Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica
Saneamiento

La Entidad Pública de Saneamiento de Aguas Residuales adjudica las obras destinadas a acabar con los olores y ruidos de la depuradora de Pinedo

03/07/2023
  • La inversió de 31,9 milions d'euros permetrà substituir els equips per uns altres de més eficients i augmentar la qualitat de les aigües tractades
  • Les obres podran començar després de l'estiu i tindran una duració de dos anys

L'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR), adscrita a la Conselleria de Transició Ecològica, ha proposat l'adjudicació de les obres de reforma del sistema de sanejament de Pinedo, per un import total de 31.998.829,40 euros.

L'adjudicatària ha sigut la unió d'empreses Global Omnium Medio Ambiente, Ciclagua, Drace Geocisa, Agricultores de la Vega de Valencia, per 31.505.811,96 euros, i la direcció d'obra, a l'empresa Grusamar Ingeniería y Consulting, per 493.017,44 euros. Les obres podran començar després de l'estiu, després de la formalització del contracte, i tindran una duració estimada de 24 mesos, inclòs el període de proves.

Permetran substituir equips obsolets i millorar l'eficiència dels processos i la qualitat de l'aigua tractada. Així mateix, aquestes obres donen resposta a la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana davant de la demanda del veïnat, que sol·licitava el tancament de la fase III de Pinedo per a eliminar les molèsties generades pel soroll i les olors.

Aquestes actuacions estaran cofinançades per la Unió Europea a través del Programa FEDER Comunitat Valenciana 2021-2027 i compten amb la declaració d'impacte ambiental i territorial estratègica (DATE) i la declaració d'impacte ambiental (DIA) corresponents, de manera que els processos d'avaluació urbanística i mediambiental han finalitzat favorablement.

L'EDAR de Pinedo és la més gran de la Comunitat Valenciana i dona servei a 1.775.573 habitants de la ciutat de València i dels 17 municipis de la seua àrea metropolitana. El sistema actual està configurat en dues línies de tractament (Pinedo 1 i Pinedo 2), amb un cabal de disseny de 324.800 m³/dia, i un tractament terciari en el qual es du a terme la desinfecció final de l'aigua, que és capaç de tractar un cabal total de 350.000 m³/dia.

Mesures previstes

Les mesures previstes s'estructuren en tres grans grups. D'una banda, estan les que tenen una finalitat mediambiental, encaminades a minimitzar els impactes per olors i sorolls i a garantir la qualitat de l'abocament.

D'altra banda, es desenvoluparan mesures per a l'optimització, condicionament i fiabilitat de les instal·lacions, fonamentalment, mitjançant la renovació dels equips més obsolets i l'ampliació de les unitats de tractament, que es troben al límit de la seua capacitat.

Finalment, un altre bloc d'actuacions està destinat a augmentar l'eficiència energètica de les instal·lacions, fonamentalment mitjançant la seua automatització i l'actualització del sistema de control.

Entre les accions encaminades a reduir sorolls i olors s'inclouen el cobriment de tots els elements susceptibles de generar olor: en el pretractament (part inicial del tractament en la qual s'eliminen els components d'aigües residuals o llots, com a oli, greix i altres sòlids) es cobrirà el desbastament de gruixos i el tamisat de fins mitjançant un edifici d'11 metres d'altura, així com els contenidors i el desarenador/desgreixador i es desodoraran tots els espais mitjançant filtres de carbó actiu; es cobriran els decantadors primaris de Pinedo I (on se separen els sòlids sedimentables) mitjançant una solució que consisteix a tapar i desodorar el canal perimetral.

També es cobriran els digestors anaerobis (fase en la qual intervenen una sèrie de microorganismes que degraden la matèria orgànica en absència d'oxigen) mitjançant cúpules autoportants d'alumini i PVC; i s'instal·laran cobriments sobre els espesadores (instal·lacions en les quals es redueix el volum del fang per l'eliminació de l'aigua que aquest conté). Finalment, es canviarà la bàscula de camions de lloc per a evitar que els llots siguen transportats a través de la zona residencial de Pinedo.

