Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Josefina Bueno: “Arribarem a un consens amb el Pla de finançament, perquè hi ha predisposició per part de totes les universitats”

24/01/2023
  • La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital destaca que “cada universitat té les seues singularitats territorials i els seus perfils de titulacions” i assegura que el diàleg està obert i que hi ha tarannà per a arribar a un acord

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha subratllat que el Pla pluriennal de finançament s’està treballant amb les universitats de manera continuada i que “no hi ha cap imposició”, perquè s’estan escoltant totes les propostes per a arribar a un acord.

“El diàleg està obert i hi ha voluntat per part de tots per a assolir aquest acord. Es tracta que el Pla pluriennal siga fruit del consens de totes les universitats, ja que estem davant d’un únic sistema de finançament públic que integra totes les universitats, cadascuna amb les seues singularitats i especificitats”, hi ha afegit.

Els equips econòmics de les universitats coneixen la proposta del PPF, però no està tancada perquè s’estan analitzant els indicadors perquè el PPF siga ben acollit per part de tots. “Cap govern ha estat tan compromés amb les universitats com el Govern que lidera Ximo Puig”, ha indicat.

La consellera ha agraït l’esforç que estan fent els equips econòmics i les seues hores de dedicació, que se sumen a les responsabilitats que tenen en els respectius equips de govern.

“Estic convençuda que arribarem a aquest consens, és una negociació complexa, perquè cada universitat té les seues singularitats territorials i les seues titulacions”. “Hi ha tarannà i solidaritat entre totes perquè aquest pla de finançament assegure un finançament basal estructural i plantege incentius de millora per a totes”, ha afirmat la consellera.

La Generalitat ha aprovat un augment de la dotació pressupostària de les universitats de quasi 31 milions, la qual cosa van acollir positivament els rectors i rectores per a tancar els seus pressupostos.

D’una banda, el Consell va augmentar la subvenció ordinària de les universitats en el capítol 1, que passa de 777 milions (2022) a 824 milions (2023). A més, els complements retributius del personal de les universitats passen de 36 a 43,5 milions.

Cal destacar els 95 milions destinats a escometre el Pla de finançament que equival al que s’ha pagat en concepte de deute històric, que també aquest Govern Valencià ha aconseguit saldar. S’hi afigen els 21 milions del conveni col·lectiu per a les millores retributives del personal laboral, l’augment de beques i la rebaixa de les taxes d’un 30 %.

En relació a aquest assumpte, el Ple del Consell va autoritzar incrementar la dotació pressupostària destinada a les universitats públiques de la Comunitat Valenciana per a compensar-les per la reducció del preu de les taxes universitàries amb quasi 26 milions d’euros, corresponents al curs 2021-2022.

La finalitat d’aquesta subvenció és compensar les universitats públiques per la reducció del preu del crèdit en els ensenyaments de grau i màster en el curs 2021-2022.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha afirmat que veu “encaminat” el fet de signar el Pla pluriennal de les universitats valencianes i s’ha mostrat optimista amb segellar-lo el pròxim mes de març.

Segons ha afirmat, “cap govern anterior ha fet tants esforços per la formació universitària, cosa que inclou el pagament del deute històric, l’augment del pressupost dedicat a investigació i ciència, l’aposta pel retorn de talent excel·lent amb el Pla GenT o l’ajuda a les famílies que tenen fills en formació universitària amb la rebaixa del 30 % de les taxes, a més de ser la comunitat autònoma amb més ajudes i beques a escala estatal, la qual cosa permet que cap estudiant es quede fora de la Universitat per motius econòmics”.

Quant al conveni col·lectiu, la Conselleria ha organitzat nombroses reunions per a ultimar els serrells jurídics. L’instrument jurídic per a desbloquejar el conveni col·lectiu implica modificar el decret 174 que recull les retribucions del personal laboral.

Divendres que ve a la vesprada, la consellera es reunirà amb la secretària autonòmica d’Universitats i Investigació i els equips econòmics de les universitats per a continuar abordant aquest tema.