Educació, Cultura i Esport
Ensenyament públic

Educació incrementa fins als 42,6 milions d’euros la inversió en la millora de les escoles i instituts de la Vila Joiosa

24/11/2022
Educació incrementa fins als 42,6 milions d’euros la inversió en la millora de les escoles i instituts de la Vila Joiosa
  • El director general d’Infraestructures Educatives confirma que en la construcció de nou de l’IES Marcos Zaragoza s’invertiran 22 milions i que el nou CEIP Doctor Esquerdo estarà acabat al març
  • L’alcalde de la Vila Joiosa destaca la inversió educativa de més de 42 milions de la Generalitat a la capital de la Marina Baixa i el compliment d’un deute històric amb la comunitat educativa del CEIP Doctor Álvaro Esquerdo

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, i l’alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, s’han reunit amb la comunitat educativa de l’IES Marcos Zaragoza per abordar la inversió de 22 milions d’euros que ha planificat el departament de la consellera Raquel Tamarit a través del pla Edificant en aquest institut, que atén un miler d’alumnes, amb l’objectiu d’eliminar les aules prefabricades i ampliar les instal·lacions.

Victor Garcia ha detallat que “des del moment en què la Conselleria d’Educació delega en un ajuntament una actuació del pla Edificant, estem assegurant que eixa obra es portarà a terme i que comptarà amb els fons necessaris per a fer-la realitat”. I ha posat com a exemple el cas de l’IES Marcos Zaragoza, on “als 11,4 milions d’euros d’inversió que vam assignar inicialment per ampliar l’institut hem afegit altres 10, 6 milions més, tant per la necessitat de transformar l’actuació en la construcció de nou del centre amb l’objectiu de donar una millor resposta a les necessitats educatives actuals i futures de la Vila Joiosa com per garantir l’execució de l’obra davant de l’increment dels costos dels materials de construcció a causa de la Guerra d’Ucraïna”.

L’aportació de més fons per construir de nou l’IES Marcos Zaragoza, destaca el director general, “incrementa fins als 42,6 milions d’euros la inversió de la Conselleria d’Educació en la millora de les escoles i instituts de la Vila Joiosa, que, a més de generar més d’un miler de llocs de treball en el sector de la construcció, són la garantia que l’aposta de la consellera Tamarit per a eliminar la xacra dels barracons estructurals serà una realitat a la Vila Joiosa en aquest mateix curs”.

Amb l’entrada en funcionament el passat setembre del nou CEIP Gasparot i amb la previsió que el nou CEIP Doctor Álvaro Esquerdo òbriga les portes aquest curs, dues escoles noves en què la Conselleria ha invertit més de 13 milions d’euros, “la comunitat educativa de la Vila Joiosa dirà adeu, per fi, als barracons estructurals als quals la van condemnar els anteriors governs del PP”, hi ha afegit Víctor Garcia.

El director general també ha comprovat l’avanç de les obres del nou CEIP Doctor Esquerdo, una obra delegada en el consistori a través del pla Edificant. “Aquest curs obrim més de 30 centres educatius de nova construcció a tot el territori i pel que fa a la Vila Joiosa hem pogut comprovar que l’esforç de l’Ajuntament i l’empresa constructora per complir els terminis farà possible que l’obra estiga finalitzada al març, moment en el qual planificarem des de Conselleria la dotació de l’equipament i mobiliari perquè la comunitat educativa i l’Ajuntament programen el trasllat perquè l’alumnat puga estrenar les noves instal·lacions després de les vacances de Pasqua”.

Per part seua, l’alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, i el regidor d’Educació, Xente Sebastià, han agraït la visita del director general d’Infraestructures Educatives, i el compromís i la confiança depositada per la Generalitat amb la comunitat educativa de la Vila Joiosa amb la construcció d’aquests centres, així com amb altres actuacions realitzades a través del pla Edificant que permeten dignificar els centres escolars de la localitat modernitzant les seues instal·lacions.

“L’aposta educativa de la Generalitat a la Vila Joiosa amb la construcció del CEIP Gasparot recentment inaugurat, i amb programes com el pla Edificant, està permetent una inversió històrica de més de 42 milions d’euros a la Vila Joiosa en matèria educativa. Igualment, vull estendre els meus agraïments al personal de l’Ajuntament de la Vila Joiosa, i de la Regidoria d’Educació en particular amb el regidor Xente Sebastià al capdavant, que s’han esforçat al màxim per a fer d’aquests avanços una realitat treballant braç a braç amb la Conselleria d’Educació. Les obres del CEIP Doctor Álvaro Esquerdo ja entren en l’etapa final i esperem per a Pasqua 2023 poder obrir-lo a l’alumnat i docents per al seu ús, i així complirem un deute històric amb la comunitat educativa del centre; un fet que esperem repetir en el menor temps possible amb la comunitat de l’IES Marcos Zaragoza, per al qual s’ha projectat un ampli nou centre d’acord a les seues necessitats educatives”.

Característiques del nou IES Marcos Zaragoza

La inversió de 22 milions d’euros que es farà en l’IES Marcos Zaragoza permetrà enderrocar les instal·lacions actuals i edificar en la mateixa parcel·la, que l’Ajuntament ha ampliat en 10.500 m2 més, un centre totalment nou amb 11.200 m2 construïts, 4.000 m2 més dels que compta en l’actualitat. Per tant, el nou institut comptarà amb tots els serveis necessaris per a desplegar el seu programa educatiu d’ESO, Batxillerat i FP, així com per a futures ampliacions de l’oferta educativa. 

Espais més amplis i moderns dissenyats amb paràmetres de millora de l’eficiència energètica, la sostenibilitat i el confort climàtic i acústic de totes les aules per tal de generar espais saludables. Serà, per tant, un centre educatiu de baix consum energètic o de consum zero perquè estarà dotat de sistemes automàtics d’estalvi d’energia, il·luminació eficient de tipus LED, sistemes de fred-calor d’alta eficiència energètica, sistemes passius d’aïllament tèrmic i plantes d’energia fotovoltaica per a l’autoconsum.

Pel que fa a la resta d’actuacions del pla Edificant a la Vila Joiosa, a més de les obres de millora de l’eficiència energètica i l’accessibilitat que ja ha fet el consistori tant al CEIP Hispanidad (per més d’1 milió d’euros) com al CEE Secanet (per més de 760.000 euros), cal destacar també les obres que estan en marxa amb la mateixa finalitat al CEIP Mare Nostrum, per més d’1,1 milions d’euros.

Conselleria i Ajuntament treballen en la tramitació de dues noves actuacions per Edificant per a la reforma integral i l’ampliació del CEIP María Francisca Ruiz Miquel i del CEIP Poble Nou, que, de moment, sumen una inversió inicial de 4,5 milions d’euros en global. A més, també es treballa per a incorporar al pla Edificant la reforma de l’IES La Malladeta en una actuació en què encara s’analitzen les actuacions i la inversió que cal realitzar.

Els 42,6 milions d’euros d’inversió de la Conselleria d’Educació en les escoles i instituts de la Vila Joiosa formen part dels prop de 69 milions que destina el departament de Raquel Tamarit a millorar 26 centres educatius d’11 municipis de la Marina Baixa: l’Alfàs del Pi, Altea, Benidorm, Benimantell, Callosa d’en Sarrià, Finestrat, la Nucia, Polop, Relleu, Tàrbena i la Vila Joiosa.

Galeria d'imatges