Presidència

L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha reduït la petjada de carboni un 40 % en cinc anys

03/10/2022
L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha reduït la petjada de carboni un 40 % en cinc anys
  • L'aquari ha disminuït un 59 % en tones de Co2 procedents del consum energètic des de 2017 i ha obtingut el segell Calcule i Reduïsc del Ministeri per a la Transició Ecològica 
  • En aquesta línia de compromís ambiental i transparència, la resta d'edificis de la Ciutat de les Arts i les Ciències han iniciat les actuacions per a l'obtenció del segell Calcule i mesurar així la petjada de carboni que genera el complex 

L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha reduït les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) un 40 % des de 2017. Per a fer-ho, l'aquari valencià està desenvolupant una estratègia de sostenibilitat per a lluitar contra el canvi climàtic d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU, centrada principalment en l'ODS 13é d'acció pel clima i l'ODS 14é de vida submarina.

Entre les inversions de l'aquari per a aconseguir disminuir la petjada de carboni, destaca la millora en eficiència energètica amb la substitució d'equips de climatització més eficients o la incorporació de noves zones d'aparcament per a bicicletes.

Amb la finalitat de millorar el benestar dels animals i el confort climàtic de les persones visitants, l'Oceanogràfic ha instal·lat una refrigeradora d'absorció que permet completar i actualitzar la tecnologia de refredament amb un equip més sostenible amb el medi ambient i aconseguir disminuir el consum elèctric any rere any. A més, l'aquari valencià situarà pròximament punts de recàrrega per a cotxes elèctrics en l'aparcament de visitants i col·locarà noves plaques solars fotovoltaiques destinades a l'autoconsum elèctric.

Referent en sostenibilitat

La Ciutat de les Arts i les Ciències es troba immersa en una sèrie de projectes de sostenibilitat mediambiental que inclouen implantació de panells solars, tecnologia geotèrmica, solucions d'arquitectura bioclimàtica i instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a l'Umbracle.

El Museu de les Ciències comptarà amb la planta geotèrmica més gran de la Comunitat Valenciana, que millorarà l'eficiència energètica de la climatització de l'edifici en assolir un estalvi anual estimat d'1.013.000 quilowatts hora de l'energia utilitzada actualment i un estalvi d'emissions de diòxid de carboni de 335.000 kg CO2/any, així com la reducció de la petjada de carboni del complex.

A més, es proveirà d'energia solar gràcies a la instal·lació de les plaques de paviment fotovoltaic de vidre a les volades exteriors que donen a les façanes nord i sud de l'edifici. Així mateix, es renovarà l'aire de l'interior amb excés de temperatura mitjançant la formació de corrents naturals, aplicant solucions d'arquitectura bioclimàtica. La renovació d'equipaments per a la millora de l'eficiència energètica en climatització i il·luminació, de manera que siguen més eficients, és un altre dels objectius. 

Segell Calcule i Reduïsc

L'Oceanogràfic calcula i registra anualment les seues emissions d'efecte d'hivernacle en el Ministeri per a la Transició Ecològica i ha obtingut el segell Calcule i Reduïsc en reduir la intensitat d'emissió entre 2018-2020 respecte als tres anys anteriors. En aquesta mateixa línia, la resta d'edificis de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha fet ja el primer pas per a l'obtenció del segell Calcule.  

La quantificació de les emissions de GEI és el principal indicador de l'estratègia de sostenibilitat de l'Oceanogràfic, d'aquesta manera esdevé el segon aquari del món -per darrere de l'Aquari de Sevilla- que en va certificar i va registrar la petjada de carboni en els abastos 1, 2 i 3, que va emetre AENOR per primera vegada en 2019. 

Galeria d'imatges