Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Igualtat

Igualtat rep 275 sol·licituds per a accedir a ajudes de programes d’igualtat i inserció laboral de dones

29/01/2023
  • Aquesta xifra suposa un increment del 20 % respecte a l’any anterior
  • L’objectiu és millorar l’accés de les dones a la formació, els serveis i el mercat laboral als municipis més xicotets

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha rebut un total de 275 sol·licituds de municipis i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, per a accedir a les ajudes convocades en 2023 per al desenvolupament de programes i tallers de foment de la igualtat entre homes i dones i la inserció laboral de les dones.

De les 275 sol·licituds presentades, en corresponen 158 a la província de València, 66 a la de Castelló i 51 a la d’Alacant.

Aquestes dades reflecteixen un increment del 20 % de la participació de les entitats locals en aquesta línia d’ajudes respecte a l’exercici anterior, la qual cosa mostra una clara voluntat política per treballar projectes igualitaris als municipis de la Comunitat Valenciana, animats, a més, pels bons resultats que llancen els indicadors d’avaluació d’anys anteriors.

L’objectiu d’aquestes ajudes és millorar la igualtat entre dones i homes als municipis més xicotets, on les dones tenen més dificultat d’accés a serveis, treballs i informació necessària per a millorar la seua situació laboral, entre altres.

La directora general de l’Institut de les Dones, María Such, ha assenyalat que nombrosos estudis “demostren que les desigualtats observades entre dones i homes en el mercat laboral s’accentuen en incrementar el grau de ruralitat, és a dir, en municipis amb menys població”.

“Per això és necessari impulsar aquesta classe de programes en el medi rural, on hi ha una marcada feminització de la salarització i una masculinització de l’empresariat rural”, ha apuntat.

Requisits per a accedir a les ajudes

Per a poder accedir a aquestes ajudes, els municipis han de comptar amb un pla d’igualtat de les persones empleades públiques, en el qual s’incloguen els objectius a assolir en matèria de promoció de la igualtat de tracte i oportunitats en l’ocupació pública.

Els programes que poden ser objecte de subvenció són els destinats a la promoció i el foment de la igualtat entre dones i homes, com ara l’execució de les mesures, l’avaluació o la millora del pla d’igualtat municipal o les activitats dirigides a millorar la visibilització i la participació de les dones.

Així mateix, les ajudes també estan dirigides a finançar programes formatius o de millora per a la inserció laboral de les dones, prioritàriament les que són beneficiàries de la renda valenciana d’inclusió, així com aquells programes encaminats a posar fi a la precarietat laboral en l’ocupació.

Com a criteris de valoració, es tindran en compte, entre altres, el nombre d’habitants del municipi, la qualitat del projecte i la seua originalitat, la formació dirigida a dones de difícil inserció laboral, els indicadors d’avaluació d’impacte i la viabilitat del programa.

Formació contra la bretxa digital

La majoria dels programes presentats a aquesta convocatòria d’ajudes es basen en la necessitat d’augmentar l’oferta de programes formatius per a l’adquisició d’habilitats i l’especialització en formació de diverses professions per a la incorporació al món laboral de les dones.

Entre aquests programes hi ha tallers d’alfabetització digital per a l’apoderament de la dona rural; tallers de maneig d’habilitats digitals bàsiques amb el mòbil, així com tallers d’aprenentatge per a la comunicació electrònica amb l’Administració i les empreses, la qual cosa indica que la formació per a l’eliminació de la bretxa digital és un dels objectius que comparteixen tant la Generalitat com les entitats locals per a assolir un món amb una igualtat més real i efectiva.