Presidència
FITUR 2023

La Comunitat Valenciana consolida la recuperació del seu PIB turístic i la contribució que ha fet a l’economia valenciana en 2022

18/01/2023
Presentació de l’informe Impactur a l’estand de la Comunitat Valenciana
  • El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha participat en la presentació de l’informe Impactur a l’estand de la Comunitat Valenciana
  • La secretària d’Estat de Turisme, Rosana Morillo, ha visitat l’estand de la Comunitat Valenciana i ha destacat la gestió de la Generalitat per a impulsar “la col·laboració publicoprivada”

 

La Comunitat Valenciana consolida la recuperació del seu PIB turístic i la contribució que ha fet a l’economia valenciana en 2022. Així es desprén de l’estudi Impactur CV 2021, que recull l’impacte econòmic del turisme a la Comunitat Valenciana, el qual s’ha presentat a l’estand de la Comunitat Valenciana en Fitur 2023.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha participat juntament amb el vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda, en la presentació de l’estudi Impactur CV 2021, que han elaborat conjuntament Turisme Comunitat Valenciana i l’Aliança per a l’Excel·lència Turística, Exceltur.

Colomer ha subratllat que “aquest informe emet un missatge de força, ressorgiment i potència”, i destaca la recaptació fiscal de la Comunitat Valenciana, que en 2019 s’acostava als 4.000 milions d’euros.

Així mateix, ha assenyalat que “continuarem cultivant la rendibilitat” i ha reconegut l’esforç del sector turístic “que ens va traure de l’última crisi”, al mateix temps que ha insistit en la importància de ser autocrítics per a continuar “guanyant partits”.

Per la seua banda, el vicepresident executiu d’Exceltur ha destacat que l’ocupació va mostrar un comportament millor que la mateixa activitat turística, “reflex de l’aposta empresarial per accelerar la recuperació de l’activitat i la normalitat en una tessitura d’incertesa elevada”.  

Estudi Impactur CV 2021

L’estudi Impactur CV 2021 constata una notable reactivació de l’activitat econòmica vinculada al turisme a la Comunitat Valenciana des del tercer trimestre de 2021, que eleva a 12.775 milions d’euros el PIB turístic en el conjunt de l’any 2021, un 70,4 % dels nivells de PIB turístic assolits en 2019, i un 50,9 % per damunt dels registres de l’any 2020.

Segons es desprén d’aquest estudi, l’activitat econòmica vinculada al turisme a la Comunitat Valenciana en 2021 es va situar per damunt de la mitjana d’Espanya per al mateix any, per la presència i la robustesa de la demanda nacional en les destinacions mediterrànies.

A més, destaca el comportament de l’ocupació turística, que assoleix els 235.412 llocs de treball, directes i indirectes, en 2021. Sobre aquestes dades, Colomer ha assenyalat que “són un reflex de l’aposta empresarial per accelerar la recuperació de l’activitat en una tessitura d’incertesa elevada”, però també per “l’aposta de la Generalitat a favor del sector mitjançant ajudes directes, línies de finançament bonificat i les polítiques d’incentius a demanda”, com ara l’inici del programa Bo Viatge CV.

Estimacions per a 2022

Les estimacions que preveu l’estudi Impactur suggereixen que 2022 serà testimoni d’una recuperació total de l’activitat turística a la Comunitat Valenciana, a causa de les ganes de viatjar i l’estalvi i la demanda estancada durant els mesos de pandèmia.

A més, l’evolució positiva de l’activitat turística en 2022 a les destinacions de la Comunitat Valenciana fa preveure que el PIB turístic a la Comunitat Valenciana assolirà en 2022 els 19.000 milions d’euros, un 6,6 % per damunt dels nivells prepandèmia.

En aquest sentit, també s’ha manifestat José Luis Zoreda, que ha remarcat que la recuperació prevista suggereix que “el sector recuperarà la seua capacitat de contribució a l’economia valenciana en 2022, i assolirà el 15,8 % del total del PIB regional (15,7 % en 2019)”.

Visita secretària d’Estat

La secretària d’Estat de Turisme, Rosana Morillo, ha visitat l’estand de la Comunitat Valenciana i ha destacat el treball de la Comunitat Valenciana per impulsar “la col·laboració publicoprivada” i el “diàleg constant” amb tots els actors que formen part de la cadena de valor turística, per a “poder sumar la inversió pública amb la privada” i aconseguir transformar les destinacions.

Morillo també ha recordat que la Generalitat treballa conjuntament amb la Secretaria d’Estat en els plans de sostenibilitat, i ha remarcat “el gran esforç que està fent la Comunitat Valenciana per desenvolupar nous productes turístics innovadors”. Així mateix, ha recordat que “té assignats 147 milions d’euros de fons europeus per a aquesta mena de projectes de sostenibilitat”.

Finalment, ha destacat el programa Bo Viatge CV, que “incentiva en dos vessants la connectivitat i el moviment dels residents per a conéixer el territori”.

Per la seua banda, Francesc Colomer ha assenyalat que la Generalitat i la Secretaria d’Estat de Turisme mantenen “una col·laboració magnífica amb els fons Next Generation”.

Pel que fa als plans de sostenibilitat, Colomer ha explicat que en la primera convocatòria hi “van entrar 11 municipis de la Comunitat Valenciana per concurrència competitiva; en la segona convocatòria en van ser 16, a més de dos municipis més corresponents al Pla nacional de turisme enogastronòmic 2022”.

Finalment, el secretari autonòmic ha assenyalat que “ens falta l’últim any del trienni per a cristal·litzar els nostres objectius i per a sumar més municipis a aquesta gran operació de transformació del model turístic”.

Galeria d'imatges