President
II Cimera CV - Illes Balears

La cimera entre Comunitat Valenciana i Illes Balears assenyala la millora del diàleg social, la reforma del finançament autonòmic i el reforç de les mesures contra la inflació com a objectius prioritaris per als dos territoris

14/12/2022
La cimera entre Comunitat Valenciana i Illes Balears assenyala la millora del diàleg social, la reforma del finançament autonòmic i el reforç de ...
  • La II Cimera Comunitat Valenciana - Illes Balears ha començat amb debats sobre les solucions locals davant de les crisis globals i l'aliança social davant de la inflació
  • El conseller d'Hisenda i Model Econòmic reitera la necessitat de reformar l'actual model de finançament autonòmic, que qualifica de “caducat i perjudicial” 
  • Destaca la reforma fiscal que ha posat en marxa la Generalitat per a ajudar les classes mitjanes i treballadores
  • Els consellers d'Hisenda de la Comunitat Valenciana i les Illes Balears coincideixen en el seu objectiu de “diversificar, recuperar la indústria i buscar un ecosistema que siga favorable per a l'atracció d'inversió i la generació d'ocupació”
     
València.

La segona cimera bilateral entre Comunitat Valenciana i Illes Balears assenyala com a objectius prioritaris per a tots dos territoris la millora del diàleg social, la reforma del finançament autonòmic i el reforç de les mesures contra la inflació.

Així es desprén de la primera jornada de la cimera, que ha començat amb la participació dels representants econòmics i socials de totes dues comunitats autònomes en una taula de debat sobre l’aliança social contra la inflació, en la qual han coincidit en la necessitat de mantindre el diàleg social i arribar a acords que contribuïsquen al desenvolupament econòmic i a generar ocupació.

El debat ha comptat amb la participació del president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; la vicepresidenta de CEV, Eva Blasco; el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez; la secretària general de CCOO-PV, Ana García; la presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears CAEB, Carmen Planas; el president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Balears (Pimem), Alfonso Rojo; el secretari general d’UGT Illes Balears, Lorenzo Navarro, i el secretari general de CCOO Illes Balears, José Luis García.

En aquest panell, els agents socials i econòmics han destacat el treball conjunt realitzat durant la pandèmia per a donar una resposta a la situació generada i han assenyalat que aquest diàleg social, impulsat tant per la Generalitat com pel Govern balear, ha permés implementar les estratègies necessàries per a pal·liar-ne els efectes econòmics.

En aquest sentit, han valorat les actuals dades d’ocupació, que registren màxims històrics, i han convingut que el treball conjunt ha permés generar condicions d’estabilitat i seguretat que han contribuït a la creació d’empreses i a la generació d’ocupació de qualitat.

Finalment, s’ha abordat la conveniència de continuar assolint acords per a fer que l’actual situació d’inflació generada per la crisi a Ucraïna i els costos energètics revertisca, i s’ha posat de manifest la necessitat d’un nou model de finançament autonòmic que resolga l’infrafinançament que hi ha especialment a la Comunitat Valenciana, per a continuar garantint l’estat de benestar.

Reforma del model de finançament

La cimera, que ha sigut inaugurada pel president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas, també ha comptat amb un diàleg, sobre la resposta autonòmica davant de les crisis globals, entre el conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat, Arcadi España, i el conseller de Model Econòmic del Govern balear, Iago Negueruela.

El conseller d’Hisenda valencià ha reiterat la urgència d’un nou model de finançament autonòmic, aspecte en el qual ha coincidit amb el conseller del Govern de les Illes Balears, ja que l’actual és un “model caducat, perjudicial i que no funciona”. En aquest sentit, ha insistit que el focus del debat “se centra ara en l’empatia entre territoris i responsables polítics”, i ha assenyalat que el nou model ha de garantir “la igualtat i les mateixes oportunitats” per a tota la ciutadania.

Durant la seua intervenció, Arcadi España ha subratllat que l’Administració “tenia l’obligació de garantir la continuïtat després de les crisis patides per la pandèmia i la guerra d’Ucraïna, i ho vam fer a través d’ajudes, que amb fons propis se sumaven a les ajudes de l’Estat”.

En concret, ha apuntat l’ajuda directa de 300 euros per a persones autònomes prevista en el Pla Reactiva per a pal·liar l’increment dels costos energètics derivats de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, i ha destacat que totes les mesures posades en marxa des de la Generalitat “s’han desenvolupat sota el diàleg social, la qual cosa ha permés dissenyar millor les ajudes”.

El titular d’Hisenda també ha valorat “la importància del turisme a la Comunitat Valenciana, perquè és un sector molt castigat per la pandèmia i hi ha hagut una resposta global del sector per a fer-lo més competitiu i més fort”. També ha destacat la sintonia amb el Govern de les Illes Balears, “perquè anem en la mateixa línia amb desafiaments com la sostenibilitat i amb mesures com el Bo Viatge o el suport al programa de l’Imserso”.

Administració emprenedora

En el transcurs de l’acte, Arcadi España ha insistit que la Generalitat, igual que tots els sectors, “està immersa en un procés permanent d’adaptació”, i per això ha explicat que ha de ser una administració “emprenedora i proactiva per a accelerar aquest canvi cap a un model més sostenible i de qualitat”.

En aquest sentit, el responsable d’Hisenda ha recalcat que “sense el Consell Volkswagen no hauria triat la Comunitat Valenciana”, al mateix temps que ha insistit en el fet que tant la Generalitat com el Govern de les Illes Balears “són dos territoris que han de buscar la diversificació, recuperant la indústria i buscant un ecosistema que siga favorable per a l’atracció d’inversió i la generació d’ocupació”.

Finalment, Arcadi España ha posat en relleu la reforma fiscal aprovada pel Consell el mes de novembre passat, perquè “hem utilitzat un instrument com la política fiscal per a fer política social, amb una reforma de la fiscalitat, el decret de la qual va ser aprovat per unanimitat, la qual cosa dona compte de la seua necessitat, ja que el nostre objectiu és sempre ajudar les classes mitjanes i treballadores”.

II Cimera Comunitat Valenciana - Illes Balears

La segona cimera bilateral entre Comunitat Valenciana i Illes Balears, que ha començat aquest matí, se celebrarà entre els dies 14 i 15 de desembre i hi participen agents econòmics i socials; representants de la societat civil, el món empresarial i la cultura de tots dos territoris, així com consellers, conselleres i alts càrrecs dels dos governs.

L’objectiu d’aquesta trobada, en la qual s’han programat una desena de taules de debat, consisteix a enfortir la col·laboració entre les dues administracions en temes comuns com el diàleg social, l’escalada de preus, la sostenibilitat, la sanitat, els fons europeus o la protecció del Mediterrani, entre altres.

La primera jornada, a la qual assisteixen el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, continua amb panells que abordaran la situació de l’habitatge públic, la protecció del Mediterrani, la mobilitat sostenible i la participació de la dona en l’àmbit de la creació cultural.

Galeria d'imatges