Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas

El Consell renova la col·laboració amb la UPV per a impulsar els treballs del Laboratori de Serveis Socials

25/11/2022
  • L'objectiu és fomentar la investigació en matèria de serveis socials en l'àmbit del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials
  • La Generalitat destina 50.000 euros per a finançar la investigació sobre envelliment actiu i soledat no desitjada en l'àmbit rural

El Ple del Consell ha aprovat un conveni de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb la Universitat Politècnica de València (UPV) per a impulsar els treballs desenvolupats pel Laboratori de Serveis Socials en el qual participa aquesta universitat pública.

En concret, els projectes d'investigació realitzats durant aquest any per aquest laboratori centren la mirada en l'envelliment actiu i saludable i els noves tecnologies, així com la domòtica o noves tecnologies en el domicili per a millorar l'autonomia de els persones majors que viuen soles.

L'objectiu és afavorir l'autonomia de les persones majors que desitgen viure soles i millorar la gestió dels centres de serveis socials a través de tres línies estratègiques.

La primera d'aquestes té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors i prolongar-ne la autonomia, així com la qualitat de vida de familiars i persones cuidadores a través del desenvolupament d'un model d'atenció tecnològica i de monitoratge de l'activitat diària.

La segona línia estratègica és l'anàlisi del potencial dels assistents virtuals de veu per al seu ús per part de les persones majors amb l'objectiu que puguen estar en el seu entorn el màxim temps possible.

Finalment, la tercera línia de treball se centra en l'anàlisi de la soledat no desitjada en entorns rurals, i es presta una atenció especial a la perspectiva de gènere i s'ofereixen solucions per a millorar l'atenció a través de recursos d'autocapellà i accés remot.

Xarxa de Laboratoris Socials

El Laboratori de Serveis Socials de la UPV forma part de la xarxa impulsada per la Generalitat en col·laboració amb els zinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana per a fomentar l'activitat investigadora independent, planificada i executada en xarxa, complementària i transferible per a la millora contínua de la qualitat del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

En aquest sentit, els laboratoris de Serveis Socials és conceben com a xarxes d'investigació, coneixement i millora contínua de la qualitat en serveis socials, a través de la creació de xarxes sinèrgiques entre tots els actors que participen en el sistema, administracions públiques -locals, supramunicipals, provincials i Generalitat-, universitats públiques i persones usuàries i professionals del Sistema.

Calç destacar que és tracta d'un model pioner a Espanya de posada en valor i dignificació, dones del rigor científic, del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que va rebre el reconeixement internacional, a través del Premi Europeu a la millor pràctica investigadora en Serveis Socials, concedit per la Xarxa Social Europea al desembre de 2020.