Presidència

Colomer apunta a un 2023 de recuperació i estabilitat per al sector turístic

03/02/2023
  • El secretari autonòmic de Turisme ha analitzat les dades turístiques de 2022 i ha valorat les perspectives turístiques per a 2023
  • Colomer destaca que en 2022 “la fidelització dels mercats i el retorn del sector amb un producte més qualificat ens permeten parlar d’un bon any”

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha analitzat les dades turístiques de 2022 i ha valorat les perspectives turístiques per a 2023, després de donar-se a conéixer ahir les enquestes de moviments turístics en frontera (Frontur) i de despesa turística (Egatur), publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Colomer ha assenyalat que les xifres de turistes estrangers mostren “la recuperació” del sector turístic, encara que “ha sigut un any molt complex, perquè va començar amb les seqüeles de la COVID-19 i la por dels mercats”, i ha recordat que “després ho vam encadenar amb la guerra d’Ucraïna i l’eclosió de la inflació i les dificultats econòmiques”.

A més, ha explicat que, malgrat aquestes circumstàncies, “la fidelització dels mercats i el retorn del sector amb un producte més qualificat ens permeten parlar d’un bon any”, amb més de 8,6 milions de visitants internacionals, que van realitzar una despesa de 10.101 milions d’euros.

Aquestes xifres mostren increments del 114,1 % en el nombre de turistes estrangers que van visitar la Comunitat Valenciana respecte a les dades de 2021, i d’un 131 % en la despesa que van fer.

Quant a la demanda nacional, Colomer ha assenyalat que si es manté el dinamisme observat fins a setembre (15 milions de viatges), “2022 podria tancar amb 18,5 milions de viatges de turistes nacionals”.

Aquests resultats se sumen als publicats per les enquestes d’ocupació hotelera i ocupació extrahotelera de l’INE, que s’han donat a conéixer durant aquests dies.

En concret, els hotels de la Comunitat Valenciana van registrar un total de 27.276.572 pernoctacions en 2022, xifra que suposa un 75,1 % més que en 2021. A més, el nombre de turistes es va incrementar respecte a 2021 un 53,8 %.

Pel que fa a l’ocupació extrahotelera (càmpings, apartaments i allotjament rural), entre gener i desembre el nombre de viatgers i viatgeres totals ha crescut un 33,5 % i el de pernoctacions, un 32,4 % respecte a 2021.

El titular de Turisme ha assenyalat que, a més, “hi ha altres indicadors de qualitat que liderem en el conjunt d’Espanya: comptem amb la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents més potent, som la comunitat amb més serveis certificats amb el segell de qualitat Sicted i recentment ens han guardonat pel nostre treball en certificacions Q i S”.

Així mateix, ha destacat el treball que “s’exerceix a la Comunitat de descarbonització, impulsant destinacions més sostenibles al compàs dels fons Next Generation per a accelerar la transformació per al turista nou”.

Perspectives 2023

Pel que fa a les perspectives per a enguany, Colomer ha assenyalat que “esperem un 2023 de recuperació i estabilitat turística”, encara que ha insistit que “l’experiència ens recorda que és molt difícil predir el futur”, però el sector turístic ha demostrat tindre una gran capacitat per a adaptar-se a totes les circumstàncies.

Colomer ha remarcat que “el nou viatger serà més exigent”, i ha apuntat que “en 2023 ens recuperarem en un sector que serà capital per a entendre el nostre futur, la nostra economia i la nostra salut mental”.

En aquesta línia, ha remarcat que des de Turisme “continuarem treballant per a impulsar la promoció de la destinació Comunitat Valenciana” i, en aquest sentit, ha recordat que “hem planificat més de 200 actuacions promocionals, entre les quals hi ha la participació en 50 fires i certàmens turístics en deu països diferents”.