Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa

14/10/2016
- El manifest advoca per la lluita contra la pobresa i continuar desenvolupant polítiques públiques de cooperació enfocades a posar fi a aquesta situació
- Contempla l'aprovació d'un pla de compliment dels Objectius del Desenvolupament Sostenible i l'aplicació d'una reforma fiscal i tributària com a ferramenta de redistribució de la riquesa i de justícia social
El Ple del Consell ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa que se celebra el pròxim dia 17 d'octubre.

El Govern Valencià ha realitzat una reflexió col·lectiva, de denúncia social, compromís i acció de govern, conscient del patiment que la desigualtat i la pobresa generen.

Amb aquesta declaració, el Consell ha volgut manifestar el compromís indefugible per contribuir, de la mà de la resta de pobles del món, a l'eliminació de la fam, l'empobriment i les desigualtats socials i econòmiques.

Més de 700 milions de persones en el món viuen hui per davall del llindar de la pobresa extrema. Per això, des del Consell, s'ha volgut arreplegar en aquesta declaració el fet que és imprescindible continuar treballant per a desenvolupar polítiques públiques de cooperació que tinguen com a enfocament posar fi a aquesta situació en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La nova Llei de cooperació i desenvolupament sostenible valenciana és, de fet, la primera a incorporar els ODS.
El Consell s'ha compromés a:

- L'aprovació del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social com a eina que articule les polítiques públiques d'eradicació de l'empobriment, especialment l'hereditària i en les dones.
- L'aprovació d'un pla específic de compliment de l'objectiu del desenvolupament sostenible per a "posar fi a la pobresa en totes les seues formes i en tot el món".
- L'aplicació d'una reforma fiscal i tributària com a ferramenta de redistribució de la riquesa i de justícia social per al 2017.

Pla valencià d'Inclusió i Cohesió Social

La desigualtat és un dels elements que més ha contribuït a la generació de pobresa al món, només el 8% de la població més rica del món guanya la meitat del total dels ingressos del món, per això aquesta declaració institucional aposta per treballar no sols en la redistribució dels ingressos sinó en l'eliminació d'arrel dels factors que afavoreixen aquesta desigualtat.

Actualment, al nostre país, un 80% dels xiquets i xiquetes que naixen en un entorn empobrit seran persones empobrides demà. Per això, des del Consell s'ha elaborat enguany el Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social, amb el principal objectiu de trencar amb la transmissió generacional de l'empobriment.

La pobresa és un problema multidimensional, no sols implica la falta de recursos econòmics, sinó que a més afecta el dret a una seguretat alimentària, accés als béns públics globals i la falta d'instruments de creixement social i cultural com l'accés a l'educació, així com també a l'àmbit afectiu i relacional.

Per això, aquest pla inclou per primera vegada com a eix estratègic la cohesió social i les relacions personals, l'equitat territorial i l'espai públic. La lluita contra la pobresa ha de realitzar-se des d'un enfocament multidimensional, d'innovació social i aposta pels drets humans.

Les polítiques de desenvolupament econòmic local han d'anar encaminades a la creació d'ocupació digna i de qualitat que afavorisca als col·lectius més vulnerables. Més de 200 milions de persones en el món es troben en situació de desocupació, dels quals un terç són joves, i en molts països, estar treballant no permet trencar amb la pobresa extrema.
En aquest cas, cal destacar que el Govern Valencià ha prioritzat dins dels programes operatius dels Fons Socials Europeus els itineraris individualitzats per a col·lectius més vulnerables i amb greus problemes d'inserció sociolaboral.

Feminització de la pobresa

En el manifest aprovat es plasma també la feminització de la pobresa. La Generalitat ha creat una mesa per a lluitar contra la feminització de l'empobriment, així com la igualtat laboral i salarial amb entitats, sindicats i experts, orientada a dissenyar l'estratègia del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social en aquesta matèria.

Per a això, es presta una major atenció a les dones migrants, famílies monoparentals, dones gitanes i dones majors. A més, s'està treballant per introduir la perspectiva de gènere com a element potenciador de la lluita contra l'empobriment en les convocatòries de cooperació al desenvolupament.