President
Pla Inveat

Ximo Puig destaca que La Fe comptarà amb 11 equips nous d’alta tecnologia per valor de 14 milions per a millorar l’atenció a pacients i “oferir la qualitat més gran”

17/12/2022
Ximo Puig destaca que La Fe comptarà amb 11 equips nous d’alta tecnologia per valor de 14 milions per a millorar l’atenció a pacients i “oferir la ...
  • El president de la Generalitat i el conseller de Sanitat han acompanyat el president del Govern i la ministra de Sanitat en la visita a l'hospital per a conéixer els nous equipaments del Pla d'inversions en equips d'alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut
  • Puig ha conegut els detalls del pla, que preveu l'adquisició de 79 equips nous per a tota la Comunitat Valenciana, per valor de 81 milions d'euros
  • En La Fe ja s'han instal·lat un accelerador lineal i un TAC espectral, i acollirà també un equip de protonteràpia valorat en més de 50 milions
  • L'objectiu “fonamental i irrenunciable” és garantir una “sanitat pública de qualitat, universal i gratuïta per a tota la ciutadania”, ha assenyalat el responsable del Consell
València.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, junt amb el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha acompanyat el president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la visita que han realitzat a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, centre en el qual s’instal·laran 11 equips del Pla d’inversions en equips d’alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Pla Inveat), per un valor total de 14 milions d’euros.

El pla preveu l’adquisició de 79 equips d’alta tecnologia a la Comunitat Valenciana per valor de 81 milions d’euros, una inversió “sense precedents”, ha assenyalat Puig, que s’emmarca dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea - Next Generation EU.

En el cas de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, la inversió es concreta en 11 equips: tres acceleradors lineals, un equip de braquiteràpia, cinc ressonàncies magnètiques, un TAC espectral i un TAC de planificació, dels quals ja s’han instal·lat el TAC espectral i un accelerador lineal.

El president ha assenyalat que “des del Consell estem treballant en la renovació i l’ampliació d’equips d’alta tecnologia per a la sanitat valenciana, que permetran millorar l’atenció als pacients i oferir la qualitat més gran en un àmbit tan important com és la salut”.

Durant la visita, el personal tècnic de l’hospital ha explicat les característiques de l’accelerador lineal que s’està acabant d’instal·lar al centre sanitari, per valor de 2 milions d’euros.

Es tracta d’un equip que permet tractar, mitjançant radiació, lesions de grandària reduïda —tumorals i no tumorals— amb un efecte biològic similar al d’una cirurgia. Aquest nou accelerador d’última generació administra els tractaments amb altes dosis i una màxima precisió en un temps molt curt, prop d’1 o 2 minuts, la qual cosa garanteix la millora en la seguretat i més confort per als i les pacients.

Aquest equip és el que ofereix unes prestacions més avançades del mercat i, en ser completament digital, permetrà que tant el programari com les millors tecnologies puguen ser incorporats, de manera que en els pròxims set anys l’equip estarà permanentment actualitzat.

El responsable de l’executiu valencià ha destacat que l’objectiu “fonamental i irrenunciable” és garantir una “sanitat pública de qualitat, universal i gratuïta, perquè tota la ciutadania tinga garantit un servei amb les millors prestacions”.

Equip de protonteràpia per a la Comunitat Valenciana

Després d’aquesta visita, la comitiva també s’ha acostat a la parcel·la on s’implantarà un dels 10 equips de protonteràpia del Sistema Nacional de Salut (SNS), finançats per la Fundació Amancio Ortega Gaona.

La Comunitat Valenciana és una de les set autonomies on s’instal·laran aquests equips de radioteràpia de protons, una modalitat de radioteràpia que permet un alliberament més localitzat de la radiació. L’equip ja ha sigut adjudicat per un valor de 26,3 milions d’euros, que són a càrrec de la Fundació, i també s’ha publicat la licitació de l’obra, que assumeix la Generalitat, per un import de 25,2 milions.

L’hospital La Fe podrà tractar més de 300 pacients a l’any amb aquest equipament. Els perfils candidats al tractament amb protonteràpia són fonamentalment pacients pediàtrics, ja que aquesta tècnica permet reduir considerablement els efectes adversos. El tractament està especialment indicat per a tumors cerebrals, de cap i coll, de medul·la espinal, pulmó, tumors oculars, sarcomes i altres localitzacions sensibles a la radiació o zones que són pròximes a òrgans vitals.

Renovació de 43 equips i adquisició de 36 més

El Pla Inveat en el seu conjunt, amb l’adquisició dels 79 equips nous per a la Comunitat Valenciana, permetrà la renovació de 43 equips (sobretot TAC i acceleradors lineals) i l’increment de 36 equipaments més (especialment ressonàncies magnètiques).  

