Presidència
Convocatòria extraordinària PSTD 2022

Un total de 16 destinacions locals o supramunicipals formaran part del Pla de sostenibilitat turística en destinació Comunitat Valenciana 2022

05/10/2022
  • Francesc Colomer destaca “l'elevada participació” dels municipis de la Comunitat Valenciana en aquesta segona convocatòria, amb un total de 52 sol·licituds
  • L'aprovació final del Pla 2022, al qual se sumaran tres accions de cohesió de destinació d'àmbit provincial, es durà a terme en la Conferència Sectorial de Turisme prevista per a novembre

Turisme Comunitat Valenciana ha comunicat a 16 destinacions locals o supramunicipals de la Comunitat Valenciana que han superat la primera fase d'avaluació corresponent a la convocatòria extraordinària 2022 del Programa de plans de sostenibilitat turística en destinació.

Aquest programa es finança amb càrrec als fons Next Generation EU i Turisme exerceix, junt amb la Secretaria d'Estat de Turisme, d'entitat avaluadora de les propostes rebudes i el compliment dels requisits imposats per la normativa comunitària i nacional d'aplicació. 

La convocatòria per a accedir a aquests plans territorials de sostenibilitat turística en destinació Comunitat Valenciana (PTSTD 2022) es basa en un procés de concurrència competitiva en el qual les sol·licituds presentades passen per un procés d'avaluació tècnica, en què és necessari que la proposta presentada assolisca almenys 70 punts sobre 100 per a ser considerada apta i, per tant, ser susceptible de rebre finançament de la UE.

D'aquesta manera, finalitzada la primera fase de preselecció, 16 destinacions de la Comunitat Valenciana l'han superat i han rebut els respectius plans de sostenibilitat turística en destinació, la qualificació d'apte sobre la base del compliment de diversos requisits relatius a la trajectòria turística de la destinació i les inversions plantejades en els àmbits de transició ecològica, eficiència energètica i transformació digital, i competitivitat.

L'aprovació final dels plans territorials de sostenibilitat turística en destinació de la Comunitat Valenciana de 2022 i la distribució pressupostària per comunitat autònoma es durà a terme en la  Conferència Sectorial de Turisme prevista per al pròxim mes de novembre. 

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat “l'elevada participació” de municipis i mancomunitats de la Comunitat Valenciana en aquesta segona convocatòria. “Hem rebut un total de 52 sol·licituds, 16 de les quals han passat finalment el tall de puntuació superior a 70 punts que es marca en l'estratègia”.

En concret, els plans de sostenibilitat turística en destinació que han obtingut una valoració superior o igual a 70 punts són els corresponents a Elx, Benidorm, Riba-roja de Túria, Alacant, Guardamar del Segura, l'Alfàs del Pi, Oliva, el Poble Nou de Benitatxell, la Vila Joiosa, Castelló de la Plana, Morella, Cofrentes, Santa Pola, el Campello, Gandia i la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida.

Als plans de sostenibilitat turística en destinació declarats aptes cal sumar les tres accions de cohesió de destinació (ACD) promogudes per la Generalitat, a través de Turisme CV, que executaran les tres diputacions provincials.

Aquestes tres ACD tenen en comú la posada en marxa d'accions dirigides a establir sinergies entre espais turístics de costa, urbans i d'interior, que contribuïsquen a generar fluxos turístics des dels llocs més visitats fins aquells altres en fase de dinamització turística.

El titular de Turisme també ha recalcat la representativitat territorial de les propostes rebudes, que “són reflex de la importància del sector turístic en cadascuna de les tres províncies”. De les 52 propostes presentades, en corresponen 21 a la província d'Alacant, 18 a la de València i 13 a la de Castelló. Així mateix, les 3 ACD corresponen a propostes presentades per les tres diputacions provincials de la Comunitat.

Francesc Colomer ha volgut recalcar que aquests plans “formen part de la nostra estratègia turística” i, en aquest sentit, ha explicat que el “projecte final s'elabora des de Turisme”, que és el que s'encarrega de triar les destinacions per als plans de sostenibilitat turística extraordinaris i l'ACD.

Cal assenyalar que Turisme Comunitat Valenciana s'ha comunicat tant amb les 16 destinacions que han superat la primera fase d'aquesta convocatòria, com les que han resultat no aptes. En aquest cas, s'ha animat a aquestes destinacions a presentar-se en la pròxima convocatòria i se'ls ha oferit assessorament tècnic amb l'objectiu de facilitar-ne la incorporació en pròximes convocatòries.

En l'actualitat hi ha 11 plans territorials de sostenibilitat turística en destinació en marxa a la Comunitat, corresponents a la convocatòria de 2021. Es tracta de deu entitats locals i una mancomunitat, que són Alcalà de Xivert, Alcoi, Benissa, Dénia, Finestrat, Orpesa, Torrevieja, València, Cullera, Bocairent i la Mancomunitat de l'Interior Terra del Vi. 

Cal afegir-hi l'ACD en desenvolupament per Turisme CV, amb una inversió estimada pròxima als 16 milions d'euros i amb una sèrie d'accions entre les quals es troben el desenvolupament del Sistema d'Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana o la senyalització intel·ligent de rutes de productes experiencials. 

Sobre aquests plans

Els plans de sostenibilitat turística en destinació que executen les entitats locals són subprojectes niats al Pla territorial de sostenibilitat turística en destinació Comunitat Valenciana, que, al seu torn, s'integra en el projecte Estratègia de sostenibilitat turística de la Secretaria d'Estat de Turisme.

A més, es desenvolupen en execució del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), dins de l'apartat Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, que té per objecte reforçar la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial del turisme; aquest pla de recuperació és finançat enterament per fons europeus Next Generation EU. 

La Comunitat Valenciana rebrà un total de 139,1 milions de fons Next Generation EU, a executar en tres anys per a impulsar aquests plans de sostenibilitat turística en destinació extraordinaris. En concret, el pla territorial anual de 2021 va comptar amb 49,5 milions d'euros; en 2022 la dotació prevista és de 53,8 milions d'euros, i en 2023 es realitzarà una tercera convocatòria per a aquests plans amb 35,8 milions d'euros.