Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Xarxa emancipació

Igualtat dona suport en la seua emancipació a 56 persones joves tutelades i extutelades a través de l’oficina Mentora Zona Nord d’Alacant

30/01/2023
Igualtat dona suport en la seua emancipació a 56 persones joves tutelades i extutelades a través de l’oficina Mentora Zona Nord d’Alacant
  • Aitana Mas destaca el paper d’aquest servei per a ajudar aquests i aquestes joves a “preparar-se per a una vida independent i completar el seu procés d’inclusió social i laboral”
  • La Comunitat compta amb 4 oficines Mentora i 9 oficines Mentora Plus

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha informat que, en tan sols un any des que es va posar en funcionament, l’oficina Mentora Zona Nord d’Alacant “està donant suport en el seu procés d’emancipació i autonomia personal a prop de 60 persones joves que han sigut, o encara ho són, tutelades per la Generalitat, però que ja es troben pròximes a la majoria d’edat”.

L’oficina Zona Nord d’Alacant, posada en marxa el desembre de 2021, és un dels dos centres Mentora amb els quals compta la ciutat d’Alacant, junt amb el que es va posar en marxa el juny de 2019. En total, la Comunitat Valenciana compta amb quatre d’aquests centres.

La finalitat d’aquest servei és “coordinar i impulsar el procés de suport i orientació en el període de transició a la vida independent i autònoma de la població jove que, a causa de la seua situació de vulnerabilitat i dependència, requereix una atenció especialitzada d’acompanyament i seguiment”.

En aquest sentit, Aitana Mas ha destacat la importància de la tasca desenvolupada per aquest servei de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a ajudar aquests i aquestes joves a “preparar-se per a una vida independent i completar el seu procés d’inclusió social i laboral”.

“Parlem d’un recurs que es va posar en marxa fa relativament poc de temps i que estem veient que està sent profitós per als i les joves”, hi ha afegit.

En aquest sentit, ha destacat la importància de “donar visibilitat” a serveis com Mentora, que, en el cas de la zona sud d’Alacant, està molt arrelat a un barri on hi ha necessitat de comptar amb aquesta mena de recursos, i ha recalcat la importància que l’Administració “acompanye aquests i aquestes joves en un moment en el qual estan construint el seu projecte de vida i en el qual la Generalitat vol estar al seu costat”.

Les persones destinatàries de les oficines Mentora són persones joves extutelades per la Generalitat d’entre 18 i 25 anys, o bé de 16 a 18 i encara tutelades per l’Administració autonòmica, o que han finalitzat una mesura judicial i ho requereixen per a completar el seu procés d’inclusió social i laboral.

En el cas de l’oficina de la zona nord d’Alacant, per tractar-se d’uns barris amb alta població en situació de vulnerabilitat social, s’atén també joves entre 16 i 25 anys en risc d’exclusió social que requerisquen orientació i acompanyament per a la seua autonomia personal i/o inclusió social i laboral.

D’altra banda, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives compta també amb nou centres Mentora Plus a la Comunitat Valenciana, tres dels quals es troben a la província d’Alacant (a les ciutats d’Alacant, Elx i Torrevieja).

En aquests centres s’atén, a més de persones joves extutelades, persones joves entre 15 i 25 anys que, per la seua situació de vulnerabilitat o per trobar-se en risc d’exclusió social, requereixen una atenció especialitzada d’acompanyament, seguiment i orientació per a la seua autonomia personal i/o inclusió social i laboral.

En total, les oficines Mentora i Mentora Plus han realitzat un total de 580 atencions a persones joves des que van entrar en funcionament a partir de 2019.

Xarxa Pública d’Emancipació

Aquestes oficines integren, juntament amb les llars d’emancipació, la Xarxa Pública d’Emancipació posada en marxa per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en compliment de la Llei de drets i garanties de la infància i l’adolescència.

L’accés al programa és tant per a xics i xiques que resideixen en llars d’emancipació com per als que estan fora d’aquesta xarxa, i inclou en tots els casos un procés d’atenció individualitzada i adaptada a les característiques personals de cada persona jove.

Aquelles persones joves que resideixen en la Xarxa de Llars d’Emancipació reben, a més, allotjament i desenvolupament personal, i se’ls garanteix una adequada prestació dels serveis de manutenció, vestuari, higiene i seguiment sanitari.

L’objectiu del projecte d’emancipació és donar suport al seu procés de transició a la vida adulta fins als 25 anys, com a màxim, i sempre que hi haja un compromís i una actitud d’esforç per a la seua plena inserció social i laboral i autonomia personal.
 
Per a assolir aquests objectius, el programa compta amb professionals especialistes que faciliten la connexió transversal amb els recursos que permeten el creixement personal integral de les persones joves per a l’accés a una vida independent, sempre junt amb l’esforç i la tenacitat de cadascuna.

Cal destacar que l’atenció de les oficines Mentora té caràcter ambulatori i es treballa conjuntament amb les llars d’emancipació. A través d’aquestes oficines s’ofereix atenció legal i administrativa; suport psicològic, atesos tant aspectes emocionals com psicològics; assessorament i acompanyament de recerca d’ocupació i adequació laboral; seguiment socioeducatiu de manera coordinada i conjunta amb els Serveis Socials municipals, i atenció a la diversitat familiar i sexual.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats