Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

El Consell presentarà un document de polítiques d'ocupació i el seu impacte en la Mesa de Diàleg Social

02/05/2016
El Consell presentarà un document de polítiques d'ocupació i el seu impacte en la Mesa de Diàleg Social
- Oltra: "l'ocupació centrarà l'agenda del Consell"
- Indica que "el Consell passa de l'emergència a la urgència, després d'uns primers mesos de legislatura en què hem hagut d'atendre una situació d'emergència social fruit d'un mal govern"
- "Es tracta també de donar visibilitat a aquelles línies d'actuació que des del Consell impulsem i que tenen un impacte directe en l'ocupació"
El Consell presentarà un document sobre polítiques d'ocupació i el seu impacte en la Mesa de Diàleg Social, segons ha anunciat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior a la realització d'un Ple extraordinari sobre creació d'ocupació.

La portaveu del Consell ha insistit en el fet que "es tracta també de donar visibilitat a aquelles línies d'actuació que des del Consell impulsem i que tenen un impacte directe en l'ocupació".

Oltra ha explicat que, "amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Treball, el Consell ha volgut reunir-se amb caràcter extraordinari per a dedicar un Ple a deliberar en exclusiva sobre l'àmbit laboral i l'ocupació".

Respecte d'això, la vicepresidenta ha concretat que en la pròxima Mesa de Diàleg Social, "el Consell presentarà les seues propostes d'ocupació, al marge del que puguen aportar els agents econòmics i socials, empresaris i sindicats, perquè siga part activa en matèria d'ocupació".

Oltra ha indicat que "l'ocupació centrarà l'agenda del Consell, després d'uns primers mesos en què ens hem dedicat a atendre les emergències fruit d'un mal govern i d'unes polítiques públiques desmantellades, la qual cosa va donar lloc a una situació d'emergència social molt acusada. Per tant, passem ara de l'emergència a la urgència".

Així mateix, la vicepresidenta ha explicat que l'ocupació "es convertirà en un eix troncal en cada conselleria, al marge de la gestió de les seues competències, amb l'objectiu que la creació d'ocupació siga directa, estable i no deslocalitzable. Totes les conselleries han de tindre en compte, a l'hora de prendre les seues decisions, l'impacte que tindrà en l'ocupació, de forma directa i indirecta".

Durant la seua intervenció, Oltra ha indicat que "la base de què partim és el document d'Elx, que assenta les bases d'un nou model productiu. Emmarcat en aquesta base teòrica, cada conselleria ha de fer la seua reflexió sobre com poden impactar les seues propostes en les polítiques d'ocupació".

246 euros menys per persona de mitjana en polítiques d'ocupació activa

La vicepresidenta ha indicat també que en el Ple extraordinari s'ha reflexionat sobre l'impacte que l'infrafinançament, la no regularització del deute i les infrainversions que té la Comunitat Valenciana.

"Això suposa que per cada valencià i valenciana tenim 246 euros menys per a polítiques d'ocupació activa que la mitjana d'Espanya. Això és un llast que nosaltres continuarem reivindicant enfront del Govern d'Espanya, perquè volem situar-nos en el mateix nivell en què estan situades la mitjana de les comunitats autònomes, almenys, o més, si tenim en compte les nostres taxes de desocupació i d'exclusió social, ja que som una comunitat que té una renda per capita 12 punts per davall de la mitjana estatal".

Desglossament d'iniciatives

Oltra ha desglossat algunes de les línies més destacades que estan escometent des de la diferents conselleries per a impulsar l'ocupació. Pel que fa a Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha destacat la posada en marxa del pla AVALEM JOVES, dotat amb 205 milions d'euros, "una iniciativa formativa pionera de què podran beneficiar-se uns 90.000 jóvens menors de 30 anys a la Comunitat Valenciana. Amb això, el Consell centra la seua atenció a combatre l'alta taxa de desocupació juvenil, pròxima al 50%".

A ells s'afigen els plans, actualment l'elaboració, d'AVALEM EXPERIÈNCIA (per a persones entre 30 i 65 anys), AVALEM TERRITORI (a fi de localitzar la creació d'ocupació dins del territori) i AVALEM NOVA EMPRESA, que ampliarà les ajudes a PIME i emprenedors fins als tres anys des de la seua creació"

Un altre aspecte important de la gestió enfocada a l'ocupació és l'impuls a l'economia social, amb 1,2 milions d'euros enguany per a fomentar la incorporació dels principis de l'economia sostenible i de l'economia del bé comú o els quasi 2,5 milions en finançament per a cooperatives i altres entitats de l'economia social. A això se suma les ajudes a la inversió per a assistències tècniques i per a l'increment de l'ocupació i millora de la qualitat.

Així mateix, la conselleria contribueix a la creació d'ocupació estable i de qualitat a través de la posada en marxa del nou model econòmic i d'una ferma aposta per la millora de la productivitat, la reindustrialització, la innovació, la internacionalització, el redimensionament empresarial i l'eliminació de càrregues administratives, centrant-se especialment en les PIME, que són les que generen més ocupació arrelada al territori.

Superar la precarietat laboral en l'àmbit sanitari

Des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es considera una prioritat avançar en l'estabilitat de l'ocupació "ja que ens trobem amb una precarietat del 35% i l'objectiu és baixar al 12% a finalitzar la legislatura", ha assenyalat Oltra.

"Per a això, s'està treballant en el Pacte per l'Estabilitat en l'Ocupació, entre els objectius del qual figura l'elaboració, amb caràcter anual, de les ofertes públiques d'ocupació de la legislatura 2016-2019. Es fixa com a criteri estratègic reduir les taxes de cobertura temporal a percentatges de taxes de temporalitat estructural tècnica.

