”.

El calendari de períodes de collites de fruites i hortalisses el podeu consultar ací.

Galeria d'imatges