Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell acorda incloure una partida de 1.325 milions en els pressupostos de 2017 per a fer efectiu el principi de suficiència i equitat previst en la Llei de Finançament Autonòmic

21/10/2016
- La millora prevista de l'economia valenciana en 2016 s'ha de traslladar al dia a dia de les famílies, mentre l'executiu valencià continua amb la seua reivindicació d'un model de finançament just
El Ple del Consell ha acordat hui incloure una partida de 1.325 milions en els pressupostos de la Generalitat de 2017 per a fer efectiu el principi de suficiència i equitat previst en la Llei 22/2009 de Finançament de les Comunitats Autònomes de Règim Comú i Ciutats amb Estatut d'Autonomia (LOFCA).

Amb aquesta mesura, el Consell pretén garantir que la millora que està experimentant l'economia valenciana es trasllade també al dia a dia de les famílies, mentre continua amb la seua reivindicació d'un model de finançament just, que assegure que els nivells de prestació de serveis públics en la nostra comunitat no diferisquen de forma rellevant dels de la resta d'autonomies.

L'economia valenciana registrarà enguany una millor evolució que l'espanyola i les previsions assenyalen que creixerà un 3,3% enfront del 3,1 d'Espanya, segons l'últim informe elaborat pel BBVA Research. Entre 2016 i 2017, l'augment serà del 5,5%, segons les estimacions. El Govern Valencià està compromés amb les persones i ha resolt que aquest creixement que es constata en les xifres macroeconòmiques es trasllade també les famílies valencianes, de manera que es traduïsca en una millora efectiva en la prestació dels serveis bàsics de sanitat, educació i atenció social.

Açò és especialment necessari, sobretot tenint en compte la situació d'infrafinançament crònic que pateix la Comunitat Valenciana. Cal recordar l'informe elaborat per la Comissió d'Experts pactats per Les Corts sobre finançament autonòmic, que determina que, per a aconseguir la despesa mitjana per habitant de les autonomies, la Comunitat Valenciana necessitaria en 2016 disposar d'uns ingressos addicionals de 2.464,3 milions una vegada descomptat el recurs a l'endeutament fixat pel Govern en el 0,3% del PIB (en el moment d'elaboració de l'informe).

A la penalització que suposa l'infrafinançament derivat de l'actual model, que assigna a la Comunitat Valenciana uns ingressos molt per davall de la mitjana, s'afig el fet que és l'única autonomia amb una renda 'per capita' inferior a la mitjana que aporta a l'Estat més del que rep. Açò suposa que encara que la Comunitat Valenciana és una "regió" pobra en relació al conjunt de les autonomies, contribueix com si fóra una comunitat "rica" i, de fet, finança altres territoris amb una renda 'per capita' superior.

La intenció del Govern Valencià és retallar la bretxa en la despesa mitjana per habitant del conjunt de les autonomies per a anar aproximant la Comunitat Valenciana a la mitjana. L'executiu entén que no seria admissible que, per tercer any consecutiu, el pressupost autonòmic quedara congelat, la qual cosa comportaria una pèrdua de competitivitat respecte a altres territoris i una demora en inversions estratègiques per a la Comunitat Valenciana.

El compromís del Consell amb els seus ciutadans, així com amb la prestació dels serveis públics fonamentals i amb la resta de competències que té atribuïdes, no pot quedar condicionat de forma irreversible per aquestes circumstàncies, i exigeix adoptar mesures com la inclusió d'aquesta partida que permeta assegurar que els nivells de prestació de serveis a la Comunitat Valenciana no difereixen de forma rellevant de la resta de comunitats.

A aquestes raons se suma el fet que la Generalitat ha d'assumir amb els seus propis recursos decisions estatals que no vénen acompanyades, totalment o parcialment, del finançament corresponent, com la reducció de les ràtios de nombre d'alumnes per aula, el cost íntegre dels tractaments contra l'hepatitis C o la falta de garantia en el finançament del 50% de les ajudes a la dependència.

Legitimitat i "principi de prudència"

El finançament previst en el marc del model comunicat pel Ministeri d'Hisenda a la Generalitat resulta "clarament insuficient" per a absorbir la diferència de despesa mitjana entre la Comunitat Valenciana i la resta d'autonomies. En concret, el Govern ha traslladat que per a 2017 s'incrementaran els fons per a la Comunitat Valenciana en únicament 469,7 milions d'euros.

D'aquests, 223 milions corresponen a l'error en les previsions realitzades pel Govern en 2015, uns recursos que rebrem en 2017, dos anys després, via liquidació del model. Els restants 245,7 milions són les entregues a compte del pròxim exercici, una xifra fixada pel Ministeri amb caràcter "provisional" prenent com a referència les quantitats d'enguany, argumentant que ha prorrogat els pressupostos generals de l'Estat. D'aquesta manera, tot indica que seran revisades a l'alça o que generaran una major liquidació en 2019.

El Consell ha pres la decisió d'incorporar aquesta partida en els pressupostos de 2017 des de "la legitimitat que li atorga aspirar a desenvolupar les seues competències en condicions d'igualtat amb la resta de les comunitats autònomes i tenint en compte que aplica un principi de prudència que l'acosta al nivell de suficiència per al desenvolupament de les seues competències, sense que això signifique renunciar a la possibilitat d'obtindre el finançament necessari que assegure el principi de suficiència financera" per als valencians i les valencianes.

En la senda de la consolidació

Així, cal ressaltar que la Comunitat Valenciana està clarament en la senda de la consolidació fiscal i, després tancar 2015 amb un desfasament del 2,59% entre ingressos i despeses, està aconseguint una important reducció del dèficit sense que això supose cap retallada, reorientant les polítiques de despesa per a emfatitzar les necessitats de les persones.