Conselleria de Cultura, Educación, Universidades y Empleo

Educació entrega els premis als llibrets de Falles per a la promoció de l’ús del valencià en l’àmbit festiu i destaca la milloria en la qualitat i l’originalitat

02/03/2024
Educació entrega els premis als llibrets de Falles per a la promoció de l’ús del valencià en l’àmbit festiu i destaca la milloria en la qualitat i ...
  • El primer premi Comunitat Valenciana ha sigut per a la falla Portal de Valldigna de Tavernes de la Valldigna
  • El primer premi Ciutat de València ha recaigut en la falla Na Jordana
  • El premis van des dels 300 euros fins als 5.000 euros

El director general d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, Ignacio Martínez, ha assistit a l’acte d’entrega dels premis als llibrets de Falles per a la promoció de l’ús del valencià en l’àmbit festiu, i ha destacat que “una vegada més es demostra quines són les senyes d’identitat de les festes falleres, i especialment en tot allò referent al valencià com a llengua, a la cultura i als nostres costums”.

“València i les diferents poblacions representades hui ací viuen les Falles com a mostra de la tradició d’un arrelament popular i símbol d’una col·lectivitat. Hui estem valorant un reconeixement singular de l’ús del valencià en els llibrets de Falles, perquè cultura, llengua i tradició són els tres elements que trobem en estos” ha remarcat el director general.

La Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació va convocar per Resolució del 29 de desembre de 2023 els premis destinats a la promoció del valencià en l’àmbit festiu per a llibrets de Falles i llibres de la Magdalena per a l’any 2024. El termini per a presentar els llibres de la Falles va finalitzar el passat 12 de febrer de 2024 i es van presentar dins del termini un total de 155 llibrets de comissions falleres de la Comunitat Valenciana i 40 llibrets de les comissions falleres de la ciutat de València.

La comissió es va reunir el dia 21 de febrer de 2024 en la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació per a valorar els llibrets presentats a les dos modalitats. Entre altres elements valorats per la comissió en els llibres, són destacables la qualitat de l’edició, la presentació, els continguts literaris i la inclusió d’elements que garantixen l’accessibilitat de persones amb diversitat funcional. En esta edició, és destacable una milloria general en la qualitat i l’originalitat dels llibres que han participat en esta edició dels premis.

Desprès de la valoració es va decidir concedir els huitanta premis a les comissions de la Comunitat Valenciana, amb premis que van des dels 300 euros fins als 5.000 euros. L’import total d’estos premis és de 85.000 euros. El primer premi Comunitat Valenciana ha sigut per a la falla Portal de Valldigna de Tavernes de la Valldigna.

Per a les comissions de la ciutat de València hi ha uns altres trenta-cinc premis, també des dels 300 euros fins als 5.000 euros. L’import total és de 45.000 euros. El primer premi Ciutat de València ha recaigut en la falla Na Jordana.

Els resultats de la valoració i premis ja es poden consultar en la pàgina web de la Generalitat.

Galería de Imágenes