Presidència

El Consell Audiovisual de la CV enceta el procés per a la renovació de la presidència de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació

23/09/2022
  • La selecció es realitzarà per convocatòria pública a partir de la publicació de les bases en el DOGV i mitjançant un procés de lliure concurrència

El Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana ha encetat el procés de renovació de la presidència del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació en aprovar aquest divendres les bases per a la selecció de persones candidates.

L’aprovació s’ha produït tan sols un dia després de la publicació del Reglament Orgànic i de Funcionament del propi CACV al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, condició imprescindible per a iniciar el procés per a la esmentada renovació de la presidència. La selecció es realitzarà per convocatòria pública a partir de la publicació de les bases en el DOGV i mitjançant un procés de lliure concurrència.

La Llei 6/2016 atribueix al Consell Audiovisual l’obligació de realitzar una proposta a les Corts Valencianes d’un màxim de tres persones candidates entre les quals la càmera haurà de decidir quina d’elles ocuparà finalment la presidència.

Un procés que coincidirà en el temps amb el mandat de sis anys de la Presidència del Consell Rector de la CVMC que conclou a finals d´octubre de 2022.

El Consell Audiovisual ha treballat durant els últims mesos en la preparació de les bases per tal que aquestes estigueren llestes en el moment de la publicació del ROF en el DOGV, cosa que es va produir dijous passat. 

El document aprovat aquest divendres, en la sessió plenària pel Consell Audiovisual, defineix els requisits que d’acord amb la llei emmarcaran el procés de la convocatòria pública, els criteris i els terminis per a realitzar la selecció.

A més, el Consell Audiovisual també te previst impulsar, en breu, el procés per fer la proposta de renovació de les dos vocalies del Consell Rector de la CVMC com està previst a l´esmentada Llei 6/2016. Un procés que legalment sols es pot iniciar una vegada transcorregut un any de la constitució del CACV, data que s’ha complit també recentment.
 
La publicació del Reglament Orgànic del CACV en el DOGV també permet donar un impuls al treball avançat en els últims mesos en relació, entre altres, a la incorporació del personal funcionari que formarà part de l’estructura del CACV, així com l’assumpció de les competències que li atribueix la Llei 10/2018 de creació del CACV i que fins el moment continuen en la Direcció General de Tecnologies de la Informació, entre les quals es troba l’adjudicació de llicències de TDT i de ràdio.

També s’ha avançat, tot i no comptar encara amb estructura de personal, en relació a diferents convenis amb universitats per a l’alfabetització mediàtica audiovisual, els processos que hauran d'abordar-se després de l'aprovació de la Llei 13/2022, General de Comunicació Audiovisual, el mes de juliol passat, en alguns aspectes com el que té a veure amb les ràdios sense ànim de lucre, i l’impuls de codis i compromisos de bones pràctiques. 

D’altra banda, el CACV fa aquest divendres un recordatori als mitjans audiovisuals de la Comunitat Valenciana en relació a la seua responsabilitat i capacitat d’influència en la creació de models i reforç d’estereotips sexistes i discursos nocius i discriminatoris i insta a condemnar i rebutjar qualsevol tractament irrespectuós amb les persones, com el que ha sigut denunciat en les últimes hores per la vicealcaldesa de València, una dona representant pública, que ha sigut assenyalada, en un programa de televalencia7, amb una valoració de menyspreu sobre el seu aspecte en tot cas rebutjable i injustificada.