Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell dona suport als treballs de la Xarxa de Laboratoris Socials, que desenvolupa 18 projectes amb la participació de 195 municipis valencians

03/02/2023
  • Està formada per les cinc universitats públiques, les diputacions de València i Castelló, la Mancomunitat de la Ribera i 4 ajuntaments
  • El Ple aprovarà enguany el decret de creació de la Càtedra Interuniversitària de l’SPVSS amb 200.000 euros

El Ple del Consell ha donat el vistiplau a l’informe d’activitat de la Xarxa de Laboratoris de Serveis Socials durant 2022, els treballs de recerca dels quals contribueixen a la consolidació d’un sistema públic valencià de serveis socials innovador i avantguardista.

La Xarxa de Laboratoris de Serveis Socials desenvolupa actualment un total de 18 projectes. Un total de 195 municipis de la Comunitat Valenciana participen en aquestes iniciatives, 171 de les quals es troben en l’àmbit rural.

Aquesta Xarxa, impulsada per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, està integrada per les cinc universitats públiques valencianes, així com les diputacions de Castelló i València, juntament amb els ajuntaments d’Alacant, Vinaròs, Benicarló, Alzira i la Mancomunitat de la Ribera, sota la coordinació de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat (IVAFIQ).

Aquests laboratoris són els següents: Ribera Alta, en el qual participa la Universitat de València (UV); Benicarló-Vinaròs, amb la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), i el d’Alacant, en el qual està representada la Universitat d’Alacant (UA). Recentment s’hi van sumar els sorgits dels acords amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Miguel Hernández d’Elx (UMH).

Es tracta d’un model pioner a Espanya, de valoració i dignificació, des del rigor científic, del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que va rebre el reconeixement internacional, a través del Premi Europeu de Serveis Socials a la millor pràctica investigadora, concedit per la Xarxa Social Europea el desembre de 2020.

La Xarxa comptarà en 2023 amb un pressupost de 300.000 euros de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a continuar consolidant aquesta xarxa d’investigació que ofereix un coneixement exhaustiu, rigorós i científic de les necessitats socials a la Comunitat Valenciana, la qual cosa permet trobar solucions clau i actuar de manera eficaç en cada cas.

Així mateix, està previst que el Consell aprove enguany el decret de creació de la Càtedra Interuniversitària del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, dotada amb un pressupost de 200.000 euros. Es tracta d’una iniciativa pionera que comptarà amb cinc càtedres (una en cada universitat pública) i, de manera coordinada, promourà la investigació i la formació en matèria de serveis socials.

D’aquesta manera, actuarà com a complement per a donar difusió de tot el coneixement que es genere tant des dels laboratoris com des de la mateixa Càtedra i reforçarà la millora contínua amb la investigació aplicada en matèria de serveis socials.

A més, també està prevista l’ampliació d’aquesta xarxa amb la incorporació de la Diputació Provincial d’Alacant i els municipis del Campello, Mutxamel i Sant Vicent del Raspeig, que s’incorporaran a l’activitat que es desenvolupa des del Laboratori de Serveis Socials dependent de la Universitat d’Alacant.

Balanç 2022

La Xarxa de Laboratoris de Serveis Socials desenvolupa actualment un total de 18 projectes, la qual cosa suposa 6.430 hores de treball en investigació i innovació. Així mateix, un total de 195 municipis de la Comunitat Valenciana participen en aquests projectes, 171 dels quals es troben en l’àmbit rural.

Aquests treballs se centren en aspectes com la territorialitat; les prestacions, i el seu impacte en la societat, o la tecnologia aplicada als serveis d’autonomia personal.

En concret, durant 2022, el Laboratori de Vinaròs-Benicarló ha desenvolupat una eina d’intel·ligència artificial, denominada Xatbot inclusiu, per a facilitar informació sobre els serveis socials.

Per la seua banda, el Laboratori d’Alacant ha centrat el seu treball en la investigació aplicada sobre la intervenció professional en els Serveis Socials d’atenció primària i les seues estratègies de millora. Compta amb la participació de les persones usuàries i analitza les organitzacions idònies, generant coneixement en aspectes com la salut i les condicions laborals, així com les possibles maneres de millorar-les, per a la qual cosa han comptat amb la col·laboració de quatre ajuntaments de la comarca de l’Alacantí.

El Laboratori de la Ribera Alta de la Universitat de València ha abordat en 2022 línies d’investigació centrades en l’envelliment actiu, destacant la importància de fomentar programes d’oci o millorar les comunicacions dins del municipi per a previndre l’aïllament, més encara després de la crisi provocada per la COVID-19.

D’altra banda, el Laboratori de la Universitat Miguel Hernández d’Elx ha estudiat l’optimització dels recursos en la gestió dels centres d’estimulació primerenca o els centres d’atenció a persones amb problemes de salut mental, a través d’una eina de monitoratge denominada Moisés, que permet, amb un sistema informàtic, facilitar el seguiment i l’anàlisi d’indicadors de funcionament intern, comptant també amb la percepció i les opinions de responsables, persones treballadores i persones usuàries dels centres.

Finalment, el Laboratori de la Universitat Politècnica de València ha monitorat amb sensors de moviment el domicili d’una mostra de persones majors per a conéixer els patrons diaris de cadascuna. El sistema s’ha demostrat especialment útil per a avisar els familiars o els professionals de Serveis Socials en cas que es detecte alguna anomalia.