Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Projecte inclusió social

Aitana Mas: “1.900 persones en situació o risc d’exclusió social participaran en els itineraris sociolaborals del projecte ‘Pilotem’”

30/01/2023
Aitana Mas: “1.900 persones en situació o risc d’exclusió social participaran en els itineraris sociolaborals del projecte ‘Pilotem’”
  • La vicepresidenta ha inaugurat a Alacant la jornada de formació del projecte dirigida a les entitats d’acció social de la província que formen part del programa
  • Pilotem és fruit de la col·laboració de la Generalitat amb el Govern central i per a finançar-lo es destinen 10.243.668 euros

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha anunciat la participació de 1.900 persones en situació de vulnerabilitat en els itineraris d’inclusió social que es posaran en marxa gràcies al programa Pilotem Comunitat Valenciana.

Aitana Mas ha inaugurat a Alacant la jornada de formació del projecte Pilotem Comunitat Valenciana, dirigida a representants de les tretze entitats d’acció social de la província que formen part d’aquest projecte d’inclusió social.

Pilotem s’emmarca en el conveni de col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Secretaria General d’Objectius i Polítiques d’Inclusió i Previsió Social del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

La vicepresidenta ha explicat que l’objectiu del programa és desenvolupar itineraris per a la inclusió social de persones perceptores o beneficiàries de la renda valenciana d’inclusió (RVI) o de l’ingrés mínim vital (IMV), o bé persones que es troben en situacions de risc d’exclusió social.

Com ha indicat Mas, les entitats del tercer sector “són les encarregades de desenvolupar els itineraris que formen part del projecte Pilotem, aprofitant la seua experiència en l’execució d’aquests itineraris mitjançant l’aplicació d’una innovadora metodologia d’intervenció social”.

Una vegada finalitzats els itineraris, es realitzarà una avaluació a fi de generar “un coneixement millor de les polítiques d’inclusió i previsió social”, de manera que es puguen adoptar les mesures necessàries “per a millorar les taxes d’accés a l’RVI i a l’IMV i incrementar-ne l’efectivitat”, ha assenyalat la vicepresidenta.

El programa es finança a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència de la Unió Europea i s’ha establit la quantitat de 9,3 milions d’euros per a les entitats participants amb l’objectiu que puguen desenvolupar els itineraris.

En tota la Comunitat Valenciana, 32 entitats posaran en marxa 42 projectes amb una previsió de participació de 1.900 persones: 1.105 a la província de València, 164 a la de Castelló i 634 persones beneficiàries a la província d’Alacant.

Tretze entitats a Alacant

La vicepresidenta ha assenyalat que les entitats del tercer sector “tenen l’experiència en el desenvolupament d’itineraris” i el que es pretén amb Pilotem CV “és conjugar el seu saber fer amb els canvis normatius en matèria de serveis socials que suposa el mapa del Sistema Públic de Serveis Socials”.

Les entitats del tercer sector, hi ha afegit, “arriben en moltes ocasions on el sistema de protecció no pot arribar, i és per això que és fonamental aquest treball conjunt per a cobrir les necessitats socials dels col·lectius més vulnerables”.

La jornada formativa que ha tingut lloc aquest matí ha servit per a marcar les directrius metodològiques a implementar en el projecte Pilotem CV. Es pretén treballar cap a la inclusió social des de les bones pràctiques, potenciant la coordinació entre les entitats del tercer sector i els equips de Serveis Socials d’atenció primària, que també col·laboren en el programa, a través de la figura de la persona professional de referència.

Així mateix, l’objectiu és disminuir la bretxa digital existent en els col·lectius més vulnerables, amb mòduls de capacitació i millora en competència digital.

A la província d’Alacant participen 13 entitats que desenvoluparan 14 projectes. A més dels itineraris implementats a la ciutat d’Alacant, atesa la descentralització dels recursos, es desenvoluparan itineraris a les poblacions de Sant Joan d’Alacant, Elx, Alcoi, Torrevieja i Orihuela.

Entre els projectes que es duran a terme, en destaquen alguns com ara Conexión, de Càritas Diocesana Orihuela-Alacant, dirigit a persones sense llar amb problemes de salut mental, addiccions, violència de gènere i irregularitat sobrevinguda; o el projecte Incluyendo-I3. Itineraris integrals d’inclusió social Alacant, de la Fundació Cepaim, que té com a objectiu contribuir a la promoció de la igualtat, la inclusió social i la lluita contra la pobresa de les persones migrants en situació de vulnerabilitat o exclusió social residents a la ciutat d’Alacant.

Així mateix, el projecte Pilotem Hijas de la Caridad Alacant - Itineraris innovadors per a la inclusió social, de l’Obra Social Santa Luisa de Marillac, pretén millorar l’atenció de les persones o les famílies, donant prioritat a les dones, soles o amb fills o filles a càrrec seu, en situació d’alta vulnerabilitat o exclusió social, a través del desenvolupament de les seues capacitats personals i de la seua motivació.

Galeria d'imatges