Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb la Fundació de l'Hospital General de València per a desenvolupar innovacions en el camp de la cirurgia robòtica

28/10/2022
  • L'acord, dotat amb 500.000 euros, permetrà dissenyar un exoesquelet per a assistir el personal cirurgià durant les intervencions quirúrgiques
  • Els serveis de cirurgia de l'Hospital General col·laboren en aquest programa amb instituts tecnològics i grups d'investigació universitaris

El Consell ha aprovat la renovació del conveni de col·laboració entre l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i la Fundació d'Investigació de l'Hospital General Universitari de València (FIHGUV) per al desenvolupament d'innovacions en l'àmbit de la cirurgia robòtica, en cooperació amb centres tecnològics i grups d'investigació de la Comunitat Valenciana.

L'acord, dotat amb 500.000 euros, permetrà avançar en el desenvolupament i adaptació d'instrumental quirúrgic específic per a aquesta mena d'intervencions, incloent-hi materials per a previndre les infeccions en quiròfan. De la mateixa manera, es dissenyaran i validaran nous sistemes de formació i preparació de cirurgies mitjançant tècniques de realitat augmentada i mixta, així com robots auxiliars que donen suport en les operacions.

S'aprofundirà, per tant, en les mateixes línies de treball que des de 2018 han centrat els esforços dels quatre serveis quirúrgics -Cirurgia General i Digestiva, Ginecologia, Cirurgia Toràcica i Urologia- que col·laboren en el marc d'aquest conveni.

Aquesta iniciativa, que s'alinea amb l'estratègia de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, respon als reptes i necessitats d'innovació identificats pels professionals sanitaris, al mateix temps que orienta la innovació i genera noves oportunitats de negoci per al teixit productiu de la Comunitat Valenciana en un sector d'alt valor afegit com és el de salut.

Monitoratge del quiròfan per a millorar processos

Entre les actuacions previstes aquest exercici, es proposa el disseny d'un nou instrumental per a assegurar la usabilitat i seguretat del robot en nous tipus de cirurgia, així com l'execució d'un projecte pilot per a monitorar el quiròfan amb la finalitat d'optimitzar els processos interns i millorar l'ergonomia del personal sanitari.

En aquest sentit, es pretén idear un exoesquelet capaç de reduir l'esforç físic que realitzen els i les cirurgianes a conseqüència de les posicions forçades que han d'adoptar per a guiar el robot en aquestes intervencions.

De la mateixa manera, i amb la finalitat de garantir un entorn lliure de patògens en l'àmbit de la cirurgia robòtica, l'equip de treball haurà d'abordar el desenvolupament i la posada en marxa d'un sistema de sensors capaç de detectar bacteris com l'Staphylococcus aureus, així com el disseny de productes d'origen natural amb propietats antimicrobianes per a la prevenció i el tractament d'infeccions abans de la intervenció, durant i després d'aquesta.

A més, s'explorarà l'ús de materials mesoporosos per a l'absorció eficient de fluids biològics generats per fugides o abocaments accidentals durant la pràctica quirúrgica.

El desenvolupament de sistemes de formació i preparació d'intervencions de cirurgia robòtica mitjançant tècniques de simulació i realitat mixta és una altra de les actuacions previstes en aquest conveni, que es completarà amb la construcció final i validació d'un nou manipulador quirúrgic robotitzat.