Educació, Cultura i Esport

El Centre del Carme convida Esther Ferrer, Premi Nacional d’Arts Plàstiques, a realitzar una acció en el seu programa ‘CCCC Performance’

24/11/2022
El Centre del Carme convida Esther Ferrer, Premi Nacional d’Arts Plàstiques, a realitzar una acció en el seu programa ‘CCCC Performance’
  • Esther Ferrer, una de les màximes exponents de l’art performatiu al nostre país, visita el CCCC dins del cicle mensual d’art i ‘performance’ ‘Art D´’
  • L’actuació serà el dissabte 26 de novembre a les 18.00 hores a la Sala Refectori del Centre del Carme, amb accés gratuït fins a completar-ne l’aforament

El cicle ‘Art D´’ forma part de la programació de ‘CCCC Performance’ amb la qual el Centre del Carme Cultura Contemporània impulsa des de fa cinc anys l’art d’acció a València, que en la pròxima sessió ofereix una actuació de la prestigiosa artista interdisciplinària Esther Ferrer. 
Considerada una de les millors artistes de la seua generació i pionera de l’art de la ‘performance’ a Espanya, Esther Ferrer (Sant Sebastià, 1937) tancarà la temporada de 2022 del cicle ‘Art D´’, pel qual han passat artistes com Nieves Correa, Gisela Hochuli, Marita Bullmann o Ana Gesto. 

“Acostar als públics els llenguatges de la ‘performance’ és un dels nostres compromisos. A través del nostre programa ‘CCCC Performance’ divulguem l’art d’acció, generant una programació constant des de 2017. A través del cicle ‘Art D´’ hem convidat destacades figures del camp de la ‘performance’, tant a escala nacional com internacional. Ara tenim l’honor de rebre a Esther Ferrer, un dels màxims exponents d’aquesta disciplina a Espanya, la trajectòria de la qual ha sigut reconeguda amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya en 2008 i el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques que atorga el Ministeri de Cultura en 2014”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont. 

L’art de la ‘performance’ d’Esther Ferrer 

La gran artista de la ‘performance’, Esther Ferrer (Sant Sebastià, 1937), ha orientat el seu treball principalment cap a l’art d’acció com a pràctica efímera, fugint del que es denomina art/producció.

Al llarg de la seua trajectòria ha format part del grup ZAJ, creat per Ramón Barce, Juan Hidalgo i Walter Marchetti en 1964. En els anys 60, va configurar a Espanya junt amb el pintor José Antonio Sisitiaga el primer taller de lliure expressió i, a partir dels anys 70, va reprendre el seu treball entorn de les arts plàstiques: les fotografies retreballades, les instal·lacions, els objectes i les obres basades en els nombres primers o el número pi (π).

L’obra d’Esther Ferrer ha sigut reconeguda amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya en 2008, el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques en 2014, el ‘Prix Marie Claire de l’Art Contemporain’ en 2014 i el Premi MAV (dones en les arts visuals) en 2014, entre d’altres.
Per a Ferrer, la ‘performance’ és “l’art de l’espai, del temps i de la presència”. 

Sobre ‘Art D´’

‘Art D´’ és un cicle mensual d’art d’acció internacional que inclou una part de ‘performance’ en viu i una altra de teoria, reflexió i debat. El cicle, que forma part del programa ‘CCCC Performance’, la primera sessió del qual es va fer en 2017, està organitzat pel CCCC junt amb l’Associació Cultural Art D´, un col·lectiu d’artistes i investigadors de diferents generacions que promouen l’art d’acció amb el suport del Consorci de Museus i amb Bartolomé Ferrando com a impulsor de la iniciativa junt amb Lucía Peiró, Almudena Millán i Álvaro Terrones. 

El projecte ofereix un espai intermedi entre diferents disciplines artístiques on és present la llibertat ètica i estètica associada a les transformacions individuals i socials. L’objectiu és fer se càrrec de l’estudi, la documentació i la presentació de l’art d’acció actual, més enllà de l’espectacle escènic; amb una proposta plural on totes les formes d’art d’acció tenen cabuda sense crear cap confrontació.

Dissabte que ve 26 de novembre, ‘Art D´’ presenta l’actuació d’Esther Ferrer a la Sala Refectori del CCCC a les 18.00 hores amb accés gratuït -sense inscripció prèvia- fins a completar-ne l’aforament. També es retransmetrà en directe a través del canal de YouTube del Consorci de Museus. 

Més informació en YouTube Consorci Museus GVA.

Galeria d'imatges