Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Senda del Poeta

El director general de l’IVAJ reivindica “desestacionalitzar” la Senda del Poeta i convida les persones senderistes a recórrer-la durant tot l’any

26/03/2023
  • El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha acudit a l'ofrena al poeta Miguel Hernández, que tanca els actes que commemoren el recorregut vital 
  • La Senda ha représ enguany el recorregut presencial després d'estar tres anys suspés a conseqüència de la pandèmia 
     

El director general de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, ha reivindicat “desestacionalitzar” la Senda del Poeta, el recorregut a peu que viatja a través de la poesia i la vida de Miguel Hernández. Ha convidat els i les senderistes a recórrer-la durant tot l’any, i no només durant els tres dies que serveixen per a commemorar l’obra i la trajectòria vital del poeta alacantí.

Martí ha participat en l’ofrena que es realitza en la tomba del poeta al cementeri d’Alacant, on ha depositat una corona de llorer amb uns versos del seu poema Llamo a la juventud: “La juventud siempre empuja, la juventud siempre vence”, amb els quals l’IVAJ vol reivindicar les persones joves i la seua importància en la millora de la societat.

L’acte enfront de la tomba del poeta, en el qual també han participat altres entitats organitzadores —com ara la Diputació d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández, la Fundació Miguel Hernández i l’associació Amics Miguel Hernández—, ha clausurat la 27a edició de la Senda, que ha recuperat el recorregut presencial després de tres anys de pandèmia, en els quals les activitats celebrades han sigut virtuals.

El director general de l’IVAJ ha comparat aquest itinerari cultural, turístic i mediambiental, basat en la vida i obra de Miguel Hernández, amb altres recorreguts com ara el camí de Sant Jaume, que fan els peregrins i pelegrines durant tot l’any, i ha expressat el seu desig que els 68 quilòmetres que componen la Senda tinguen caminants també els dotze mesos de l’any, i no únicament durant la seua commemoració.

Aquest camí recorre els municipis d’Albatera, Alacant, Callosa de Segura, Crevillent, Cox, Granja de Rocamora, Orihuela, Redován i San Isidro, on aquests dies s’han desenvolupat diversos actes que representen “una opció d’oci educatiu per a persones de totes les edats, que combinen cultura, turisme, medi ambient, memòria històrica i convivència intergeneracional”, ha defensat Martí.

La Senda va començar el dia 24 de març al municipi d’Orihuela, on va nàixer el poeta, i on, a més de lliurar els esments de senderista de l’any, s’ha fet un recital poètic a càrrec de l’alumnat de diversos col·legis públics del municipi.

Al llarg del recorregut també s’han organitzat recitals d’obres del poeta, dinars, actuacions musicals i recepcions als senderistes, que també han rebut atenció podològica i de fisioteràpia gratuïta a càrrec dels estudiants de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, al seu pas per aquest municipi.

Senderistes de l’any

La 27a edició de la Senda ha reconegut, per primera vegada, dos senderistes de l’any: d’una banda, a l’associació Orihuela Cultural, dedicada al reconeixement de la vida i l’obra del poeta; d’altra banda, Francisco Esteve, un dels principals impulsors de la Senda, des que es va crear en 1998.

Esteve, doctor en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, és un dels promotors d’aquest recorregut de reconeixement al poeta d’Orihuela, a més de ser el president d’honor de l’Associació d’Amics de Miguel Hernández.

Martí ha explicat que enguany s’ha decidit comptar amb dos premiats pel fet que el caràcter virtual de les dues edicions anteriors va impedir poder reconéixer com es mereixia la tasca que diverses associacions i persones duen a terme per a mantindre viva aquesta iniciativa.