Presidència

El Consell destina 66.000 euros a la realització de programes de suport i ajuda a les víctimes del terrorisme

21/10/2016
- La Generalitat impulsa activitats per a educar i conscienciar la societat sobre la problemàtica i les conseqüències que comporta un acte terrorista
El Consell ha aprovat convenis de col·laboració amb l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), la Fundació Víctimes del Terrorisme, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (COVITE) i l'Associació de Víctimes del Terrorisme de la Comunitat Valenciana per a la realització d'activitats i programes de suport i ajuda a les víctimes del terrorisme.

Per a l'execució d'aquestes activitats, la Generalitat destinarà un import total de 66.000 euros.

Associació Víctimes del Terrorisme

La Generalitat atorgarà 20.000 euros a l'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) per a la realització d'un programa de conscienciació social, a través de campanyes de sensibilització, conferències, jornades, seminaris, xarrades en col·legis i universitats, en què participaran professionals, experts en atenció a les víctimes, i també les mateixes víctimes, que aportaran els testimonis personals.

La finalitat és fomentar la solidaritat, la sensibilització i reflexió de la societat sobre la problemàtica i les conseqüències que comporta un acte terrorista a les víctimes directes, les seues famílies i a la resta de la societat.

Aquest programa inclou la celebració de les I Jornades AVT a la Comunitat Valenciana, que pretenen acostar a la societat les conseqüències del terrorisme i sensibilitzar-la amb la situació actual de les víctimes, i també la gravació i edició de testimonis de les víctimes.

D'aquesta manera, es dóna a les víctimes l'oportunitat de deixar el seu testimoni com a part de la memòria i la història d'Espanya, de manera que puguen comptar el seu relat de patiment, però també de superació, i conscienciar, així, la societat de les conseqüències del terrorisme en la vida de les persones.

Igualment, l'Associació Víctimes del Terrorisme elaborarà un programa d'atenció psicosociolaboral i formatiu, que té per objecte l'acompanyament i l'orientació psicològica en els processos de recuperació, i també facilitar estratègies actives d'afrontament davant de les conseqüències negatives d'un acte terrorista.

També generarà línies d'atenció a la família per a enfortir i orientar el seu paper d'educador i de sosteniment després de l'impacte provocat per l'acte terrorista; atenció i intervenció social basada en la informació i orientació social, en la tramitació d'ajudes econòmiques, en la coordinació amb entitats per a la millor atenció de l'associat, i l'acompanyament, orientació i promoció de la capacitació i inserció laboral.

Finalment, l'AVT realitzarà tallers que promoguen el benestar psicològic dels associats de València i, amb això, la seua qualitat de vida, i facilitar-los estratègies i habilitats perquè puguen posar-les en pràctica de forma immediata al seu dia a dia; millora de la formació qualificada d'especial rellevància per a la consecució d'un lloc de treball i la realització d'un programa de Jornades de Trobades Terapèutiques.

Fundació Víctimes del Terrorisme

Per la seua banda, la Fundació Víctimes del Terrorisme rebrà una altra subvenció de 20.000 euros per a la posada en marxa d'una pàgina web, www.fundacionvt.org, com una de les vies de comunicació d'aquesta entitat amb les víctimes del terrorisme, els seus familiars, les seues associacions i fundacions, i també distintes institucions públiques, nacionals i internacionals, de suport a les víctimes, donada la utilitat que té aquesta ferramenta per a les víctimes del terrorisme de la Comunitat Valenciana, i l'accés a la informació en línia.

Així mateix, la Revista Fundació, que és una publicació trimestral de distribució gratuïta en format electrònic i paper, és un projecte que contribueix de manera decisiva a la promoció i divulgació de valors democràtics, defensa de drets humans, pluralitat i llibertat dels ciutadans, i també el foment d'una millor comprensió de la situació del col·lectiu de víctimes del terrorisme.

Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme

La Generalitat aportarà 20.000 euros a COVITE per a dur a terme, entre altres actuacions, la documentació de tots els atemptats terroristes amb resultat de mort ocorreguts a la Comunitat Valenciana; per a investigar i posar noms a les víctimes del terrorisme d'origen valencià assassinades fora de la seua comunitat natal, i entrevistar víctimes del terrorisme de la Comunitat Valenciana, de manera que el seu testimoni servisca com a memòria viva del terror.

Així mateix, COVITE s'encarregarà de la creació del primer arxiu del terrorisme de la Comunitat Valenciana i de la creació del mapa del terror de la Comunitat, arreplegant en un llenguatge multimèdia les dates i les investigacions realitzades, i que passarien a integrar-se en una ferramenta reconeguda internacionalment per la seua originalitat i eficàcia per a escriure la història del terrorisme, i lluitar contra la radicalització violenta.

Aquesta ferramenta geolocalitzaria tots els atemptats comeseo a Espanya des de 1960 fins a l'actualitat, posant a l'abast de l'usuari una base de dades detallades que permeta realitzar cerques entrellaçant un bon nombre de magnituds, amb fitxes individuals de les víctimes. També inclou un calendari perpetu, en el qual es mostra la freqüència d'atemptats comesos per tots els grups terroristes des de 1969 fins a l'actualitat.

A més, COVITE elaborarà un informe sobre la memòria del terrorisme a la Comunitat Valenciana i realitzarà una presentació pública de l'informe i del mapa.

Associació de Víctimes del Terrorisme de la Comunitat Valenciana

Finalment, l'Associació de Víctimes del Terrorisme de la Comunitat Valenciana obté una subvenció de 6.000 euros per a realitzar activitats dedicades a l'atenció assistencial a les víctimes del terrorisme i els seus familiars, a la dignificació de les víctimes, i a activitats destinades a l'educació i conscienciació social contra la problemàtica terrorista en qualsevol de les seues manifestacions, defenent els valors de convivència pacífica i democràtica.

La Presidència de la Generalitat té atribuïdes, entre altres, les competències en matèria d'interior i s'atribueix a la Direcció General de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, entre altres, les competències de la gestió en matèria d'ajudes a víctimes del terrorisme, i també les iniciatives de reconeixement a aquestes.

Així mateix, la Llei d'Ajuda a les Víctimes del Terrorisme contempla la possibilitat de concedir subvencions a associacions, fundacions, entitats i institucions, sense ànim de lucre, l'objecte principal de les quals siga la representació i defensa dels interessos de les víctimes del terrorisme, que desenvolupen programes assistencials adreçats a pal·liar situacions personals o col·lectives de les víctimes, o bé perseguisquen el desplegament i l'execució de programes d'activitats de dignificació de les víctimes, o activitats destinades a l'educació i conscienciació social.