Per tipologia, dels 79, n’hi ha 13 acceleradors lineals de partícules, 4 d’angiografia vascular, 2 d’angiografia neuroradiològica, 2 equips de braquiteràpia digital, 2 més d’hemodinàmica, 29 ressonàncies magnètiques, 6 SPECT-CT, 18 TAC (tomografia axial informatitzada) i 3 màquines per a tomografia axial informatitzada de planificació.

Els 13 acceleradors lineals de partícules aniran a l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant, l’Hospital Universitari de la Ribera, el Consorci Hospital Provincial de Castelló, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, el Consorci Hospital General Universitari de València, l’Hospital General Universitari d’Elx i l’Hospital Francesc de Borja de Gandia.

Per la seua banda, els equips d’angiografia vascular i angiografia neuroradiològica s’instal·laran a l’Hospital Universitari Doctor Peset, l’Hospital Doctor Balmis, l’Hospital Universitari de la Ribera, l’Hospital Clínic Universitari de València i el Consorci Hospital General Universitari de València.

Els equipaments de braquiteràpia tenen com a destinació l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe i el Consorci Hospital General Universitari de València, on també recalarà un dels dos equips d’hemodinàmica; l’altre és per a l’Hospital Doctor Balmis.

Les ressonàncies magnètiques funcionaran a l’Hospital Universitari de la Ribera, l’Hospital General de Castelló, l’Hospital Universitari de la Plana, l’Hospital Clínic Universitari de València, l’Hospital Malva-rosa, l’Hospital de Sagunt, l’Hospital Arnau de Vilanova, l’Hospital de Llíria, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’Hospital Francesc de Borja de Gandia, l’Hospital de Xàtiva, l’Hospital d’Ontinyent, l’Hospital Doctor Balmis, l’Hospital d’Elx, l’Hospital General Universitari d’Elda, l’Hospital de Torrevieja i l’Hospital d’Orihuela. A més, hi haurà una unitat mòbil.

Els SPECT-CT recalaran a l’Hospital Clínic Universitari de València, l’Hospital Universitari Doctor Peset, l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant, l’Hospital Universitari de la Ribera i el Consorci Hospital Provincial de Castelló.

Finalment, els TAC (tres de planificació) s’estan instal·lant a l’Hospital Clínic Universitari de València, l’Hospital Malva-rosa, l’Hospital Arnau de Vilanova, l’Hospital Universitari Doctor Peset, l’Hospital General de Castelló, l’Hospital General Universitari d’Elda, l’Hospital Doctor Balmis, l’Hospital d’Orihuela, l’Hospital Marina Baixa, l’Hospital Universitari de la Ribera, l’Hospital de Requena, l’Hospital Mare de Déu dels Lliris d’Alcoi, l’Hospital d’Elx, el Consorci Hospital Provincial de Castelló, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’Hospital de Torrevieja i l’Hospital Francesc de Borja de Gandia.

En essència, es tracta de tecnologia capdavantera que dota el sistema públic valencià de més capacitat per al diagnòstic de malalties en estadis primerencs, amb especial atenció a les patologies de més impacte sanitari, present i futur, com ho són les malalties neurològiques, les malalties rares o les malalties oncològiques.

A més, els 79 equips abunden en l’equitat en l’accés a l’alta tecnologia al mateix temps que optimitzen la qualitat assistencial i la seguretat de pacients i professionals.

Tots els equips estan adjudicats, 18 dels quals estan instal·lats

Hui dia, tots els equips estan adjudicats ja, 18 dels quals estan instal·lats. Per a poder situar en les respectives destinacions la resta d’equips, és necessari l’execució d’obres d’adaptació i/o ampliació dels espais. Les de més envergadura són les que afecten l’Hospital General de València, l’Hospital Universitari de la Ribera, l’Hospital Francesc de Borja i l’Hospital General Universitari d’Elx, on s’estan construint búnquers per a albergar acceleradors lineals.

Les obres avancen al ritme programat, i la data prevista de finalització dels quatre búnquers és el 30 d’agost de 2023, perquè la instal·lació i la posada en funcionament dels acceleradors lineals té una gran complexitat tècnica: s’ha de preservar la seguretat de les persones i protegir-les de les radiacions ionitzants d’alta energia que emeten els dispositius.

Per aquest motiu, el disseny del projecte i l’execució de la construcció s’han licitat de manera conjunta, per una quantia pròxima als 10 milions d’euros.

Cadascun dels quatre espais nous, amb una superfície aproximada d’entre 100 i 300 m², hauran de superar diverses proves dissenyades per a certificar l’efectivitat de les mesures de protecció. Els serveis de radioprotecció dels departaments de salut també supervisaran el resultat final.  

L’autorització definitiva per a la instal·lació i la posada en marxa dels acceleradors lineals la donarà el Consell de Seguretat Nuclear, que atorga l’autorització definitiva per a posar-los en marxa.

Galeria d'imatges