Per a reduir el soroll de la planta, s'instal·laran pantalles fono-absorbents en les zones de major impacte acústic, com és el cas de la pantalla que aïllarà el sistema de bombament del tractament biològic de Pinedo II. En aqueix sentit, cal destacar la important reducció de soroll que es produirà en la línia de tractament de Pinedo 1 a conseqüència de la substitució del sistema actual de ventilació en el tractament biològic, basat en turbines, per un sistema de ventilació per difusors i bufadors de levitació magnètica. A més, aquesta mesura augmentarà la qualitat de l'aigua depurada, en millorar el procés de ventilació del tractament biològic.

Amb l'objectiu de garantir la qualitat de l'abocament, s'instal·laran dos megagrupos electrògens de 900 kVA (kilovoltio-ampere) en Pinedo I i de 1900 kVA en Pinedo II, que asseguren que estiguen operatives en tot moment les bombes que eleven el cabal d'aigua, eliminant-se així els talls en el procés.

A més, s'augmentarà la capacitat de bombament de les instal·lacions per a augmentar el cabal tractat i es connectarà l'aigua tractada en el tractament terciari (que dota a les aigües del major nivell de desinfecció) amb l'emissari submarins per a poder abocar a la mar aigües regenerades de millor qualitat, protegint-se així el litoral.

En la reforma s'inclouen també mesures orientades a l'optimització, condicionament i a augmentar la fiabilitat de les instal·lacions, que permetran canviar els equips per uns altres més eficients, com és el cas de la substitució de les bombes i de les turbines per bufadors de levitació magnètica, que permeten reduir el 30% del consum elèctric en el reactor biològic.

Finalment, s'inclouen mesures per a incrementar l'eficiència energètica de la planta, com és el cas de l'actualització del sistema informàtic d'automatització i control de la depuradora, que optimitza els diferents processos de depuració, reduint el consum energètic total de les instal·lacions en un 8%.

Menys sorolls i olors

Aquestes millores estan abaladas per estudis previs i suposaran, en primer lloc, una reducció d'olors del 88,5% respecte a la situació actual, i una disminució del soroll generat per al compliment dels nivells màxims admesos per l'ordenança de sorolls de la ciutat de València per a ús residencial, malgrat tractar-se d'una instal·lació industrial, tant per a valors diürns com nocturns.

En segon lloc, aquestes actuacions asseguren les condicions òptimes d'abocament de Pinedo I. Finalment, faran que l'estació depuradora siga més eficient, reduint-se el consum elèctric de la planta, i més fiable, evitant-se fallades en el sistema i garantint la qualitat de les aigües abocades.

Cal assenyalar que en l'EDAR de Pinedo s'han desenvolupat millores dins del contracte d'explotació per a incrementar la producció d'energia elèctrica de la planta perquè siga autosuficient, com són l'augment de la capacitat de cogeneració mitjançant la instal·lació d'una hidròlisi tèrmica de fangs per a aconseguir una potència elèctrica de 2.660 kW, la transformació de l'espai lliure de la instal·lació en una planta solar fotovoltaica de 1.000 kW de potència.

Això ha permés que, en 2022, la planta haja incrementat en un 15% la producció d'energia sostenible, de manera que, actualment, el 41,5% de l'energia consumida es produeix en la pròpia planta, la qual cosa suposa un estalvi de 18,1 GWh anuals, que no són comprats a la xarxa elèctrica, i una reducció en 717 tones del diòxid de carboni emés a l'atmosfera.

Addicionalment a aquestes obres, està prevista una actuació urbanística sobre els limítrofs de l'EDAR de Pinedo, que permetrà integrar aquesta instal·lació amb zones enjardinades a l'entorn de l'horta.