Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell insta la societat valenciana a sumar-se a un nou pacte valencià per a l'eliminació de totes les violències contra les dones

25/11/2022
  • Hui, 25 de novembre, es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones
  • El 94 % de les mesures incloses en el primer pacte 2017-2022 s'han executat o estan en procés d'execució

El Consell se suma a la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, i insta la societat valenciana a sumar-se a un segon pacte valencià per l'erradicació de tota mena de violència contra les dones i per a garantir que puguen gaudir les seues vides de manera lliure i plena.

El 18 de setembre de 2017, un total de 63 entitats i institucions en representació de tota la societat valenciana va acordar unànimement subscriure el primer pacte valencià contra la violència de gènere i masclista 2017-2022 per a fer front comú a la violència de gènere i masclista que pateixen les dones, un acord aconseguit amb el consens al qual es van sumar 1.097 entitats i 12.522 persones a títol individual que el van signar a través de la pàgina web ‘Suma't al Pacte’.

Aquest pacte ha implicat un canvi substancial de les polítiques públiques, i ha servit com a far i guia del Consell amb la finalitat de combatre, previndre i erradicar tot tipus de violència contra les dones, visibilitzar la violència de gènere i masclista com un conflicte estructural, polític i social que ens interpel·la a totes i tots, protegir i atendre integralment les dones víctimes de violència de gènere i masclista i els seus fills i filles.

Ara, cinc anys després, l'avaluació del pacte mostra un alt grau d'execució amb un compliment del 94 % de les mesures, amb 253 mesures desenvolupades i en execució permanent (85 %) i 27 en procés (un 9 %).

No obstant això, la violència contra les dones, i la seua expressió més cruel, dolorosa i intolerable com són els assassinats de dones i, fins i tot, dels seus fills i filles, encara perviu entre nosaltres.

Les violències sexuals, l'explotació sexual i el tràfic de dones i xiquetes amb finalitats d'explotació sexual, la feminització de la pobresa, la situació de les dones en contextos de prostitució, l'assetjament, l'escletxa salarial, els micromasclismes… són realitats a les quals hem de fer també front i continuar donant resposta com a societat.

Així mateix, en aquests cinc anys, la societat valenciana s'ha transformat, com també el context sociocultural i el panorama polític, i discursos negacionistes de la violència de gènere s'escampen de manera preocupant entre les persones més joves, la qual cosa fa necessària una nova reflexió.

En aquest context, dimarts passat, 22 de novembre, les entitats participants del primer pacte valencià 2017-2022 van signar a Alacant una declaració per un nou pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, i així es mostra la voluntat de treballar amb el mateix esperit per a renovar aquest compromís.