Justícia, Interior i Administració Pública

L’1·1·2 atén 15.000 trucades sobre animals abandonats i espècies protegides

06/12/2022
L’1·1·2 atén 15.000 trucades sobre animals abandonats i espècies protegides
  • El 54 % dels avisos correspon a animals domèstics, el 20 % a espècies protegides i un 18 % a bresques d’abelles o vespes
  • José María Ángel destaca la tasca realitzada per Emergències per a protegir animals en situació de perill i salvaguardar la fauna autòctona
València.

El telèfon d’Emergències de la Generalitat 1·1·2 Comunitat Valenciana ha rebut fins al mes d’octubre més de 15.000 trucades relacionades amb el rescat d’animals i altres qüestions relatives a la fauna i flora. Un poc més de la meitat (el 54 %) són avisos referits a mascotes domèstiques que han sigut abandonades, estan ferides o han patit alguna classe de maltractament. Un 20 % dels serveis estan relacionats amb espècies protegides i la resta correspon a bresques d’abelles o vespes (18 %), animals marins (2 %), caça i pesca il·legals (3 %) i contaminació del medi ambient o la flora.

Per a cada classe d’incident el telèfon d’Emergències 1·1·2 de la Generalitat Valenciana té assignat un protocol diferent. En alguns casos, l’avís es deriva al Centre de Recuperació de Fauna de la Comunitat Valenciana, en uns altres a la Guàrdia Civil o a la Policia Local. Altres organismes que col·laboren en aquestes actuacions són el Centre de Coordinació de Salvament Marítim o a l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals de la Mar (ARCA) de la Fundació Oceanogràfic.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha destacat “la important tasca de coordinació realitzada per Emergències per a actuar de manera ràpida en la recuperació tant d’animals domèstics, espècies protegides i marines com en els casos de contaminació del territori o amenaces a la flora”.

Ángel ha valorat “la col·laboració entre institucions públiques i privades per a protegir i salvaguardar el patrimoni natural valencià”. El responsable d’Emergències hi ha afegit que “és el nostre deure fer tots els possibles per a conservar i preservar la fauna i la flora del nostre entorn, per això comptem amb protocols d’actuació clars que ens permeten mobilitzar ràpidament els professionals especialitzats que requereix cada situació”.

El 59 % de les trucades relatives a fauna i flora estan relacionades amb la pèrdua o l’abandó d’animals domèstics, s’hi inclouen també supòsits d’agressió i maltractament, mascotes que han quedat atrapades o que mostren un comportament violent. El 20 % dels avisos són els referits a espècies protegides que es troben atrapades en llocs de difícil accés o estan ferides.

El llistat d’espècies protegides recull una gran varietat d’animals, per això s’ha adoptat el criteri operatiu d’exclusió, en el sentit de no considerar animals protegits les mascotes domèstiques, les espècies de granja i corral o els coloms. A més, es registra un 18 % d’alertes per l’aparició de bucs d’abelles o bresques de vespes en immobles o edificis o en la via pública.

La detecció d’animals marins, vius o morts, tant en terra com en aigües costaneres, representa el 2 % de les trucades. Es tracta d’albiraments de cetacis (balenes, dofins i catxalots), tortugues marines, taurons, tintoreres o meduses. La infracció de la normativa de caça esportiva i la pesca il·legal suposen el 3 % de trucades restants, que recullen avisos referits a l’exercici de caça i pesca en zones no permeses, fora de temporada, sense llicència o d’espècies prohibides.

24 trucades per albirament de cauets

En aquest sentit, entre el 28 de novembre i el 5 de desembre, el telèfon d’Emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana ha rebut 24 trucades per albirament de cauets, una espècie d’ocell marí que té un parentiu més pròxim amb les gavines o els frarets que amb els pingüins, que prové de les costes d’Islàndia, Escandinàvia i les illes britàniques.

Galeria d'imatges