Educació, Cultura i Esport

El Consorci de Museus impulsa la fotografia contemporània a la Marina Alta amb el Festival Ojos Rojos

24/03/2023
El Consorci de Museus impulsa la fotografia contemporània a la Marina Alta amb el Festival Ojos Rojos
  • El certamen celebra la seua 5a edició del 24 de març al 28 de maig a Dénia i Xàbia amb el Perú com a país convidat i amb una dotzena d’exposicions
  • El festival està coorganitzat pel CMCV i l’Associació Arteria Urbana, i amb el suport dels ajuntaments de Xàbia i Dénia

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, junt amb el regidor de cultura de Xàbia, Francisco Moragues, i el regidor de Joventut de Dénia, Juan Sapena; els directors i comissaris del certamen Mili Sánchez i Mike Steel, i la responsable de premsa Cristina de María Tomé, ha presentat aquest matí la 5a edició del Festival Ojos Rojos, que se celebra novament a la Marina Alta, a les poblacions de Xàbia i Dénia, del 24 de març al 28 de maig. 

El festival internacional de fotografia espanyola i iberoamericana està organitzat per l’Associació Arteria Urbana i el Consorci de Museus amb el suport dels ajuntaments de Xàbia i Dénia. Enguany el certamen té com a país convidat el Perú, que comptarà amb tres exposicions.

“Des del Consorci de Museus impulsem iniciatives culturals de qualitat sorgides del sector professional, teixint xarxes de col·laboració amb els agents del nostre territori i donant suport al desenvolupament de projectes que afavoreixen la descentralització i la visibilitat de l’art contemporani més enllà dels museus. El Festival Ojos Rojos mostra el talent i la diversitat creativa de la fotografia espanyola i llatinoamericana, que enguany ens convida a conéixer les creacions més recents del Perú”, assenyala el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont. 

“Cada any el festival va innovant i creixent, i enguany ens havíem proposat poder tindre alguna cosa d’audiovisual, i comptem amb un taller del director de cine Javier Corcuera, guanyador d’un Goya, així com la projecció d’un dels seus documentals i d’un documental de Isabel  Muñoz. Agraïm al Consorci de Museus, als ajuntaments de Xàbia i Dénia i als altres patrocinadors per continuar creient en aquest projecte que creiem que és molt important per a poder descentralitzar la cultura i portar-la a llocs tan bonics com Xàbia i Dénia”, asseguren des de l’organització. 

La 5a edició del Festival Ojos Rojos presenta una bateria de propostes de gran qualitat que converteixen les localitats de Dénia i Xàbia en l’epicentre de la fotografia estatal.

Dues exposicions d’Isabel Muñoz

En la seua 5a edició, el Festival Ojos Rojos presenta dues exposicions d’Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografia 2016 i guanyadora de 2 premis World Press Photo, entre altres mencions. La Casa del Cable de Xàbia acull la monogràfica de l’artista ‘Entre Culturas’, mentre que la sala Recoleto Creative, a la mateixa localitat, reuneix en una mostra obres de Muñoz junt amb les artistes Pusha Petrov, Brume i Laura Lis.

Quatre exposicions a Dénia

Una de les novetats d’aquesta edició és la celebració, per primera vegada, d’una exposició a la sala CuidArt de l’Hospital de Dénia, Ribera-Marina Salut, que presenta el treball documental ‘Kids of Copper’, del fotògraf Vicente Albero. La Casa de la Cultura oferirà, a partir del 31 de març, la mostra de Mariel Vidal, que investiga l’atzar, mentre que Els Magazinos mostrarà l’arquitectura duta a un altre nivell de José Conceptes. 

Per la seua banda, la barcelonina Neus Solà presenta al Centre d’Art la seua mirada agredolça sobre la condició femenina gitana del suburbi de La Cité de Perpinyà a França, un barri exclusivament gitano considerat un dels més pobres de la ciutat.

Al mateix temps, els carrers de Dénia s’ompliran, a partir del 7 d’abril, de fotografia de la mà de la coneguda artista multidisciplinària peruana Cecilia Paredes, a la plaça del Consell, i el treball d’Aitor Fernández, al Mercat Municipal, que aprofundeix en els nous nuclis familiars. 

Cinc mostres a Xábia

A la localitat de Xábia es podrà veure el treball intimista de Rocío Bueno al Museu Soler Blasco; la visió nocturna de l’R&R de Madafaka & The Toxic Kiwis; l’Amazones fantasmagòric de la peruana Leslie Searles; els díptics paisatgístics de Tony Tirado a Ca Lambert, el treball sobre el territori de l’artista local Juan Carlos Juan, a Cactus Club & Shop, i la sèrie sobre l’atzar de Félix Grande Bagazgoitia, a la galeria Isabel Bilbao. 

Tallers, portafolis i documentals

El Festival Ojos Rojos proposa també tallers a càrrec dels fotògrafs José Conceptes, Rocío Bueno i Aitor Fernández, així com una sessió a càrrec del cineasta documental peruà Javier Corcuera.

A causa de l’èxit del visionament de portafolis de la passada edició, repetiran Eduardo D’Acosta i Tania Castro, als quals se sumarà la fotògrafa sevillana Camino Laguillo i els directors i comissaris del festival, Mili Sánchez i Mike Steel.

També es presentaran en el marc del certamen els fotollibres ‘Océanos de Plástico’ de Carlos de Paz, ‘A ciegas’ de Mariel Vidal i ‘Los Hijos del Ciervo’ de Jose Luis Carrillo, i com en totes les edicions anteriors, el festival comptarà amb el conegut ‘market’ fotogràfic.

El mitjà audiovisual se suma de nou a Ojos Rojos amb la projecció al cinema Jayán de Xàbia del documental ‘Mira al blanco’, d’Angalía Mzungu, que parla sobre el treball d’Isabel Muñoz amb la presència de la fotògrafa durant la projecció. 

Finalment, l’Aula Ojos Rojos (MILIcianXs) participarà amb una acció-performance fotogràfica en què s’apegarà en directe una exposició en diversos carrers del centre històric de Xàbia (murs i aparadors en formaran part). Alhora, l’escriptor Antonio Magán llegirà les històries que ha inventat per a cada fotografia. Aquest relat serà el fil conductor de l’exposició.

El Festival Ojos Rojos se celebra del 24 de març al 28 de maig a les localitats de Dénia i Xàbia. Més informació: Consorci Museus

Galeria d'imatges