Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

L’Epsar signa un acord amb Regs de Llevant per a reutilitzar l’aigua regenerada de Rincón de León

01/02/2023
L’Epsar signa un acord amb Regs de Llevant per a reutilitzar l’aigua regenerada de Rincón de León
  • L’acord posa a la disposició dels agricultors de les comarques de l’Alacantí i el Baix Vinalopó un cabal de 2,75 hm³ anuals
  • La Comunitat Valenciana és la regió d’Europa que més aigua depurada reutilitza, concretament 129,76 hm³ per a fins ambientals i 127,22 hm³ amb utilitat productiva, principalment agricultura

L’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar) —adscrita a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica— i Regs de Llevant han signat un acord en l’EDAR Alacantí Nord, seu de la delegació de l’entitat a Alacant, pel qual cedirà aigua ja depurada i dessalada procedent de la depuradora de Rincón de León.

La signatura ha estat presidida pel secretari autonòmic de Transició Ecològica, Francisco Candela, acompanyat pel gerent de l’Epsar, Juan Ángel Conca, i el president de Regs de Llevant, Javier Berenguer.

L’acord permetrà la reutilització d’aigua regenerada i dessalada, procedent de l’estació depuradora de Rincón de León, per la Comunitat General de Regants Regs de Llevant marge esquerre del riu Segura.

Aquest compromís tindrà vigència fins al 31 de gener de 2024, coincidint amb la fi de la concessió temporal atorgada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a la captació d’aigües de l’efluent de l’EDAR Rincón de León.

La dotació d’aigua per a reg serà de 2,75 hm³ anuals, l’equivalent al consum anual d’una població de 41.250 habitants. L’aigua subministrada tindrà el nivell de salinitat sol·licitat pels regants, amb valors de conductivitat elèctrica inferiors a 1.800 µS/cm, i complirà els estàndards de qualitat més exigents per a l’ocupació en reg de productes hortofructícoles.

La tarifa que abonarà Regs de Llevant és equivalent a la que actualment estan abonant els actuals usuaris tributaris de la instal·lació, és a dir, 0,1982 euros/metre cúbic pel corrent d’aigua osmotitzada, valor similar al que s’està abonant per l’aigua procedent del transvasament Tajo-Segura (0,1823 euros/metre cúbic).

La Comunitat General Regs de Llevant, radicada a Elx, engloba 22.000 comuners en el marge esquerre del riu Segura, que reguen més de 26.000 hectàrees de cultiu entre Orihuela i Mutxamel. L’acord es produeix just en el centenari de la inauguració oficial de les instal·lacions de la que hui és la Comunitat General, ja que les instal·lacions es van inaugurar el 31 de gener de 1923 pel Rei Alfons XIII.

En conjunt, la Comunitat Valenciana és la regió d’Europa en la qual es reutilitza més aigua. Dels 453 hm³ que es depuren anualment, en són reutilitzats més de la meitat, bé amb finalitats ambientals (129,76 hm³ en 2021) o bé productives (127,22 hm³). La major part de les aigües residuals urbanes reutilitzades amb finalitats productives han sigut emprades en agricultura.   

En concret, les comarques alacantines reutilitzen anualment més de 90 hm³ (més del 70 %), dos terços dels quals es destinen a agricultura i el restant, a fins ambientals de les conques fluvials. Alacant, a més, compta amb algunes de les EDAR que reutilitzen un percentatge més gran d’aigües sanejades, concretament 16 depuradores en les quals es reutilitza el 100 % de l’efluent, 14 de les quals destinen el 100 % dels seus volums a agricultura.

Cal destacar la importància de la reutilització de l’aigua al sud de la Comunitat, a causa del dèficit hídric de la regió i a l’alta demanda dels agricultors de la zona.

Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat, a través de l’Epsar, està promovent en 2023 obres valorades en 150 milions d’euros per a potenciar la reutilització al sud de la Comunitat, com és el cas de la reforma de les depuradores Orihuela Costa i Orihuela, la renovació integral de la planta depuradora d’Elx-Algorós, la incorporació de tractament de regeneració de l’aigua de la Vila Joiosa i d’Altea, i la implantació de tractaments de regeneració en 16 depuradores del Baix Segura.

Galeria d'imatges