Educació, Cultura i Esport

Cultura organitza la jornada ‘Lectura més lectors’ per a bibliotecaris i bibliotecàries , professorat i agents culturals

30/01/2023
Cultura organitza la jornada ‘Lectura més lectors’ per a bibliotecaris i bibliotecàries , professorat i agents culturals
  • Hi participaran el director de la Biblioteca Pública de Muskiz, per ser exemple d’utilització d’innovacions en web social, i el bibliotecari de Soto del Real, una de les cent persones més creatives de la llista Forbes per a fomentar la lectura
  • La jornada tindrà lloc el dia 10 de març al monestir de Sant Miquel dels Reis

Cultura, a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, organitza la jornada ‘Lectura més lectors’, dirigida a mediadors i professionals, bibliotecaris i bibliotecàries, professorat i agents culturals.

La jornada respon a la necessitat d’iniciar un fòrum de reflexió en què s’intercanvien eines i estratègies entre els agents socials promotors del foment de la lectura. Per a això, s’ha convidat a participar persones de l’àmbit estatal que són referents en l’aplicació de programes que animen a la lectura i augmenten l’índex de lectors. 

És una iniciativa que està dins del Pla valencià del foment del llibre i la lectura de la Generalitat i de Pactem per la lectura, que tindrà lloc el 10 de març en el monestir de Sant Miquel dels Reis.

La sessió començarà amb la intervenció de la directora general del Llibre i Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura, María José Gálvez, amb la ponència ‘De lectores, leedores y hábitos de lectura’, i continuarà al llarg del matí amb exposicions teòriques sobre les estratègies en el foment de la lectura.

Les jornades comptaran amb la presència de Fernando Juárez Urquijo, director de la Biblioteca Pública de Muskiz (Biscaia), la web de la qual és exemple en l’àmbit bibliotecari per les seues innovacions en la utilització d’eines de web social, i l’escriptor Adolfo García Ortega, amb una gran trajectòria professional en el món de les editorials, que parlarà del foment de la lectura des del punt de vista del llibre. 

Finalitzarem el matí amb Gemma Lluch i Gemma Pasqual, àmpliament conegudes per la seua experiència, tant en l’àmbit teòric com pràctic, que abordaran diverses estratègies per a trencar bambolles en les accions de foment de la lectura, així com les diverses accions per a acostar la lectura als joves. 

Les sessions de la vesprada abordaran un contingut més pràctic. La primera conferència serà a càrrec de Juan Sobrino, bibliotecari de Soto del Real, que forma part de les cent persones més creatives de la llista Forbes per les seues accions en el foment de la lectura. Amb ell estarà Anna Ballester, coneguda pels projectes pedagògics i la seua implicació en la difusió de la gestió de la lectura entre els més joves. 

La vesprada continuarà amb la presentació del projecte de la Direcció General de Cultura i Patrimoni ‘No em toques els versos’, un nou programa que dirigirà la coneguda poeta Àngels Gregori per a la difusió de la poesia i perquè es coneguen més els poetes i les poetesses de la Comunitat Valenciana. Després de la seua intervenció, els poetes Mario Obrero i Josep Pedrals intervindran com a exemple de ‘No em toques els versos’. 

La jornada conclourà amb l’espectacle poeticomusical ‘El collar de la paloma’, basat en els textos de l’escriptor andalusí del segle XI, Ibn Hazn; en què actuarà com a rapsode Vicent Camps amb l’acompanyament dels músics de Miquel Perelló. 

La jornada coexistirà amb la I Mostra d’Entitats Públiques i Privades per al Foment de la Lectura, en la qual informaran els assistents de projectes, continguts o activitats que serveixen com a recurs i eina per a implementar les accions dels gestors dedicats al foment de la lectura en els diversos municipis. A més de ser un punt de trobada dels agents professionals amb què es trenca la frontera invisible que moltes vegades suposen les províncies per a conéixer i aprofundir en els distints recursos que poden oferir les entitats públiques. 

La jornada per a professionals de la gestió del foment de la lectura serà de 9 a 19 hores, mentre que la I Mostra d’Entitats Públiques i Privades es realitzarà només al matí de 9.30 a 13.30 hores. 

Galeria d'imatges