Vicepresidencia Primera y Conselleria de Cultura y Deporte
Artes escénicas

La ópera multimedia 'Women at point zero' iniciará el 45 festival Ensems en Les Arts

08/09/2023
La ópera multimedia 'Women at point zero' iniciará el 45 festival Ensems en Les Arts
  • La ópera multimedia 'Women at point cero' es fruto de la colaboración del festival Ensems con Les Arts y el proyecto europeo ENOA

El festival Ensems comença la seua 45a edició amb l'òpera multimèdia 'Women at point zero', gràcies a la col·laboració amb el Palau de les Arts, que permetrà obrir una vegada més el festival amb una òpera de cambra del projecte europeu ENOA (European Network Opera Acadèmies).

‘Woman at point zero’ és una òpera de Bushra El-Turk amb libret de Stacy Hardy a partir de la novel·la homònima de Nawal El Saadawi ‘La llibertat com a destí final’, que encetarà la programació del festival el 15 de setembre a les 19.30 hores al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts. 

Ensems, la convocatòria musical dedicada a les músiques inusuals i l'experimentació sonora, se celebrarà entre el 15 i el 24 de setembre a diferents recintes i auditoris de València, Castelló i Alacant. El festival Ensems és el més antic en el seu gènere a l’Estat espanyol i se celebra ininterrompudament des de 1978, organitzat per la Conselleria de Cultura i Esport mitjançant l’Institut Valencià de Cultura.

Amb el lema #acaudorella, Ensems oferirà 25 activitats de diferent format, incloent actuacions musicals, trobades professionals i activitats pedagògiques amb la intenció de prendre el pols a la creació sonora contemporània.

La programació

Amb més de 30 estrenes absolutes i obres que s’interpreten per primera vegada a l’Estat, Ensems segueix apostant per oferir una programació de músiques de nova creació que combina la participació de destacades formacions internacionals amb artistes estatals i locals amb la intenció de difondre l’actualitat de la creació sonora contemporània.

En aquesta edició del festival, l’Institut Valencià de Cultura ha encarregat obra a Àngela Gómez, Isabel Latorre, David Moliner, José Luis Escrivà, Mercedes Zavala, Alicia Díaz de la Fuente i Fran Barajas. La programació de la 45ª edició d’Ensems tindrà lloc als espais habituals de València: Palau de les Arts, IVAM, Conservatori Superior de Música i al Centre Cultural “La Beneficència” de la Diputació de València. A més, enguany es realitzaran també activitats al MACA (Museu d’Art Contemporani d’Alacant) i ADDA (Auditori de la Diputació d’Alacant), l’Espai d’Art Contemporani EACC, el Museu de Belles Arts i Auditori i Palau de Congressos de Castelló.
 
Així mateix, el ja tradicional Ensems simfònic tornarà a comptar amb la participació de les principals formacions simfòniques del nostre territori. D’aquesta manera, la programació inclourà els concerts de la Banda Simfònica Municipal de València i la Banda Municipal de Castelló, així com de l’Orquestra de València i l’Orquestra ADDA Simfònica, amb Charles-Olivieri Munroe com a director convidat.

Vessant educatiu

Per una altra part, Ensems continua apostant per l’educació sonora com a element fonamental en el desenvolupament d’audiències i d’aproximació als més joves. Ensems rebrà enguany elcol·lectiu mexicà Sono(soro)ridades que realitzaran un projecte que parteix de l’ecologia acústica dels safareigs públics a València, com a centres de socialització i reunió de dones i petites, que van propiciar un entramat de relacions aurals. 

El projecte pedagògic X-ENSEMS, que proposa una participació col·laborativa en base a ferramentes proporcionades a xiquetes i xiquets entre 9 i 17 anys, i al descobriment i experimentació sonora, comptarà aquesta vegada amb els Conservatoris Professionals de Música de Cullera i Dènia, juntament amb els estudiants de composició del CSMV Marc Alexandre i Mar Caballer. El punt de partida és l’artista Eusebio Sempere, del qual se celebra el centenari del seu naixement, i les escultures “mòbils”, a més del seu entorn Fluxus, amb Actum a València, i Llorenç Barber com a punt de referència, per construir un projecte amb diferents peces connectades amb la temàtica de la ciutat. 

Les XXXV Trobades de composició, dirigides al sector professional, comptaran amb la participació de convidats de luxe: Chaya Czernowin, Hèctor Parra, Nacho de Paz, Mercedes Zavala i Alicia Díaz de la Fuente. La VI edició dels Tallers de creació amb la JOGV i Feedback trio, amb Chaya Czernowin i Hèctor Parra com a mentors. 

Tota la programació de la 45a edició d’Ensems pot consultar-se al web ensems.ivc.gva.es. Tots els espectacles són gratuïts, prèvia descàrrega d’invitació, excepte l’òpera ‘Woman at point zero’ del divendres 15 de setembre i el concert de l’Orquestra de València amb Nacho de Paz del dissabte 23 de setembre.

El festival Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofía, i compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant; Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i The Ernst von Siemens Music Foundation.

Galería de Imágenes