Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Igualtat i polítiques inclusives

El Consell ampliarà als 16 anys el dret dels joves a participar en processos participatius i consultes

27/04/2016
- La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha avançat algunes novetats del projecte de llei de Joventut que s'està elaborant
- nova llei permetrà que els joves, bé de forma individual o constituïts en grups, puguen intervenir en els processos de consulta sense necessitat d'estar integrats en organismes participatius
- Oltra ha destacat que un dels objectius de la nova norma és posar en valor que la participació "constitueix un fi en si mateix"
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha anunciat avui que l'avantprojecte de llei de Joventut en què està treballant el seu departament reconeixerà el dret dels majors de 16 anys a participar en els processos participatius i de consultes que es posen en marxa per part de les distintes administracions públiques.

Això és una de les novetats que inclou l'esborrany d'aquesta norma, que s'està elaborant a través d'una comissió participada per representants de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), del Consell Valencià de la Joventut, i tècnics de Joventut, segons ha explicat Oltra en la sessió de control de les Corts Valencianes, on ha informat de l'avantprojecte de llei.

Aquestos processos de participació i consulta, segons ha explicat, seran una eina periòdica per la qual les administracions públiques i les persones joves podran dialogar i treballar conjuntament per construir les polítiques públiques territorials i sectorials. Així, per exemple, podran participar en les consultes ciutadanes o en l'elaboració d'aquells pressupostos que tinguen un caràcter participatiu.

La vicepresidenta ha assenyalat que, atés que l'impuls a la participació juvenil és un dels objectius principals d'aquesta nova llei, s'ha decidit que aquest primer esborrany "s'òbriga a un procés participatiu real", que recorrerà les diferents comarques, gestionat des del Consell Valencià de la Joventut, al qual s'unirà la creació d'un accés en línia a través del Portal de Transparència perquè aquells que ho desitgen puguen fer les seues aportacions.
L'avantprojecte de llei reconeix el Consell Valencià de la Joventut com a interlocutor vàlid "i únic de l'associacionisme juvenil», però, al mateix temps, amplia el ventall de la participació i dóna veu a aquells joves que volen realitzar aportacions a títol individual en les polítiques de joventut, i que podran fer-ho a través de mecanismes en línia. Així mateix reconeix aquesta capacitat als grups de joves, que podran canalitzar les seues propostes a través dels consells locals de la joventut.

Els joves que tenen una major implicació en el moviment associatiu, ha reivindicat la vicepresidenta, acaben sent persones "més utilitzables" i això és el que s'està treballant des de l'IVAJ a través de polítiques que impulsen mecanismes com l'oci educatiu, que també es constitueix com una eina fonamental per a aconseguir una major igualtat en la societat.

La vicepresidenta ha destacat l'aposta que des de la seua Conselleria s'està fent per les polítiques de joventut, i en aquest sentit ha recordat que el pressupost de l'IVAJ per a 2016 s'ha incrementat un 6 per cent fins a arribar als prop de 12 milions d'euros. L'increment s'eleva fins al 27 per cent si parlem de les partides de suport a les entitats juvenils i al 45 per cent en les ajudes al Consell Valencià de la Joventut.

Oltra ha explicat que l'objectiu del seu departament és continuar incrementant aquestes partides amb la finalitat que en acabar la legislatura el pressupost de l'IVAJ se situe a l'entorn dels 18 milions d'euros.