Presidencia

El Consell Audiovisual inicia la creación del archivo audiovisual de la Comunitat Valenciana

29/07/2022
  • El CACV i l’UJI impulsen una campanya divulgativa sobre la importància de l’audiovisual
  • Serà un arxiu únic que reunirà els fons audiovisuals històrics i actuals valencians, el disseny dels quals s’ha encarregat a la Universitat de València

El Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV) ha aprovat en la seua sessió plenària d’aquesta setmana l’inici dels treballs per a la creació de l’Arxiu audiovisual de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un arxiu únic que reunirà els fons audiovisuals històrics de la Comunitat.

La Llei 10/2018 estableix que correspon al CACV participar en la direcció i la gestió de l’Arxiu audiovisual de la Comunitat Valenciana amb l’objecte de contribuir a la protecció, la conservació i la salvaguarda del patrimoni audiovisual de la Comunitat Valenciana. Actualment, aquests fons audiovisuals es troben dispersos i sense una classificació i una catalogació úniques que en faciliten la localització i l’accés públic.

El futur arxiu permetrà coordinar els arxius i els fons audiovisuals de la Generalitat i les seues institucions, en especial els arxius de l’Institut Valencià de Cultura i els de la Radiotelevisió Valenciana, SAU, en liquidació; els de la CVMC; els de les diverses diputacions provincials, així com aquelles altres institucions públiques o privades que s’hi vulguen adherir.

El CACV ha encarregat a la Universitat de València l’elaboració d’una proposta de disseny per a l’Arxiu audiovisual de la Comunitat Valenciana, que inclourà, entre altres, els elements que ha d’integrar; els mitjans materials i personals necessaris; els mecanismes d’accés i els requisits digitals; les bases del sistema de protecció, conservació, tractament, difusió i accés als fons documentals, així com els termes de cessió per a la difusió i l’explotació, i les fases o les etapes que cal seguir per a culminar el projecte.

D’altra banda, el CACV ha aprovat la contractació de la producció i la realització d’una sèrie de vídeos divulgatius d’alfabetització mediàtica dirigits al públic general, que durà a terme la Universitat Jaume I de Castelló.

Aquesta acció la desenvoluparà la Càtedra de Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica de l’UJI i RTVE, en coherència amb el que estan duent a terme altres institucions del nostre entorn com ara France Télévisions, BBC o RTBF, entre altres, que seran d’accés universal per a tota la societat.

Una de les finalitats i les competències del CACV és afavorir l’alfabetització mediàtica de la població, especialment el col·lectiu més jove i els grups més vulnerables.

L’objectiu de la primera sèrie és aprofundir en l’educació mediàtica de la població, facilitant l’accés a espais i materials que puguen afavorir el coneixement del que representen el Consell de l’Audiovisual i el sistema audiovisual en el seu conjunt; informar i alertar sobre el llenguatge audiovisual i els usos que se’n deriven; desenvolupar un sentit crític davant dels seus continguts, i dotar d’eines la ciutadania per a fer front als nous entorns comunicatius.

Finalment, el Ple del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana ha aprovat en aquesta sessió els comptes de 2021 d’aquesta entitat pública.