D'esta manera, la conselleria ha posat en marxa l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) 2016. Respecte a la convocatòria d'oposicions de 2014 i 2015, que no van ser executades per l'anterior Consell, el nou equip directiu ha pactat amb els sindicats, a través de la mesa sectorial, l'acumulació d'aquestes places a l'OPO de 2016, la qual cosa suposa la convocatòria d'un total de 3.608 places.

"Persones que cuiden persones"

Pel que fa al departament d'Igualtat i Polítiques Inclusives que ella dirigeix ha assenyalat que la gestió se centra en primer lloc en l'aplicació efectiva de la Llei de Dependència i la importància de les "persones que cuiden persones com un dels sectors de generació de llocs de treball directes, estables i no deslocalitzats". En concret, en 2015 es va generar un total de 35 d'aquestes ocupacions per cada milió d'euros de despesa pública, respecte a les 27 ocupacions de l'any 2011", ha assenyalat.

"Actualment, a la Comunitat hi ha 48.275 persones en el sistema de dependència ateses per 807 cuidadors i cuidadores i el nostre objectiu és que en finalitzar la legislatura s'hagen creat 1.785 nous llocs de cuidadors per a atendre 106.826 dependents en el sistema", ha afirmat. A més, en el sector residencial l'increment de treball en el cas d'atendre les persones que ara mateix estan en llista a l'espera de residència o centre de dia, les contractacions ascendirien un 48%.

D'altra banda, s'ha referit a la voluntat "d'incrementar el nombre de treballadors en centres de serveis socials i passar almenys dels 994 actuals en la Comunitat als 1.501 de la mitjana d'Espanya.

Més docents i més qualificació per a una millor educació

En l'àmbit educatiu la gestió de la Generalitat té com a objectiu un canvi cap a una model d'educació com a servei públic, amb mesures que se centren en l'augment de l'oferta escolar, amb un increment del nombre de docents i una millora de les ràtios; la convocatòria d'oposicions per a donar estabilitat a les plantilles i una millor gestió de la cobertura de les baixes, donant major agilitat a l'accés del professorat interí.

Així, enguany es convoquen oposicions per a cobrir 1.150 places de docents, la major oferta des de 2010, la qual cosa suposa una taxa de reposició del 100% de les plantilles, a més d'unes altres 460 places de promoció interna.

També cal destacar els 12 milions d'euros amb la incorporació de 404 noves unitats a l'oferta escolar (88 en Infantil, 205 en Primària, i 111 en Educació Especial i Comunicació i Llenguatge), que es tradueix en més de 400 docents més a temps complet, entre altres mesures.

Quant a l'àmbit cultural, Oltra ha assenyalat que el Consell sorgit del Pacte del Botànic assumeix com a objectiu la transformació de la realitat cultural valenciana que es plasma a través del Pla FesCultura dotat amb 500 milions d'euros fins a 2020 que s'espera que genere de 8.000 a 10.000 llocs de treball en els sectors culturals i creatius a través de l'estímul de la demanda de productes i serveis culturals.

Rehabilitació d'habitatge per a reactivar el sector de la construcció

D'altra banda, la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori potenciarà enguany les obres de conservació i manteniment d'infraestructures, per a això es destinaran 54 milions als quals se sumen uns altres sis milions en inversions en obres públiques. Aquestes obres implicaran la creació de més de 500 llocs de treball directes en empreses del sector.

Així mateix, es reorientarà el sector de la construcció cap a la rehabilitació, reparació i finalització de pisos, per a això es preveu destinar sis milions d'euros; a més d'uns altres 50 en obres d'urbanització de barris i espais urbans que permetrà la contractació de xicotetes i mitjanes empreses locals i millorar les perspectives ocupacionals de la població local. D'aquesta manera, en el conjunt de la Comunitat es pot parlar d'entre 1.500 i 2.500 llocs de treball i l'activació de les indústries i serveis necessaris.

Cal assenyalar també altres projectes generadors d'ocupació com els plans d'Inundacions, del Litoral i de l'Horta o la construcció del Corredor Mediterrani, l'impacte dels quals sobre l'ocupació en la Comunitat pot xifrar-se entre els 40.000 i 100.000 llocs de treball en els pròxims 15 anys.

Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural

Els sectors d'activitat agroindustrial i mediambiental són altament generadors d'ocupació i amb un clar potencial de creixement, especialment en ocupació verda.

El nou model productiu del Botànic es nodreix d'actuacions en agricultura respectuosa amb els recursos naturals; desenvolupament rural per a l'equilibri territorial; canvi climàtic i treball per a un medi ambient net i productiu.

D'aquesta manera, l'impacte de les polítiques d'ocupació de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural preveuen 19.941 treballs de creació directa; 24.151 de creació indirecta i la contribució al manteniment parcial de 84.429 llocs de treball.

Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació

Finalment, les polítiques en matèria d'ocupació de la Conselleria de Transparència passen per contribuir a generar un marc polític i normatiu per a estabilitzar l'economia i generar ocupació de qualitat amb "climes anticorrupció" que possibiliten superar el dèficit reputacional i millorar la inversió, així com amb clàusules de responsabilitat social que afavorisquen la contractació pública d'empreses que complisquen criteris de qualitat en ocupació, igualtat de gènere, etc.

De la mateixa manera, afavorir el desenvolupament de nous jaciments d'ocupació en TICS amb de polítiques d'innovació en instruments de transparència i altres recursos d'interconnexió com GVAOberta, PROP i 012 o la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible i en general a la cooperació internacional en les empreses.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El Consell presentará un documento sobre políticas de empleo y su impacto en la Mesa de Diálogo Social, según ha anunciado la vicepresidenta y portavoz del Consell, Mónica Oltra, en la rueda de prensa posterior a la celebración de un Pleno extraordinario sobre creación de empleo.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra