Agricultura, Ganadería y Pesca
Especies exóticas

La Generalitat pone en marcha de manera inmediata un protocolo de actuación ante la detección de la avispa Vespa Velutina

08/09/2023
Vespa velutina (i) junto a Vespa cabro (d), son especies diferentes. La Vespa cabro es autóctona y no representa un riesgo para la apicultura.
  • Las conselleries de Agricultura y de Medio Ambiente están ya organizando actuaciones para mitigar sa expansión, proveniente del sur de Cataluña

La Generalitat informa de la posada en marxa, davant de la detecció de la vespa Vespa velutina, d'un protocol d'actuació emergència per a controlar-la i erradicar-la, així com d'una sèrie de labors de vigilància per a evitar l'expansió i frenar el greu risc que suposa per al sector apícola esta espècie inclosa en el Catàleg Nacional d'Espècies Exòtiques Invasores.

Es tracta del primer cas confirmat en la Comunitat Valenciana d'esta espècie, després de la identificació d'un exemplar en la població de Vallibona a la província de Castelló, i que ha posat en alerta el sector apícola valencià, afectat en els últims anys per les importacions massives de països tercers, la sequera i l'escàs suport per part de les administracions anteriors.

Des de les direccions generals de Medi Natural i de Producció Agrícola i Ramadera, corresponents a les conselleries d'Agricultura i de Medi Ambient, respectivament, s'ha elaborat de manera conjunta un protocol d'actuació d'emergència per a protegir l'apicultura i l'agricultura de la Comunitat Valenciana.

El protocol establix uns criteris orientadors per al control i, si és possible, l'erradicació de la població de Vespa velutina i de l'espècie, així com l'impacte en zones on s'haja establit, amb mesures eficaces i efectives, i minimitzar al mateix temps l'efecte sobre la resta de les espècies.

També s'impartirà formació a la comarca relativa a la Vespa velutina a personal dels ajuntaments, agents forestals, veterinaris, apicultors, ramaders, agricultors per a demanar-los que hi col·laboren i que sàpien com actuar davant de la presència de les vespes i els nius d'estes.

Galería de Imágenes