Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Cava

Agricultura celebra la sentència del TSJ que avala el dret del cava valencià a usar el terme ‘Requena’ en la comercialització dels seus espumosos

07/12/2022
  • Estima el recurs presentat per la mateixa Generalitat i els elaboradors del cava contra la resolució que impedia emprar el nom de la localitat esmentada
  • La consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, assenyala que “es tracta d'un gran èxit que ens permet continuar creixent en la promoció del cava de gran qualitat de Requena, la nostra marca de proximitat”

 

La Generalitat expressa la seua “satisfacció” davant de la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid que reconeix el dret que assisteix els elaboradors valencians de cava a usar el nom del terme municipal de Requena en la comercialització dels seus espumosos.

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal estima el recurs presentat per la mateixa Generalitat i l’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena contra la pretensió del Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) Cava, avalada per una resolució del Ministeri d’Agricultura, d’impedir que els espumosos elaborats al municipi de Requena usen aquesta identificació del seu origen.

La raó fonamental que esgrimien es basa en el presumpte risc de confusió a què pot induir el seu ús a causa de l’existència de vins emparats pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Utiel-Requena que ja usen aquest nom en les seues botelles.

No obstant això, el TSJ de Madrid desmunta de manera rotunda aquesta tesi i assenyala que aquesta coincidència és acceptada de mutu acord pels elaboradors del cava de Requena i per la DO Utiel-Requena sense que s’haja produït cap problema.

A més, el Tribunal destaca de manera explícita “la coexistència pacífica” entre els caves de Requena i els vins d’Utiel-Requena durant quasi 40 anys “amb l’aquiescència dels responsables per a vetlar per la qualitat dels productes i la protecció dels consumidors”.

Tant és així, que la sala del Tribunal conclou afirmant que el reconeixement de Requena per a designar aquesta zona de producció de cava “és l’única opció acceptable en dret”.

La consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, ha assenyalat que “es tracta d’un gran èxit que ens permet continuar creixent en la promoció del cava de gran qualitat de Requena, la nostra marca de proximitat”. Així mateix, Navarro ha celebrat aquesta notícia, perquè “esperem que siga un revulsiu més de cara a la seua promoció en dates tan assenyalades com les festes de Nadal, que se sumarà a l’acte promocional que ja vam fer la setmana passada amb el 8é Brindis del Cava de Requena”.