President
Aigua per sempre

El Consell defensa l’acció conjunta amb els regants per a garantir el transvasament Tajo-Segura i el compliment dels pactes en el Consell Nacional de l’Aigua

20/12/2022
El Consell defensa l’acció conjunta amb els regants per a garantir el transvasament Tajo-Segura i el compliment dels pactes en el Consell Nacional ...
  • El president trasllada a representants de la Mesa de l'Aigua del Transvasament Tajo-Segura que el Govern Valencià durà a terme totes les accions al seu abast per a garantir “aigua per sempre” per a la Comunitat Valenciana
  • El Govern Valencià reitera la defensa ferma de la transferència entre conques i el caràcter irrenunciable que té, i demana que es respecte el text pactat el 29 de novembre
València.

El Consell defensa l’acció conjunta amb els regants per a garantir el transvasament Tajo-Segura i el compliment dels pactes i els acords del Consell Nacional de l’Aigua en la seua reunió del 29 de novembre passat.

Així es desprén de la reunió mantinguda al Palau entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i representants de la Mesa de l’Aigua del Transvasament Tajo-Segura, als qui ha traslladat que el Consell durà a terme totes les accions al seu abast per a assegurar la continuïtat de la transferència entre conques i garantir així “aigua per sempre” per a la Comunitat Valenciana.

El Govern Valencià reitera la defensa ferma de la transferència del Tajo al Segura i el caràcter irrenunciable que té, i demana que es respecte el text pactat el 29 de novembre.

El Consell insta, per tant, el Govern central al manteniment d’aquest text i recorda que no hi ha cap base legal per a modificar el projecte de reial decret, com es desprén de l’informe elaborat per l’Advocacia de la Generalitat després d’analitzar la doctrina emesa per l’alt tribunal sobre la fixació de cabals ecològics.

Aquest informe conclou que el Tribunal Suprem no es pronuncia en cap moment sobre l’augment dels cabals ecològics, sinó que únicament assenyala que cal fixar-los. Així mateix, indica que, a l’hora d’establir-los, s’ha de tindre en compte una sèrie de variables, no només ecològiques, sinó també socioeconòmiques, i que la fixació d’aquests cabals no es pot realitzar de manera indiciària i sense la justificació que correspon.

Com sosté el Govern Valencià i acredita l’Advocacia, la disposició novena del projecte de reial decret respecta aquesta doctrina en establir que “si amb les mesures aplicades es compleixen els objectius ambientals fixats per a aquestes masses d’aigua, no serà necessari aplicar els escalons previstos en el pla hidrològic a partir de l’1 de gener de 2026”, i permetre, per tant, que no siga necessari incrementar els cabals ecològics al seu pas per Aranjuez, la qual cosa garanteix l’arribada de l’aigua procedent del Tajo fins a la conca del Segura.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig