Sanidad Universal y Salud Pública
Salud pública

El Servicio de Nutrición y Dietética del Hospital de Alzira alerta de los efectos nocivos del consumo continuado de bebidas energéticas

04/08/2022
  • Amb aquestes begudes, el cos humà augmenta el ritme cardíac i la pressió arterial, factors de risc en xiquets, adolescents i dones embarassades
  • Una sola llanda de 300 ml de beguda energètica ja supera la quantitat diària recomanada de sucre simple, una de les principals causes de diabetis

El Servei de Nutrició i Dietètica de l’Hospital Universitari de La Ribera alerta del consum continuat de begudes energètiques, atesos els efectes negatius que aquest tipus de productes pot tindre sobre la salut.

Segons personal expert, aquestes begudes contenen unes dosis elevades de cafeïna i sucre, així com altres estimulants com la guaranà, que, a mitjà i llarg termini, poden provocar alteracions del son, irritabilitat, problemes de concentració, hipertensió, diabetis i trastorns cardiovasculars i neurològics.

En paraules de la cap del Servei de Nutrició i Dietètica de l’hospital d’Alzira, Pilar Luna, “el nivell de cafeïna present, per exemple, en una llanda de 300 ml d’una beguda energètica equival a 4 cafés, una dosi d’estimulant que pot ser potencialment perillosa per a qualsevol persona”.

En aquest sentit, està demostrat que al cap de poques hores d’ingerir aquest tipus de productes, el cos humà augmenta de manera considerable els nivells d’estrés, el ritme cardíac i la pressió arterial, factors de risc gens recomanables en xiquets, adolescents i dones embarassades, o en període de lactància.

Així mateix, personal especialista adverteix que aquest tipus de refrescos contenen uns nivells de sucre elevats, ja que “amb una llanda de 300 ml de beguda energètica, una persona ja estaria superant, en una sola ingesta, la quantitat diària recomanada de sucre simple, una de les principals causes de diabetis en els adults hui dia”. 

Segons el Servei de Nutrició de l’hospital d’Alzira, un altre dels aspectes que cal tindre en compte és que les begudes energètiques no són productes dissenyats per a la rehidratació després de la pràctica esportiva, i menys en aquesta època de l’any d’altes temperatures. Després de qualsevol activitat física, el que és recomanable sempre és la hidratació amb aigua. 

En combinació amb l’alcohol

Un altre dels perills sobre els quals adverteixen diversos especialistes es refereix a la conjunció de begudes energètiques amb begudes alcohòliques, ja que aquesta combinació augmenta significativament les concentracions d’alcohol i cafeïna en sang.

Així, diversos estudis demostren que el consum de totes dues begudes condueix a estats subjectius alterats que, entre altres efectes, inclouen una disminució de la percepció de la intoxicació etílica.

En aquest sentit, la cafeïna emmascara l’efecte depressor de l’alcohol i, com a conseqüència, hi ha més risc de continuar bevent. A més, s’ha de tindre en compte que els efectes de la cafeïna i l’alcohol depenen en gran manera de la massa corporal de la persona, per la qual cosa, com menor és el pes, més dosi rep l’organisme, “encara que això no significa que persones de pes corporal elevat no córreguen risc amb el consum d’aquesta mena de begudes”, matisa la cap del Servei de Nutrició i Dietètica del centre alzireny.

Finalment, diversos especialistes recomanen no recórrer a les begudes energètiques per a superar problemes puntuals de cansament o esgotament. “Per a aquests casos, és preferible respectar les hores de descans, una bona hidratació i una dieta sana i saludable amb productes de temporada”, conclou la doctora Luna.  

Cal destacar que l’hospital d’Alzira s’alinea, així, amb la campanya nacional de recomanacions sobre el consum de begudes energètiques, en la qual participen organismes i entitats com el Ministeri de Consum, el Ministeri de Sanitat, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició o el Consell de Consumidors i Usuaris, entre altres.

Cortes de voz relacionados

Declaraciones de la jefa del Servicio de Nutrición y Dietética del Hospital de Alzira, Pilar Luna