Educació, Cultura i Esport

L’IVC conclou en la Filmoteca de València el cicle ‘Joan Fuster en la pantalla’ amb ‘El gran dictador’

07/12/2022
L’IVC conclou en la Filmoteca de València el cicle ‘Joan Fuster en la pantalla’ amb ‘El gran dictador’
  • El clàssic de Chaplin es projecta el 8 de desembre, a les 20.00 hores, i serà presentat pel director de l’Espai Joan Fuster, Salvador Ortells
  • El cicle ‘Fuster en la pantalla’ està emmarcat dins de les celebracions de Cent de Fuster 1922-2022 organitzades per l’IVC

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), conclou en la Filmoteca de València aquest dijous 8 de desembre, a les 20.00 hores, el cicle ‘Joan Fuster en la pantalla’ amb la projecció en versió original i subtítols en valencià de la pel·lícula ‘El gran dictador’ (1940), dirigida i protagonitzada per Charles Chaplin.     

El clàssic de Chaplin es presentarà al públic de la Filmoteca el comissionat adjunt de la Generalitat Valenciana de l’Any Fuster i director de l’Espai Joan Fuster, Salvador Ortells, acompanyat pel director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.

Amb motiu de la mort de Charles Chaplin, el 25 de desembre de 1977 a Suïssa, Fuster va publicar en el diari ‘La Vanguardia’ (28 de desembre de 1977) una extensa necrològica en què comentava certs aspectes biogràfics del genial còmic i cineasta britànic, i analitzava algunes de les pel·lícules més rellevants de la seua filmografia en el context històric i polític de la primera meitat del segle XX.  

Sobre el manifest antibèl·lic de Chaplin i sobre la seua mort a Ginebra, Fuster va escriure: “Charlie Chaplin va fugir de Hollywood quan la caça de bruixes famosa: ‘El gran dictador’, paròdia elemental, gloriosament divertida, no ha pogut ser tragable per la ‘kluxklaneria’ ianqui ni per l’altra. Va fugir. Ha mort en l’exili. Un jueu que no siga sionista, i, fins i tot, sent-ho, sempre mor en el territori de la diàspora. Va morir mentre dormia, diuen. Li envege el truc”.

El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha assenyalat que “el cicle ‘Joan Fuster en la pantalla’ ha servit per a conéixer i llegir el Fuster ocupat en la crítica cultural i preocupat pel cinema i la seua relació amb la literatura, a partir dels seus articles sobre Duvivier, Pasolini, Hitchcock, Lewin, Fellini i Charles Chaplin”.

‘Joan Fuster en la pantalla’

Amb la projecció d’‘El gran dictador’, l’IVC conclou el cicle ‘Joan Fuster en la pantalla’, iniciat en la Filmoteca el passat 1 de juny amb la projecció en sessió única de dos programes televisius de RTVE: ‘Personatges: Joan Fuster’ (1977), dirigit per Montserrat Roig i realitzat Rafael Martín Ortega, i ‘Esta es mi tierra: el País Valenciano de Joan Fuster’ (1982), dirigit per Manuel Serrano i realitzat per Mercè Vilareit. Aquesta sessió fou presentada per la presentadora de televisió Carolina Ferre i el cantautor Andreu Valor.

La Filmoteca també projectà en juny el documental ‘Ser Joan Fuster’ (2008), dirigit pel cineasta valencià Llorenç Soler, que va morir recentment. La sessió va ser presentada per l’humorista Eugeni Alemany i el comissionat de l’Any Fuster de la Generalitat Valenciana, Francesc Pérez Moragón.

L’acte central d’aquest cicle d’homenatge fou la preestrena en la Filmoteca de València el passat 17 de novembre del documental ‘L’empremta de Joan Fuster’ (2022) dirigit per Jordi Call, produït per Agustí Mezquida per a València Imagina Televisió (VITV), amb la participació de l’Institut Valencià de Cultura, À Punt Mèdia, Televisió de Catalunya (TV3) i Televisió de les Illes Balears (IB3). La sessió la va presentar la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, el director d’À Punt, Alfred Costa, i el director del documental, Jordi Call.

‘L’empremta de Joan Fuster’ el van emetre À Punt i IB3 el 22 de novembre i TV3, el 29 de novembre. A més d’aquests documentals, el cicle d’homenatge incloïa també tres pel·lícules sobre les quals Fuster va escriure i reflexionar en els seus articles de premsa.  

La Filmoteca va projectar al novembre el gran clàssic de cinema negre francés ‘Pepé le Moko’ (1936), dirigit per Julien Duvivier i protagonitzat per Jean Gabin. Sobre Duvivier, Fuster va escriure un assaig l’any 1946 en què analitzava la dimensió poètica de l’obra del cineasta francés i la seua relació amb el món de la literatura.   

També al novembre, la Filmoteca projectà ‘Amarcord’ (1973) de Federico Fellini. Sobre la pel·lícula del director italià Fuster va escriure: “Determinades seqüències d’‘Amarcord’ podrien haver estat rodades al Perelló, o al Grau de València, Gandia o Castelló. Admirant el cine dels grans cineastes italians, es podria imaginar la possibilitat d’un cine valencià que mai no farem. Berlanga podria haver-ho intentat, però què li queda a Berlanga de valencià?”.

Galeria d'imatges