Hisenda i Model Econòmic

La plataforma de formació en línia de la Generalitat assoleix xifres rècord amb un augment de l’oferta de cursos del 50 % en l’últim any

16/03/2023
La plataforma de formació en línia de la Generalitat assoleix xifres rècord amb un augment de l’oferta de cursos del 50 % en l’últim any
  • La plataforma eFormació ha comptat amb 1.000 accions formatives més que l'any anterior, amb la qual cosa es tripliquen les disponibles en 2016
  • En 2022 s'han registrat 266.000 matriculacions i se superen per tercer any consecutiu les dades d'anualitats anteriors

​​​​​​​​​​​​​​El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat aquest dijous “les bones dades del balanç anual de la plataforma eFormació, que ha assolit xifres rècord en 2022, gràcies a l’augment d’un 50 % de l’oferta de cursos i l’elevada demanda de formació, que segueix en constant creixement aquests últims anys”.

“La plataforma formativa de la Generalitat (e-formacion.gva.es) ofereix els recursos necessaris perquè les organitzacions adherides a eFormació puguen oferir formació per Internet des dels respectius campus virtuals, com ara els de Labora, l’IVAJ, el CdT o l’IVAP”, ha explicat el titular d’Hisenda.

Segons el conseller, “el projecte formatiu ha passat per diverses fases en les dues dècades d’existència i un dels moments més decisius va tindre lloc en 2016, quan se’n va fer la migració a la plataforma d’aprenentatge de codi obert Moodle, considerada la més estesa en el món. No obstant això, la creació d’un nou sistema d’administració de les accions formatives, posat en marxa per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions en 2020, va permetre l’evolució i la implantació de noves metodologies formatives més modernes”.

“Aquesta fita —ha continuat Arcadi España— ha permés l’evolució del sistema de gestió de la plataforma i ha donat la capacitat a les organitzacions de crear qualsevol classe de formació des del projecte, ja no només en línia, per la qual cosa els serveix ara d’eina per a planificar al complet els respectius plans formatius, incloent-hi formació presencial, cursos autoformatius, etcètera”.

Per al màxim responsable de les finances valencianes, “aquest factor habilitant, unit al fet indiscutible que la pandèmia de COVID-19 va servir de multiplicador natural de la demanda de formació per Internet, a causa de la distància social imposada, ha derivat en una transformació del model de formació de les organitzacions, que han canviat un model eminentment presencial per models híbrids i, fins i tot, totalment en línia”.

“Des d’aquell moment —ha explicat el conseller—, el ritme de desenvolupament i evolució de la plataforma ha augmentat considerablement. El nombre d’organitzacions que sol·liciten l’adhesió a eFormació continua augmentant, conscients, cada vegada més, de les possibilitats que ofereix per a créixer en matèria formativa”.

“El nombre d’organitzacions adherides ha crescut des de 2016 un 43,48 %, però, en total, en els últims 20 anys s’ha més que triplicat i ha passat de les 9 que formaven part del projecte en 2002, a les 33 adherides actualment”, ha detallat el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte.

A més, el director general ha avançat que en 2023 s’espera poder continuar enfortint la formació, junt amb les organitzacions, “per a fer-la molt més atractiva per a l’alumnat, mitjançant la introducció de noves i modernes metodologies, com ara la ludificació o l’actualització de continguts amb tecnologies noves i dinàmiques per a l’alumnat, com per exemple H5P, que permet crear continguts interactius”.

Quant a la demanda de cursos, les matriculacions anuals s’han multiplicat per 6 des de 2016, i han passat de les 43.299 a les 266.689 que s’han registrat en 2022, la qual cosa ha suposat un nou rècord, que supera, per tercer any consecutiu, les dades d’anualitats anteriors i multiplica per 500 les que es van produir en el primer any de vida del projecte, que a penes van ascendir a 526. En aquest sentit, la DGTIC ha atés més d’11.000 peticions d’assistència per a la resolució de dubtes i consultes a persones usuàries de la plataforma.

Formació més demanada

Quant a l’oferta, en 2002 es van oferir 54 accions formatives, mentre que en 2022 se n’han realitzat 2.984, tres vegades les que es van produir en 2016 i un 50 % més que les que es van realitzar l’any anterior, és a dir 1.000 per damunt de les de 2021 i molt lluny de les 883 que es van dur a terme en 2016.

García Duarte ha recordat que “cada acció formativa és una oportunitat per a les organitzacions, perquè les persones usuàries, siga personal intern de la Generalitat o ciutadania, puguen adquirir nous coneixements i competències a través dels respectius campus i per al seu ús personal o professional”.

Entre els campus on es desenvolupa formació a la ciutadania, cal destacar el campus SAPS (https://saps.gva.es/), un projecte de 2010 per a la formació gratuïta i oberta a qualsevol que ho vulga, que en 2022 també ha batut el rècord de matriculacions amb més de 17.000, entre altres motius, gràcies als 26 cursos de valencià de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, que van acumular 6.400 matriculacions, i a la implantació de nous cursos multimèdia sobre àudio, vídeo i imatge.

D’altra banda, l’àmbit sanitari és el que està fent un ús més intensiu de la plataforma en els últims temps. Junt amb l’Hospital Universitari Doctor Peset i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut (EVES) és responsable d’aproximadament el 50 % de les accions formatives i les matriculacions de la plataforma en 2022. L’EVES ha emés més de 70.000 certificats formatius al personal sanitari de la Comunitat Valenciana a través de la plataforma eFormació.

Quant als cursos dirigits al personal intern de la Generalitat, en la formació impartida per l’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP) a través d’eFormació s’han comptabilitzat més de 92.000 matriculacions, que dupliquen els valors d’anys anteriors.

Galeria d'imatges