Justícia, Interior i Administració Pública
Setmana Europea de la Mediació

Bravo destaca que els 4,5 milions invertits en Mediació han fet que la Comunitat Valenciana esdevinga un “referent” en aquest mètode de justícia alternativa

25/01/2023
  • La consellera defensa que si un de cada deu assumptes que arriben als jutjats anara a Mediació, es produiria un estalvi de 370 milions a l’any

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que els 4,5 milions d’euros que s’han invertit en els últims anys en el desenvolupament i el foment de la Mediació han fet que la Comunitat Valenciana esdevinga un referent sobre aquest mètode de justícia alternativa, que és “un 78 % més barata i un 90 % més ràpida” que els procediments judicials ordinaris.

Així s’ha expressat en la seua intervenció en el tancament del seminari La Mediació: una solució als conflictes amb passat, present i futur, organitzat per la Càtedra Institucional de la Cultura de la Mediació de la Universitat de València, que s’ha clausurat aquest dimecres a la Llotja de la Seda valenciana.

La consellera ha defensat que no es pot construir la justícia del segle XXI amb paràmetres del segle XIX i que és temps de superar “l’Estat jurisdiccional en què vivim, en el qual tot es porta als tribunals”. En aquest sentit, ha recordat que el Consell, des de 2015, ha apostat “per una justícia més basada en el diàleg que en el conflicte; en l’acord més que en la sentència, i en la satisfacció de totes dues parts més que en la victòria d’una sobre l’altra”.

Per aquests motius, “apostem per la mediació” mitjançant una doble acció: “D’una banda, mitjançant el desenvolupament normatiu necessari perquè la mediació tinga les mateixes garanties que un procediment judicial”, d’altra banda, “arbitrant línies pressupostàries per a desenvolupar-la i fomentar-la”.

Fruit d’aquestes iniciatives, la Comunitat Valenciana compta, des de 2018, amb una llei autonòmica “que supera la legislació estatal en ampliar la Mediació a les jurisdiccions socials, el Mercantil i alguns casos penals”, i també inclou un reglament “que preveu la mediació gratuïta”.

D’altra banda, la consellera ha recordat la posada en marxa dels quatre serveis d’Orientació i Mediació a Alacant, Castelló, Elx i València, així com les 51 oficines Mediaprop en altres tantes localitats “per a acostar aquest mètode alternatiu a la ciutadania”, a les quals se’n sumaran 36 més amb l’obertura d’oficines als caps de partit judicial i en tres mancomunitats.

Tot això ha propiciat que els òrgans judicials de la Comunitat hagen derivat a Mediació, a través dels serveis d’Orientació, més de 1.500 assumptes en el període 2019-2022.

A més, només l’any passat, les oficines Mediaprop van dur a terme 972 actuacions d’informació i assessorament i 454 actuacions mediadores, 208 de les quals estan finalitzades (131 amb acord i 77 sense acord), hi ha 136 en tràmit i 110 que no van prosperar.

Encara que aquestes dades “són esperançadores”, segons la consellera, “no són satisfactòries”, perquè, malgrat els avantatges de la mediació, continua sent una opció minoritària “en una societat excessivament judicialitzada, a pesar que les solucions que sorgeixen dels jutjats seran sempre en termes de victòria o derrota i, per tant, font de frustració per a una de les parts”.

A més, per a la consellera, “l’Estat jurisdiccional és car”, per la qual cosa, “si aconseguírem portar a Mediació només un de cada deu assumptes que arriben als jutjats de les tres províncies valencianes, tant la ciutadania com les administracions públiques ens estalviaríem més de 370 milions a l’any”.

“Per això és tan important perseverar en el camí que vam iniciar en 2018 amb l’aprovació de la Llei valenciana de la mediació, que forma part essencial del model valencià de justícia”. “Per això, enguany, dedicarem més d’1,7 milions d’euros per a subvencionar accions d’atenció, informació ciutadana, pràctica mediadora i investigació”, ha conclòs Gabriela Bravo.

Galeria d'imatges