Educació, Cultura i Esport

L’IVC reforça el II Cicle de Concerts de Guitarra Manuel Babiloni amb tres grans recitals

06/02/2023
L’IVC reforça el II Cicle de Concerts de Guitarra Manuel Babiloni amb tres grans recitals
  • L’Auditori de Castelló acollirà els concerts de Margarita Escarpa, els japonesos Spain Guitar Festa i el recital de Pablo Sainz Villegas amb ADDA Simfònica i direcció de Josep Vicent
  • Els recitals seran un homenatge a la figura del gran guitarrista castellonenc que va faltar en 2005

Cultura, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura i la col·laboració de la Fundació Manuel Babiloni, presenta el II Cicle de Concerts de Guitarra Manuel Babiloni, una iniciativa que es va posar en marxa en 2022 per a rendir homenatge al gran guitarrista castellonenc que va faltar de manera inesperada l’any 2005. 

El delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha assenyalat “la importància de donar valor a músics de les nostres comarques i que siguen  reconeguts per la societat que els van veure nàixer. A més, en el cas de Babiloni, va portar el nom de Castelló arreu del món”. Ribes ha destacat “la gran qualitat dels concerts que s’ofereixen amb tres recitals magnífics de músics amb gran reputació internacional que referma la nostra aposta per engrandir aquest cicle”, i ha recordat que “hem pogut recuperar un dels recitals que estava previst l’any 2021, però que per culpa de les restriccions de la pandèmia no es va poder fer, ja que els músics no podien eixir del seu país. Estem parlant dels japonesos Spain Guitar Festa. Un país, el Japó, on Babiloni va obtindre un important ressò”. 

La presidenta de la Fundació Manuel Babiloni, Marta Tirado, ha agraït “a l’IVC posar en marxa aquesta iniciativa que dona valor a la figura de Babiloni i el seu prestigi”, i, en aquest sentit, Tirado ha assenyalat que “no només és el prestigi de Babiloni el que es valora en aquest cicle, sinó que gràcies a la gran qualitat dels intèrprets que participen fa que Castelló es convertisca, una vegada més, en un punt de referència de la guitarra clàssica”.

Considerat per la crítica especialitzada com el guitarrista més important de Castelló des dels temps de Francisco Tárrega, Manuel Babiloni va nàixer i va morir en aquesta ciutat, després de portar la música de la seua guitarra per tot el món. Una carrera professional no només centrada en la interpretació i publicació de discos, sinó també en una àmplia tasca educativa. 

El primer dels concerts del cicle tindrà lloc aquest dijous 9 de febrer a les 19.30 hores a l’Auditori de Castelló, amb una de les guitarristes més rellevants de l’actualitat, Margarita Escarpa. L’artista és un dels músics amb més projecció de tot l’Estat i ha rebut nombrosos premis, com el prestigiós The 20th Solo Guitar Competition Internacional de la Guitar Foundation of America. El programa d’aquest concert està compost per peces de Tárrega, Piazzolla, Falla o Villalba Filho, entre d’altres. 

El cicle continuarà ja el dimecres 8 de març amb el concert del grup japonés Spain Guitar Festa, un recital previst l’any 2021, però suspés per les restriccions de la pandèmia imposades al Japó que van impossibilitar als músics eixir del seu país.

El quintet de guitarres Spain Guitar Festa (SGF) està format per cinc guitarristes japonesos: Shinji Ikeda, Mariko Tsubokawa, Masatomo Tomikawa, Takayuki Azuma i Shinichi Iwasaki.

Des de 2015 es van unir per a presentar la música espanyola a través de la guitarra, instrument que van aprendre molt prop de grans mestres de la guitarra, com José Luis González o el mateix Manuel Babiloni. Des que es va crear, el quintet Spain Guitar Festa organitza els cursos d’interpretació de la guitarra espanyola de periodicitat trimestral, l’objectiu dels quals és acostar la música espanyola als estudiants japonesos.

Per al concert de Castelló han preparat un programa amb peces molt conegudes dels mestres Manuel de Falla, Enrique Granados o Federico Chueca. 

El II Cicle de Concerts Manuel Babiloni es tancarà el pròxim trimestre amb el recital, el diumenge 30 d’abril, de l’orquestra ADDA Simfònica, dirigida per Josep Vicent. Un concert que comptarà amb el reconegut guitarrista Pablo Sainz Villegas. El músic ha sigut aclamat per la premsa internacional, que destaca la seua interpretació. Des del seu debut en el Lincoln Center amb la Filharmònica de Nova York, s’ha convertit en un referent de la guitarra simfònica actual i toca amb directors i orquestres com la filharmònica de Los Angeles, Boston, San Francisco o Toronto. 

Per la seua part, ADDA Simfònica és l’orquestra estable de l’Auditori de la Diputació d’Alacant, ADDA Fundació de la Comunitat Valenciana. La seua sorprenent trajectòria ha generat una enorme repercussió nacional i internacional per la qualitat i l’energia de la personalitat sonora que projecta. Comptarà amb la direcció del seu titular, Josep Vicent, músic espanyol de trajectòria apassionant i única, que ha estat al capdavant d’alguns dels conjunts simfònics més prestigiosos d’Espanya i del món.  

El concert a la Sala Simfònica de l’Auditori de Castelló presenta un programa format pel ‘Concierto de Aranjuez’ de Joaquín Rodrigo i ‘Simfonia núm. 5 en mi menor, op. 64’ de P. I. Txaikovski.

Les entrades per als concerts es podran adquirir en el web de  IVC.

Galeria d'imatges