President
Sessió de control

Ximo Puig demana reforçar la unitat social i política en la lluita contra la violència masclista

24/11/2022
Ximo Puig demana reforçar la unitat social i política en la lluita contra la violència masclista
  • El president de la Generalitat afirma en la seua intervenció en les Corts que la violència contra les dones “comença quan la paraula insulta, amenaça i degrada” 
  • Destaca la voluntat del Consell d'ampliar el Pacte Valencià contra la Violència Masclista, que compleix cinc anys i ha aportat mesures pioneres a Espanya
     
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat reforçar la unitat de tota la ciutadania, i especialment dels qui representen la voluntat popular, “en la lluita contra el terrorisme masclista”, un fenomen que, malgrat els esforços realitzats, “continua sent, sens dubte, el problema principal que té aquesta societat”.

En vespres de la celebració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el president ha fet aquesta crida durant la seua intervenció en la sessió de control de les Corts, on ha mostrat la “solidaritat” de tot el Consell amb la ministra d’Igualtat, Irene Montero, davant del comportament “incívic” de Vox manifestat aquest dimecres en el Congrés.

El responsable del Consell ha assenyalat que la violència contra les dones “comença quan la paraula insulta, amenaça i degrada”, i ha lamentat que aquesta classe d’actuacions es produïsquen precisament en la seu de la sobirania popular.

Per al president, “enfortir la unitat és el primer pas, sens dubte”, per a avançar en les polítiques públiques per a erradicar la violència de gènere. En aquest sentit, Puig ha destacat que la Generalitat ha treballat en aquesta direcció “des del minut zero”, amb eines com el Pacte Valencià contra la Violència Masclista i de Gènere, que ha complit cinc anys i que ara vol “reforçar i ampliar”.

El president ha subratllat, en aquest sentit, que el Consell continuarà desenvolupant actuacions pioneres a Espanya en la lluita contra la violència masclista i s’ha referit a mesures ja reeixides, com ara l’equiparació de les ajudes a les víctimes de la violència de gènere amb les víctimes del terrorisme o la posada en marxa de “la xarxa d’oficines d’assistència a les víctimes del delicte més important d’Espanya, que atén en un 70 % dels casos dones que pateixen la violència masclista”.

Es tracta, com ha dit, d’una xarxa que es complementa amb les oficines especialitzades en denúncies de violència de València i Castelló de la Plana, a les quals s’ha afegit ara la nova d’Alacant.

A més, també s’ha referit a la creació d’unitats de valoració forense integral, úniques a Espanya, adossades a cada un dels 16 jutjats de violència de gènere; la incorporació d’equips psicosocials comarcals, o les accions de formació específica sobre violència de gènere a funcionariat dels jutjats, així com tot el personal de les oficines d’assistència a les víctimes del delicte i les policies locals.

Ximo Puig també s’ha referit, entre altres, a les mesures que inclouen tasques de sensibilització, prevenció, educació i detecció de les violències masclistes o a la intervenció professional, l’acompanyament i la recuperació psicosocial de les dones supervivents i dels seus fills i filles.

Reforma del Codi Penal

Sobre la reforma del Codi Penal, el cap de l’executiu autonòmic ha remarcat, a més, que “hi ha una aportació valenciana molt important, i és que s’ha inclòs, per primera vegada, que es castigue com a delicte el fet que els assassins, o qualsevol persona, oculten la localització del cadàver de la víctima als familiars”.

Aquest fet “passarà a estar tipificat com un delicte contra la integritat moral de les famílies”, i “és un acte de dignitat i de decència” que es produeix per la lluita de Marisol, la mare de Marta Calvo, a la qual la Generalitat ha proporcionat suport en les seues reivindicacions, ha recordat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig