Educació, Cultura i Esport
Arts escèniques

José Luis Gómez porta el ‘Cantar de Mio Cid’ a l’escenari del Teatre Principal de València

07/12/2022
José Luis Gómez porta el ‘Cantar de Mio Cid’ a l’escenari del Teatre Principal de València
  • Hi haurà una única representació el divendres 9 de desembre a les 20.00 hores
  • És una producció del Teatro de La Abadía dirigida i interpretada per José Luis Gómez 

El Teatre Principal de València presenta el 9 de desembre en funció única l’espectacle ‘Mio Cid. Juglaría para el siglo XXI’, produït pel Teatro de La Abadía de Madrid, i dirigit i interpretat pel seu fundador, José Luis Gómez. 

Amb aquest espectacle, Gómez retorna al ‘Cantar de Mio Cid’ la seua vertadera naturalesa. Un poema anònim, de tradició oral, dividit en tres cants, que narra les gestes esdevingudes a Rodrigo Díaz de Vivar en el segle XI.

La lectura moderna del ‘Cantar’, silenciosa i individual, distorsiona la percepció del text tal com va ser creat.

El major poema èpic de la literatura castellana puja a escena amb un treball inusitat de joglaria, posant cos i veu a les paraules germinals de la literatura hispànica i emetent amb el so del castellà medieval.

Sota el títol ‘Mio Cid’, acompanyat per una pianista, Helena Fernández Moreno, que trau sonoritats sorprenents al piano, José Luis Gómez planteja una interpretació depurada i molt personal, com un joglar del segle XXI.

La primera llavor d’aquest projecte es va plantar en 2014, quan Gómez va pair el cicle ‘Cómicos de la legua’, amb motiu del tercer centenari de la RAE. Eren 10 lectures de vida acompanyades d’un comentari acadèmic, que juntes reflectien l’evolució de la llengua castellana des del segle XI fins al començament del segle XX.

La primera lectura era, precisament, el ‘Cantar de Mio Cid’ acompanyat per l’acadèmica Inés Fernández-Ordóñez. 

Aquestes lectures es van presentar a la seu de la RAE, al Teatro Español, al María Guerrero, al Teatro Pavón, seu temporal de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, i al Teatro de La Abadía. L’extraordinària acollida va fer que el cicle es repetira l’any següent i part d’aquest es va representar al Festival d’Almagro. 

Ara, José Luis Gómez torna a la figura del Cid i, sobretot, al llenguatge d’aquest text clau de l’idioma castellà.

Galeria d'imatges